Lapsiarki voi ajoittain olla hyvin raskasta – ADHD-koti-isän vinkit arjessa jaksamiseen

Meidän arki on pyörähtänyt ympäri. Minä lähdin töihin ja muru jäi lasten kanssa kotiin. Vanhempi aloitti koulun ja pienimäinen häärii kotona isin kanssa. Tämä on ollut meidän perheessä ihan uudenlainen tilanne ja se on vaatinut sopeutumista ja uuden opettelua meiltä kaikilta.

Töihin paluu on tuntunut ajoittain melkoisen raskaalta ja samalla on ollut ihan kivakin, kun päiviin on tullut enemmän vaihtelevaa sisältöä. Ikävän tunne on kuitenkin puristanut lähdön hetkellä kovastikin sydäntä.

Muru on valtavan ihana isä ja hän on sopeutunut kotona lasten kanssa olemiseen erittäin hyvin. Enkä epäillyt tätä hetkeäkään. Mutta sen tiesin, että päivät tulisivat varmasti olemaan kommelluksia, hervottomia naurukohtauksia, turhautumista ja ärsyyntymistä vaihtelevina hetkinä. Ihan kuin kenen tahansa vanhemman, mutta toki pienellä “ADHD lisällä.”

Murua jännitti alkuun se, kuinka jaksaa alati vaihtuvia tilanteita. Sitä kun koko ajan joku vaatii jotain ja omaa rauhallista aikaa on vaikea saada. Kuinka hermot kestää, kun hulinaa riittää ja tunteet vaihtelee kaikilla. Eikä kaikkea voi mitenkään ennakoida.

Lisämausteen meidän tämän hetkiseen elämään on tuonut se, että teen haastavaa työaikaa 10-18 välillä. Mikä tarkoittaa sitä, että en todella ole kotona, kun hetken aamulla ja illalla palaan, kun lapset käyvät jo iltatoimiin. Mistä löytyy aikaa itselle, lapsille ja parisuhteelle? Tätä me kauhistelimme ja ihan syystä.

Elämä kuitenkin opettaa tallaajaansa ja pienin askelin toimivia tapoja on alkanut löytymään. Ei tämä arki edelleenkään tasapainossa ole, mutta saa olla kuitenkin hyvillä mielin, että jotenkin tässä haastavassa, mutta onneksi väliaikaisessa elämänvaiheessa on opittu joustamaan ja priorisoimaan niin, että kaikki ovat suhteellisen hyvinvoiva, järjissään ja onnellisia.

 

Nämä keinot ovat auttaneet murua jaksamaan koti arjen haasteissa:

 

  • Muodosta itsellesi päiviin tietyt rutiinit. Tämä helpottaa omaa toiminnanohjausta, kuin lapsiakin. Kun on selvät sävelet, sähläys jää vähän vähemmälle. Ruoka- ja päikkäriajat rytmittävät automaattisesti päivää. Mitä muita hyviä rutiineja voisit luoda?

 

  • Harrasta liikuntaa tavalla tai toisella. Muru herää välillä treeneihin aikaisin ennen minun töihin lähtöä, polkee kuntopyörää päikkäriaikoina, nostelee painoja, tekee pihatöitä tai käy lenkillä lasten kanssa. Liikunta pitää yllä dobamiinitasoja ja tekee kaikin puolin hyvää mielelle ja keholle.

 

  • Hyväksy, että lasten kanssa tulee muuttuvia tilanteita eikä asiat useinkaan mene kuten on suunniteltu. Monille ADHD-ihmisille suunnitelmien muutokset ovat haastavia, kuten myös murulle. Omaa suhtautumista on kuitenkin mahdollista harjoitella aina tilanne kerrallaan.

 

  • Hyväksy tunteesi ja jaa ne kumppanillesi tai ystävälle. Kun ärsyttää, turhauttaa, väsyttää, huolettaa tai mitä tahansa – muista, että saa tuntua! Oli tunne kuinka voimakas tahansa, olet kuitenkin aina vastuussa omista reaktioistasi. Tunteiden säätelyä kannattaa harjoitella ja itselle toimivia keinoja etsiä. Auttaako syvään hengittäminen, silmien sulkeminen, sanoittaminen toiselle, tilanteesta hetkeksi poistuminen tai vaikka kasvojen huuhtominen kylmällä vedellä parhaiten?

 

  • Ota omia hetkiä keinolla millä hyvänsä. Älä säntää laittamaan tiskejä päikkäriaikaan, vaikka se olisikin päivän ainoa hetki, kun saat laittaa astiat rauhassa. Keitä kahvia ja juo se kerrankin kuumana, ota itse unet, mene ulos, liiku, katso lempi sarjaasi tai pelaa hetki. Tee mitä tahansa, josta nautit ja jossa voit olla hetken vain itsesi äärellä.

 

  • Viimeisenä ja ehkä tärkeimpänä muista, että vaikka lapsi arki on intensiivistä ja ajoittain todella raskasta. Se on samalla luultavasti yksi antoisimmista ajanjaksoista elämässäsi. Lapset on pieniä vain hetken, joten siitä kannattaa nauttia. Heittäänny leikkimään, käytä mielikuvitustasi ja vietä lasten kanssa aikaa. Siinä ADHD piirteet ovat parhaimmillaan. <3
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image