5 tapaa löytää kadonnut ilo takaisin elämään – Näin luovut liiasta kontrollista ja virheiden pelosta

Ego, pelko ja häpeä puhuvat puutteesta käsin, kun ne yllyttävät meitä yltämään täydellisen ihanneihmisen mittaan. Egon mielestä mitta on saavutettavissa, kunhan vain hallitsemme, kontrolloimme ja varmistelemme kaikkea, mikä voisi uhata kolmikon luomaa harhaa. Harhan epätoivoinen ylläpitäminen nakertaa energiaamme ja saa meidät kadottamaan elämänilomme.

Hallinnan ja kontrollin taustalla on usein lapsuudessa omaksuttu ydinuskomus omasta riittämättömyydestä ja jopa vääränlaisuudesta. Uskomus omasta puutteellisuudesta.

Valmentajana olen havainnut, että usein juuri silloin, kun ihminen on matkalla kohti omaa unelmaansa, täydellisyyspyrkimys sekä virheiden ja epäonnistumisen pelko saattavat nousta esiin erityisen vahvoina. Itsensä soimaaminen voi olla viiltävää, kun asiat eivät aina sujukaan toivotulla tavalla. Unelmasta tulee suorittamista, tekemisestä katoaa ilo, intohimo, rentous ja luottamus itseen sekä unelman toteutumiseen.

Se, että tekee parhaansa, on aivan eri asia kuin täydellisesti tekeminen. Terve parhaansa tekeminen on sitä, että tekee sydämen puheen mukaisia asioita oman hyvinvointinsa vuoksi, täydellisyyden tavoittelu on epätervettä, egon sanelemaa, muiden vuoksi suorittamista.

Tunnollisuus ja aikaansaavuus ovat kohtuukäytössä innostavia ja energisoivia ominaisuuksia, mutta se, että vaatii itseltään koko ajan enemmän ja parempaa, vie ilon ja kaikki mehut. On ollut hämmentävää ja surullista kuulla, miten moni nuorikin on jo ehtinyt ajaa itsensä uuvuksiin useaan kertaan. Moni on kertonut ajattelevansa, ettei ole olemassakaan, jos ei ole ahkera ja tee koko ajan paljon.

Vinkkejä kadonneen ilon löytämiseksi ja vahvistamiseksi

1. Kohdista huomiosi heikkouksien ja puutteiden sijaan omiin vahvuuksiisi ja niiden runsauteen. Kirjoita ylös jokaista heikkoutena pitämääsi ominaisuutta kohti vähintään kolme vahvuuttasi.

Kun näet läheisissäsi tai työkavereissasi ominaisuuksia, jotka kenties jopa ärsyttävät sinua, kirjoita myös heistä kolme hyvää ominaisuutta yhden heikkouden sijaan. Kun opettelet näkemään toisessakin vahvuuksia sekä hyvää ja kaunista, opit näkemään niitä myös itsessäsi. Korvaamisharjoituksen vaikutus on kaksisuuntainen.

2. Mieti, minkälaista iloa vahvuuksistasi olisi itsesi lisäksi myös muille ihmisille. Olen aivan varma, että osaamisistasi ja intohimoistasi on iloa muillekin runsain mitoin. Eikä kyse ole useinkaan mistään supermega-ominaisuuksistasi, vaan ennemminkin pienistä ja arkisista jutuista.

3. Korvaa epäonnistuminen ajatuksella, että jokin asia ei vain toiminut, niin kuin odotit ja halusit. Korvaa toimimattomuus keskittymällä siihen, miten kyseinen asia voisi toimia. Mieti, mitkä ovat ne kolme tai viisi muuta tapaa, miten saisit sen toimimaan. Vuoren huipulle johtaa aina monta polkua.

4. Älä lykkää tai jätä mitään itsellesi tärkeää tekemättä virheiden ja epäonnistumisen pelon vuoksi. Korvaa pelkosi luottamuksella siihen, että kun teet sydämellä ja ilolla parhaasi, asiat tapahtuvat ja elämä kantaa. Elämän kannatteluun kuuluu toki myös vastoinkäymisiä ja pettymyksiä, mutta niidenkin kohdalla voit keskittyä ajattelemaan, mitä opittavaa ne kenties tarjoavat.

5. Unohda ajatus, että tarvitsevuus olisi heikkoutta. Opettele sallimaan itsellesi toisten apu. He korvaavat omilla vahvuuksillaan asioita, joita sinun ei tarvitse osata ja jotka eivät sinua innosta. Kaikkea ei todellakaan voi eikä tarvitse osata. Me on aina enemmän kuin minä.

Suurin virhe ja ilottomuutta aiheuttava asia, on jättää itselle tärkeitä asioita tekemättä ja omia unelmia toteuttamatta. Sallithan kaiken mahdollisen ilon itsellesi ja muille.


Lue enemmän egon, pelon ja häpeän haitallisista puuhista uusimmasta kirjastani. Voit tutustua kirjaan ja ostaa sen täältä.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIIMEISET KAPPALEET Lukuvuosikalenteria 2023-2024 OUTLETISSA 10€ (norm. 17,90€)
PUOTIIN
close-image