Joskus täytyy jättää kaikki vanha taakseen, jotta jotain uutta voi tulla tilalle – Muutos on mahdollisuus silloinkin, kun se tulee kutsumatta

Tiina Nevanperä on taiteen tohtori, ratkaisukeskeinen taideterapeutti ja valmentaja. Herkän ja luovan Tiinan missio työssään Ateljee Mignonissa on tukea ihmistä elämänmuutoksessa kohti turvallisuutta, levollisuutta, omaa voimaa ja iloa.

Elämänmuutos tai siirtymä voi olla toivottu ja suunniteltu tai se voi aiheuttaa kriisin. Riippumatta siitä, mitä olet elämässäsi kokenut tai käyt parhaillaan läpi, voit alkaa luomaan itsellesi juuri sellaisen elämän kuin haluat.

Muutoksen tarve omassa elämässä on voinut syntyä tarpeesta hiljentää, tulla vähemmällä toimeen tai halusta päästä pois arjen sanelemasta oravanpyörästä. Se on silloin kaipuuta rauhoittumiseen ja hiljentymiseen. Jollain toisella siirtymä- tai muutosvaihe elämässä on tullut yllätyksenä ja varoittamatta, kuten avioero, sairastuminen tai läheisen kuolema.

Elämän siirtymävaiheessa epätietoisuus voi kalvaa mieltä ja huolet täyttävät ajatukset: onko minusta tähän, miten selviän? Peloista ja epävarmuudesta huolimatta, joskus vain täytyy jättää kaikki vanha taakseen, jotta uusi elämä mahtuu tulemaan sisään – myös silloin, kun uusi elämä tulee kutsumatta.

Muutokset pakottavat kohti tuntematonta ja jopa arvaamatonta. Valittu ja harkittu muutos vie ihmistä yleensä lähemmäs hänelle merkityksellistä, onnellista ja arvokasta elämää. Kun muutos ja siirtymä elämässä tulee pakotetusti ja arvaamatta, tilanne voi olla tuskallinen.

Muutoksessa ja siirtymävaiheessa on hyvä käydä läpi aiempia tilanteita, jotka ovat menneet hyvin ja joista on aiemmin selviytynyt ja näin saanut itselleen voimaa ja pystyvyyskokemusta. Mikä silloin auttoi, millaisista ajatuksista ja tekemisestä sait silloin apua ja voimaa? On hyvä keskittyä juuri omaan voimaan, mikä on sinun oma uniikki voimasi, mikä on sinun viisautesi? Kuka henkilö on ollut tukenasi ja millaista rohkaisua olet saanut häneltä. Voisiko tuo henkilö olla myös nyt tukenasi? Oletko valmis siihen, että sinua autetaan ja rinnallasi kuljetaan?

Kukaan ei tiedä, mitä muutos tuo tullessaan, mutta yleensä asioilla on tapana järjestyä. Vaikka kuulostaa kliseiseltä, niin elämä on kasvua, keskity siis omaan kasvuun. Anna aikaa ja ota tilaa itsellesi. Muutokset ja siirtymät elämässä ovat osa jaettua ihmisyyttä ja jokainen meistä käy tällaisia vaiheita läpi elämässään.

Tässä askeleita, jotka auttavat siirtymävaiheen ja muutoksen yli:

  1. Tunne tunteesi, älä pakoile niitä.
  2. Tunnista tarpeesi ja omat arvosi, mistä asioista sinulle merkityksellinen elämä koostuu.
  3. Mieli luo kaikenlaisia skenaarioita ja pelottavia ajatuksia liittyen tulevaan. Huomaa, että kaikki ajatuksemme eivät ole totta. Opi suhtautumaan ajatuksiisi ajatuksina, ei välttämättä totena. Ajatukset liittyen menneeseen ja tulevaan ovat vain ajatuksia. Huomaa ajatukset, jotka tukevat sinua.
  4. Harjoittele näkökulman vaihtamista. Mitä joku viisas, lämminhenkinen ihminen sanoisi sinulle tässä tilanteessa? Mitä itse sanoisit ystävälle, joka on samassa tilanteessa kuin sinä nyt – sano se itsellesi myös.
  5. Päästä irti itseäsi koskevista pinttyneistäkin määritelmistä, olethan uuden edessä. Huomaa, milloin olet itsekriittinen.
  6. Ole ystävällinen ja kiltti itsellesi. Tarjoa itsemyötätuntoista ymmärrystä itsellesi.

Jokainen muutos on askel sinua itseäsi kohti. Voimme oppia yllättäviäkin asioita omasta voimastamme käytyämme läpi elämässämme jonkin muutos- tai siirtymävaiheen. Nämä oivallukset vahvistavat omanarvontunnettasi ja kertovat niistä ominaisuuksista, jotka kantavat sinua nyt ja tulevaisuudessa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image