Kivun kanssa eläminen herättää monia vaikeita tunteita – mutta sen ei tarvitse olla este onnellesi

Tunteet tuovat sävyt ja värit elämään. Ne ovat mukana niin jokapäiväisessä arjessa kuin elämän suurissa ratkaisuissa. Ne antavat tietoa siitä, mikä on innostavaa, vastenmielistä, surullista ja lannistavaa, tärkeää tai vähemmän tärkeää.

Parhaimmillaan tunteet ovat voimavara, joka puskee arjessa hyvään suuntaan ja auttaa terveyden ylläpitämisessä. Hyvinvointi ja tyytyväisyys riippuvat paljolti myönteisten tunteiden suhteesta kielteisiin. Esimerkiksi ajoittainen toivottomuus ei poissulje tyytyväisyyttä elämään, jos riittävästi myös hyviä tunteita.

Tunteiden tehtävä

Erilaisia tunteita on paljon – niitä tulee ja menee. Ne saattavat liittyä toisiinsa, ilmetä samanaikaisesti, olla ristiriidassa keskenään ja joskus niitä on myös vaikea erotella toisistaa. Tunteiden tehtävä on kertoa, mikä on hyvinvointimme kannalta tärkeää;

  1. Rakkaus viestii kiintymyksestä ja välittämisestä, mikä on meille tärkeää ja mistä saamme voimaa.
  2. Viha kertoo siitä, että joku tai jokin menee rajan yli.
  3. Suru auttaa käsittelemään menetyksiä – se puhdistaa kokemusten ja tunnemyrskyjen kuormaa.

Myös hankalia tunteita voi oppia huomaamaan ja tunnistamaan, ilmaisemaan ja säätelemään. Silloin niiden kanssa selviää helpommin arjessa.

Tunteet kuuluvat kiinteänä osana kipukokemukseen

Kivun alkuperäinen tarkoitus on viestiä vaarasta. On siis luonnollista, että voimakas ja pitkäaikainen kipu aktivoi sinussa huolta ja turvattomuuden tunteita, pelkoakin. Krooninen kipu voi myös heikentää turvallisuuden tunnettasi ja sitä kautta lisätä tunnetta elämän hallitsemattomuudesta.

Välillä kivun nostattamat tunteet edistävät ongelmanratkaisua ja selviytymistä, välillä ne kuluttavat huomattavasti energiaa ja tekevät kivun kanssa elämisestä entistä kuormittavampaa. Tunnetyöskentely parantaa ja helpottaa kivun kanssa selviytymistä.

Kipukokemuksen vältteleminen on myös inhimillistä. Kipuun liittyvä välttämiskäyttäytyminen eli alat vältellä tilanteita ja tekemisiä, jotka voivat aiheuttaa kipua tai lisätä sitä. Välttämiskäyttäytyminen voi näkyä fyysisen tai sosiaalisen aktiivisuuden vähentämisenä tai taisteluna kipuun liittyviä ajatuksia vastaan tai juuttumista niihin, murehtimista, valittamista tai jatkuvaa uusien hoitokeinojen etsimistä.

Pitkäaikaisen kivun kohdalla tunteiden aktivoituminen on usein pulmallista, koska ne osaltaan lisäävät kärsimystä ja kuluttavat voimavaroja. Kiputuntemusten lisäksi kivulias ihminen painii usein myös ärtymyksen, surun, toivottomuuden, hämmennyksen ja huonommuudentunteen kanssa. Jopa katkeruuden tunne voi nousta pintaan.

Kiputuntemuksen lisäksi tunteita aktivoi lukuisat kipuongelmaan liittyvät stressitekijät. Pitkäaikainen kipu usein myös estää ja sotkee aikaisemmat tunteidensäätelykeinot. Joskus kipuongelman aiheuttama kuormitus voi olla niin uuvuttava, että on syytä hakea ammattiapua. Myös vertaistuen merkitys on tärkeää. On helpottavaa huomata, ettei ole ainoa, joka painii kivun ja kuormituksen keskellä.

Myönteiset vs. kielteiset tunteet

Myönteiset tunteet eivät ole yksiselitteisen hyviä tai kielteiset tunteet ainoastaan huonoja; niilläkin on paikkansa esim. kateus tai pelko. Myönteiset tunteet kuitenkin ovat niitä, jotka helpottavat ja tukevat kivun kanssa elämisessä tai, kun joutuu kohtaamaan muita haasteita tai selviytymään kolhuista ja pettymyksistä.

Rakentavat tunteet, kuten toivo ja kiitollisuus, auttavat itsemyötätunnon kasvattamisessa ja kivun hyväksymisessä. Myönteiset tunteet saavat meidät myös huolehtimaan sinnikkäämmin hyvinvointimme puolesta.  Lisäksi tunteiden säätelytaito ja myönteiset tunteet edistävät toimintakykyä, terveyttä, sairauksista toipumista ja pidentävät elinikää.

Pysyviksi juuttuneet tai toistuvat kielteiset tunnetilat taas kuluttavat voimavaroja entisestään ja pahentavat kivun kierrettä. Heikompi kyky säädellä tunteita sekä pitkittyneet kielteiset tunnetilat, kuten yksinäisyys, viha, pelko ja huolestuneisuus, altistavat helpommin myös muille sairauksille.

Kielteisyys ja lamaantuneisuus johtavat helposti oman kehon ja mielen sekä omien tarpeiden laiminlyömiseen. Pitkittyneet, haastavat tunteet tai voimakkaiden tunteiden tukahduttaminen lisäävät terveydelle haitallisten stressihormonien eritystä ja verenpainetta. Kielteisiä tunteita ei helpota kuitenkaan niiden torjuminen tai tukahduttaminen, vaan niiden lempeä kohtaaminen.

“Annan jokaiselle tunteelle tilaa, mutten millenkään ylivaltaa”

Keskeistä on kyky käsitellä kielteisiä tunteita ja tunteiden äärimmäisyyksien välttäminen. Myönteisillä ja kielteisillä tunteilla on oma tehtävänsä ja tarkoituksensa – kivun kanssa ja elämässä muutenkin. Hankalia tunteita on mahdollista valjastaa hyötykäyttöön ja voimavaraksi – niilläkin voi olla tärkeä viestinsä, kunhan vain maltamme kohdata sen.

Tärkeää on, että…

  1. Myrskyisät tunteet eivät pääse vallalle, ne eivät pitkity tai syrjäytä myönteisiä tunteita.
  2. Erilaisia tunteita opitaan tunnistamaan, kohtaamaan ja ymmärtämään.

“Kipu ei ole este onnelleni.”


Lunasta Annukan tekemä maksuton Lempeyden työkirja täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image