Pienikin muutos omassa ajattelussa voi helpottaa stressaantunutta oloa – Kokeile tätä vinkkiä

Tuntuuko tutulta, että oman mielesi puutepuhe alkaa jo heti aamulla, ennen kuin ehdit edes pyyhkiä unirähmiä silmäripsistäsi? Liian vähän aikaa, rahaa, elämää helpottavia vempaimia, pätevyyttä, kyvykkyyttä, hyvinvointia sekä sitä, tätä ja tuota. Eikä tuo ´liian vähän´ ole välttämättä lainkaan suhteessa siihen, mikä asian todellinen laita on.

Ajanpuute lienee yleinen ja meille useimmille yhteinen aamustressin aiheuttaja, kun alamme miettiä, mitä kaikkea päivän aikana onkaan ehdittäväksi. Ja vaikka miten ehtisi, niin kaikkea ei kuitenkaan. Eikä puute ajasta aina jää vain aamuihin, vaan on usein kokoaikainen ja kiusallinen seuralaisemme.

Kun ajattelemme kiirettä ja puhumme siitä, mieli uskoo meillä todella olevan kiire. Ja kun olemme toistaneet samaa puutepuhetta usein jo vuosia, kiireen tunne on juurtunut tiedostamattomaan mieleemme vahvaksi itseään toteuttavaksi uskomukseksi. Tunne saa stressihormonit jylläämään kehossamme ja kiireen tuntu lisääntyy entisestään. Sittenpä kohta jo uupumuskin kiirii kintereillämme.

Erään oman juttunsa eteen pitkäjänteisesti ja paljon tehneen tuttavan ajatus, että uupumus ei johdu paljosta tekemisestä, vaan siitä että ottaa kantaakseen ulkoa tulevia paineita, on sekin pohtimisen arvoinen. Ulkoisten paineiden kantamisen seurauksena kasvanut tunne, ettei enää ohjaa itse ollenkaan omaa tekemistään, ei ehdi eikä riitä, lienee varmasti yksi syy uupumukseen.

Oma egomme on myös varsin vahva ulkoa luotujen paineiden ylläpitäjä. Kiire onkin hyvin usein juuri egomme ehdottelemaa oman arvomme pönkitystä: ”Olen tärkeä ihminen, kun minulla on niin paljon kaikkea, ja minua tarvitaan kaikkialla.”

Kiireisenä pysyminen voi olla myös keino väistää ja paeta epämiellyttäviä tunteita ja ehkä vaikealta tuntuvia tilanteitakin, tosin monin tavoin hyvin huono sellainen.

Toki niinkin voi olla, että maailmassa on vain hurjan paljon ihania ja kiinnostavia asioita, joita haluaisi kokeilla ja tehdä. Tätä selitystä tarjoilen itselleni usein, kun löydän itseni valittamassa ajan niukkuutta. Tilanne edellyttää silloin valintoja. Ehkä kipeitäkin sellaisia.

Olkoot syyt puuteajatteluun, mitkä ikinä, jatkuva kiireen tunne ei tee hyvää mielellemme eikä elimistöllemme. Krooninen stressihormonien liikaeritys on terveydellemme tuhoisaa.

Mielikuvat, tunteet ja puheet ajan niukkuudesta voi korvata runsausajattelulla.

Voit rauhoittaa hengitystäsi ja toistella mielessäsi tai ääneen yksinkertaista ajatusta, että ”aikaa on”, tai ”hyvin ehtii”. Aikaa on aivan tarpeeksi kaikkeen tärkeään ja merkitykselliseen, muun voi unohtaa.

Äkkiseltään noinkin pieneltä tuntuvan ajatusmuutoksen rauhoittava voima on suunnattoman suuri. Olen itsekin harjoittanut puuteajatusten korvaamista kyseisillä ilmaisuilla jo kauan ja se todella tepsii.

Koko alkuvuoteni, aivan näihin päiviin saakka, oli varsin tekemisen ja reissaamisen täyteinen. Matkasin maatamme ristiin ja rastiin valmentamassa ja siinä ohessa kirjoitin kirjaani ja vähän muutakin. Intohimoyrittäjänä olin todella kiitollinen kaikista mielenkiintoisista ja riemullisesti haastavista projekteista ja toimeksiannoista, mutta tiedostin samalla, että niitä oli kertynyt yhteen ryppääseen ja yhdelle tyypille hitusen liikaa. Toivon, että opin ja viisastuin edes vähän tulevaa ajatellen.

Tiedostin myös sen, että jos alan murehtia ja stressata tilannetta, niin sittenpä vasta lirissä ollaankin. Otin kalenterin ja ajankäytön suunnittelun käyttöön päänsisäisen kaaoksen ennaltaehkäisemiseksi ja sitten päätin vain keskittyä kulloiseenkin tehtävään sille varatulla ajalla.

Lisäksi toistelin itselleni, että ”hengitä, hengitä, hengitä”, mikä päätyi erääseen laulutekstiinikin. Muistuttelu sai siten kumppanikseen myös melodian, jota sitten lauleskelin moninaisissa käänteissä.

Harjoitan näitä ajatustenkääntötemppuja toistelemalla kaikkia mainitsemiani yksinkertaisia ja helposti muistettavia ilmaisuja etenkin aina silloin, kun huomaan kehossani epämiellyttävää ylivirittyneisyyttä ja kiireen tuntua ja kun unikaan ei oikein suostu tulemaan.

Suosittelen sinuakin kokeilemaan. Voit keksiä mielin määrin myös aivan omia ajanpuutetta ja kiirettä korvaavia, rauhoittavia ajatuksia.


Puuteajattelun korvaamisesta runsausajattelulla voit lukea enemmän kirjastani, jonka voit tilata tästä

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIIMEISET KAPPALEET Lukuvuosikalenteria 2023-2024 OUTLETISSA 10€ (norm. 17,90€)
PUOTIIN
close-image