Terveen aggression kautta kiltti voi löytää oman voimansa – Nämä hyödyt terve aggressio tuo mukanaan

”Miksi olet vihainen?” Älä nyt suutu!” Tuttuja lauseita kenties monille. Harvalta kysytään syitä onnellisuuteen. Aggressio on tunne, jota ei usein toivo itselle ja toisessakin se yleensä halutaan tukahduttaa. Suuttuminen, aggression yksi muoto, on ikään kuin merkki, että jokin on pielessä. Kuitenkin aggressio on yksi yleisimmistä ja tärkeimmistä tunteistamme.

Aggressio, viha, suuttumus, ärtymys, turhautuminen. Tällä tunteella on monta muotoa ja monta nimeä. Hahmoterapia antaa erilaisen näkökulman aggressioon. Aggressio on oma voimamme, voima, jota tarvitsemme sanoaksemme “ei”, mutta myös sanoaksemme “kyllä”. Aggressiolla asetamme rajat ja lähdemme kohti uutta, täytämme tarpeemme. Hahmoterapiassa aggressio liitetään siis myös aloitekykyyn ja päättäväisyyteen.

Ristiriitaisesti, tarvitsemme aggressiota, voimaa, näyttääksemme haavoittuvuutemme. Jotta voisimme näyttää syvimmät ja herkimmät tunteemme, tarvitsemme uskallusta. Usein tuntuu helpommalta ”kovettaa” tunteet eli käyttää aggressiota suojamuurina, sillä haavoittuvuuden näyttäminen voi tuntua niin pelottavalta. Kuitenkin tuo suojautuminen voi kääntyä meitä vastaan, sillä silloin elämästämme voi jäädä pois kokemuksia ja sen myötä laajempi skaala tunteita, joiden kokeminen voisi rikastuttaa elämäämme.

Aggressio on ollut haastava tunne itselleni. Itse opin jo lapsena painamaan sen alas, oman elämän voimani. Olin usein ympäristön mielestä liian villi. Niinpä sopeuduin. Tämä johti aikuisena siihen, että usein töissä, silloin turvattomaksi kokemissani ympäristöissä, painoin oman voimani alas ja kotiin päästyäni vapautin sen elämäni turvallisiin ihmisiin. Tukahdutettuna ja alas painettuna aggressio voi muuttua vihaksi, joka voi olla tuhoisaa. Päivisin olin siis kiltti, iltaisin tyytymätön valittaja. Valittajana projisoin, heijastin, aggressioni toisiin ollen näin elämäni uhri. Kun myöhemmin ymmärsin terveen aggression merkityksen, aloin saamaan elämääni takaisin. Minäkin saan sanoa ”ei”, sanoa mitä haluan ja en halua. Otin myös enemmän vastuuta roolistani. Minä itse pidättelin omaa voimaani, ei kukaan muu.

Kiltteys voi olla yksi tapa sopeutua turvattomaan ympäristöön. Toisaalta, kuten kaikissa puolissamme, sillä on meille edullisia piirteitä. Kiltteys, ystävällisyys on sosiaalisesti hyvä piirre. Se voi lisätä ihmissuhteidemme määrää ja tätä kautta rikastuttaa elämäämme. Toisaalta sen kääntöpuolena voi olla toisten tahtoon kohtuuttomasti alistuminen, laskien elämämme laatua.

Älä siis pelkää, jos suutut. Terveen aggression kautta kiltti voi löytää oman voimansa. Tuo voima on elämän merkityksellisimpiä asioita. Jos sinulla on tylsää tai kun koet ettet voi tehdä asioita, joita haluaisit, mieti silloin: onko kyseessä sinun oman voimasi, aggression pidättely? Missä kohden kehoa tunnet oman voimasi? Jos energia nyt liikkuisi, mitä haluaisit tehdä? Oman voiman tunnistaminen itsessä ja sen ilmaiseminen ovat yksi tie täyteläisempään elämään. Jos huomaat syyttäväsi mielessäsi ympäristöä, muita ihmisiä siitä, ettet voi tehdä mitä haluat, niin mieti mikä on osasi? Mikä saa sinut pidättelemään itseäsi? Mitä sinä haluat?

Hyväksy itsesi kokonaisena ❤️ Jokaisessa meissä on sekä valoa että varjoja. Tutustu eri puoliisi piirrekorttien avulla. Katso valot ja varjot minussa -kortit täältä.


Kuva: Volodymyr Hryshchenko

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image