Onko satuttava suhde saanut sinut pohtimaan eroa? – Nämä asiat auttavat eteenpäin

Kaikkia suhteita ei ole tarkoitettu kestämään. Joidenkin suhteiden on parasta päättyä – erityisesti silloin, kun suhteessa pysyminen satuttaa toista osapuolta psyykkisesti tai fyysisesti.

Terapeutti Jenni Kiviniemi on perehtymut satuttavissa suhteissa olevien ihmisten tukemiseen, josta hän myös kirjoittaa uutuuskirjassaan Toivu satuttavasta suhteesta (Bazar 2024). Jenni kertoo, että moni hyvinvointia vaarantavassa suhteessa oleva saa apua näistä asioista silloin, kun hän miettii eron mahdollisuutta ja ehkä jo suunnitteleekin eroa.

Jenni Kiviniemi. Kuva: Sampo Korhonen

1. Muista että satuttavaa suhdetta ei tarvitse sietää

Huonoa kohtelua tai pahaa oloa tuottavaa suhdetta ei tarvitse sietää, vaikka satuttava kohtelu ei olisikaan 24/7 esiintyvää. Suhde voi olla satuttava, vaikka joukossa olisi hyviäkin hetkiä.

2. Kuuntele vaistoasi

Et ole liian herkkä, etkä ajattele tai tunne väärin, vaikka toinen niin väittäisi. Omia tuntemuksia tulee ja pitää kuunnella sekä kunnioittaa, jotta voi tunnistaa ja tietää oman vointinsa suhteessa.

3. Kerro tilanteestasi luotettavalle henkilölle

On tärkeää, että keskustelet suhteessa tapahtuvista asioista, omista ajatuksistasi ja tunteistasi luotettavien läheisten ja/tai ammattilaisten kanssa. Älä sen sijaan keskustele näistä asioista satuttavan kumppanin kanssa, koska hän tuskin tulee tukemaan sinua, paitsi silloin, kun pyrkii manipuloimaan sinua jäämään suhteeseen.

4. Katso tulevaisuuteen

Kysy itseltäsi: ”Jäisinkö tähän suhteeseen, jos tietäisin, ettei mikään tule muuttumaan seuraavien 5–10 vuoden sisällä?”

5. Kuvittele rakas ystävä omalle paikallesi

Kysy itseltäsi: ”Kannustaisinko ystävääni olemaan tällaisessa suhtessa tai jäämään siihen?”

Vältä tekemästä näitä

Jos olet huomannut, että suhde vaarantaa henkisen tai fyysisen hyvinvointisi, Jenni mainitsee muutaman asian, joita kannattaa välttää. Jos toinen osapuoli ota vastuuta omasta toiminnastaan, vaan pelkästään syyttää, vähättelee, kiristää ja manipuloi, ei kannata ajautua loputtomiin keskusteluihin tällaisen kumppanin kanssa. On turha yrittää hakea tukea sieltä, mistä sitä ei ole saatavilla.

Toinen asia, jossa on hyvä pysyä lujana on se, että lakkaat uskomasta toisen muutoslupauksiin, jos aika on jo näyttänyt, ettei muutosta ole tulossa. Sinulla ei ole syytä uskoa kumppaniasi, jos hän on useita kertoja ennenkin antanut saman lupauksen ilman pysyviä muutoksia, eikä hän sitoudu pitkäaikaiseen terapiaprosessiin tai muuhun häntä auttavaan ammattilaisten apuun.

On yksi asia, joka kannattaa pitää mielessä jatkuvasti: terve rakkaus ei satuta.

Miten satuttavasta suhteesta voi toipua?

Satuttavasta parisuhteesta irtaantuminen saattaa olla yksi vaikeimmista ja raskaimmista elämänkriiseistä. Suhteesta on voinut tulla riippuvuutta muistuttava kehä, jota ei osata lopettaa, vaikka arki on turvatonta, epävakaata, kuluttavaa, stressaavaa ja jopa uudelleen traumatisoivaa.

Toivu satuttavasta suhteesta auttaa tunnistamaan, mitä eroa on satuttavalla suhteella ja normaalilla suhteilla normaaleine vaikeuksineen. Kirjan harjoitukset vahvistavat tervettä itsetuntemusta ja itsetuntoa. Niiden vahvistuminen auttaa irtaantumaan ja lopulta toipumaan satuttavasta suhteesta.

Kirjan kirjoittaja, terapeutti Jenni Kiviniemi on kymmenen vuoden ajan auttanut ihmisiä, jotka ovat kokeneet epäterveitä suhteita. Jenni on perehtynyt muun muassa narsististen ihmisten vaikutuspiirissä olleiden auttamiseen.

Toivu satuttavasta suhteesta -kirjaan voit tutustua TÄÄLLÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image