Eija vaihtoi 43-vuotiaana ammattia hammaslääkäristä iskelmälaulajaksi – Et ole liian vanha eikä ole liian myöhäistä

Et ole liian vanha, eikä ole liian myöhäistä – paitsi jos itse uskot niin.  Valmentaja, kirjailija ja intohimoyrittäjäksi itseään kuvaileva Eija Hinkkala on aina ajatellut näin, ja siitä on seurannut pelkkää hyvää. 43-vuotiaana hän oli hammaslääketieteen tohtori, joka teki täyskäännöksen ja lähti tavoittelemaan iskelmälaulajan uraa. Hän elätti itsensä parin vuoden ajan laulajana, kunnes perusti Suomen ensimmäisen artisti- ja lauluntekijäkoulutusohjelman. Nykyään hän toimii valmentajana ja sanoittajana. Sanoituksia hän on tehnyt muun muassa Katri Helenalle, Suvi Teräsniskalle, Jari Sillanpäälle, Yölle, Neljänsuoralle ja Yölinnulle.

Hinkkala uskoo, että yksi suurimpia ihmisen elämään vaikuttavia asioita on asenne. Se määrittää, mitä ajattelemme itsestämme, mihin pystymme, mitä uskallamme ja miltä elämä ylipäätään tuntuu. Asenteesta, sen merkityksestä ja muokkaamisesta kertoo hänen uutuuskirjansa Muuta asenteesi, muuta elämäsi (Bazar, 2023).

Pysähdy miettimään näitä

“On hyvä pysähtyä mietti­mään, miten usein esimerkiksi stressaannut, huolestut, suutut, loukkaannut tai koet olosi ilottomaksi, alakuloi­seksi ja jopa surkeaksi. Voit myös pohtia, koetko elämän olevan enimmäkseen puolellasi vai sinua vastaan. Olen valmentajana kohdannut ihmisiä, jotka kokevat lähes kaikkien asioiden ja ihmisten olevan heitä vastaan, jopa laitteiden ja tekniikan.” Hinkkala kirjoittaa kirjassaan.

Omaa asennetta voi havainnoida myös ensireaktioidensa kautta:

“Koko ajan tulee tilanteita, joissa minua pyydetään vaikkapa työtehtäviin, ja ensimmäisenä meinaa tulla ajatus, että enhän minä ole oikea henkilö tähän tai en osaa tai apua!!! Mutta olen oppinut, että nopeasti sanon silmät kirkkaana, että kyllä. Sitten alan vain tehdä.” Hinkkala kuvailee.

Kun ensimmäinen este on ylitetty ja pääsee tekemisen makuun, syntyy onnistumisen kokemuksia, jotka auttavat eteenpäin. Tekemällä ja suhtautumalla lempeästi itseensä voi päästä myös eroon osaamattomuuden ja keskeneräisyyden häpeästä.

“Olen joskus yrittänyt esittää osaavampaa ja tietävämpää kuin olenkaan. Kun aloin valmentaa, kuvittelin, että minun pitää tietää kaikki ja olla valmis vastaamaan jokaiseen kysymykseen. Jos en tiennyt vastausta, punastelin ja sönkötin jotain ja keksin selityksiä. Osaamattomuus ja tietämättömyys nolostuttivat, kunnes ymmärsin, ettei valmentajan tehtävä ole olla kaikkitietävä vaan auttaa toista ihmistä auttamaan itse itseään.”

“Aiemmin myös vertailin tekemisiäni muiden tekemisiin. Ajattelin, että en pysty tekemään tätä niin kuin tuo toinen. Nykyään pysähdyn puhuttelemaan itseäni lempeästi: ´Eija, sä teet tän omalla tavallasi, sun ei tarvitse tehdä tätä niin kuin joku muu.’ Nykyään uskallan jo olla oma itseni joka tilanteessa. Helpottaa valtavasti, kun ei tarvitse esittää itsestään kiillotettua kuvaa ja näytellä siloteltua ihanneosaajaa.”

Älä usko ajatuksiasi

Jopa 80-90 prosenttia ihmisistä estää itse itseään tekemästä asioita, joita he oikeastaan haluaisivat tehdä, Hinkkala arvioi. Taustalla piilevät usein häpeä ja pelko. Niitä saattaa olla hankala tunnistaa, mutta ne voivat pukeutua ajatuksiksi, kuten: Mitähän muut ajattelevat, jos teen näin tai lähden yrittämään tällaista? Tietenkään en voi onnistua. Entä jos onnistun mutta huomaan, että en haluakaan tätä?

Ajatuksiaan ei kuitenkaan kannata uskoa. Ne ovat vain ajatuksia ja tuntuvat todelta, mutta eivät ole totta.

“Se on silloin pysähtymisen paikka, jotta voi kysyä itseltään, että mistä tässä onkaan kyse. Ovatko ajatukseni totta? Esimerkiksi tulevaisuuteen liittyvät pelot ja murehtimiset eivät ole totta, koska emme voi tietää, mitä tulevaisuudessa voi tapahtua. Pitää siis tiedostaa, että omat ajatukset ovat joskus huijareita. On lähdettävä siitä, että uskaltaa ja alkaa kyseenalaistaa omia ajatuksiaan.”

Jos omaa asennettaan haluaa muuttaa myönteisemmäksi, Hinkkala kannustaa aloittamaan hyvin pienestä: “Mitä suurempaa asennemuutosta haluat ja tavoittelet, sen pienemmin askelin on hyvä aloittaa.” 

Asenteen muuttamista voi harjoitella arkisissa asioissa ja kohtaamisissa. Kun vaikkapa parisuhteessa, ystävyydessä tai työtilanteessa joku sanoo jotain, josta loukkaannut, on hyvä hetki kysyä itseltään: Miten voisin tulkita tämän sanomisen toisin? Rauahallisen mietinnän tuloksena löytyy yleensä monta tulkintavaihtoehtoa. Kun niitä on listannut muutamia, kannattaa kysyä itseltään, että mihin kipeään kohtaan tämä minussa osuikaan, kun tulkitsin sanomisen näin.

Miksi omaa asennetta kannattaa tarkistaa?

Asenne vaikuttaa elämässämme ihan kaikkeen, Hinkkala toteaa. “Kun oma asenne muuttuu, moni huomaa ihmissuhteidensa paranevan. Voimme muuttaa vain itseämme – emme muita – mutta silti usein käy niin, että oman asenteen muuttuessa muutos heijastuu muihinkin ihmisiin.”

Lisäksi se, mihin kiinnitämme huomiota, vahvistuu:

“Kun tietoisesti alkaa korvata kielteisen sävyisiä ajatuksia ja uskomuksia myönteisillä, alkaa omaan elämään tulla lisää myönteisiä asioita. Elämässä tapahtuu paljon sellaista, mihin emme voi vaikuttaa, ja vastoinkäymisiä ja ikäviä asioita tulee kaikille eteen. Mutta kun olemme valmistautuneita näkemään elämässä hyvää, meidän on helpompi kohdata myös kolhuja ja toipua niistä. Pettymykset ja vastoinkäymiset eivät satuta niin paljon. Elämästä tulee yksinkertaisesti helpompaa”, Hinkkala toteaa.

Muuta asenteesi, muuta elämäsi -kirjassa asenteen voima kiteytyy näin:

“Elämä on, ja sinä päätät, koetko sen huonona vai hyvänä. Oletko sen puolella vai sitä vastaan ja onko se sinun puo­lellasi vai sinua vastaan. Sinä päätät myös, koetko elämäsi merkityksellisenä ja elämisen arvoisena. Jos koet, se on ja siitä tulee sellaista, mutta jos et koe, siitä tulee sellaistakin.”


Muuta asenteesi, muuta elämäsi on innostava ja uusia näkökulmia avaava keskustelukumppani sinulle, joka haluat…

🍋 rakentaa itsellesi omalta ja hyvältä tuntuvaa elämää

🍋 oppia tuntemaan itseäsi paremmin ja voimaan paremmin

🍋 kohdata rohkeampana ja vahvempana elämäsi haasteita ja muutoksia

🍋 vapautua sellaisista ajattelutavoista, uskomuksista ja tottumuksista, jotka estävät sinua tekemästä sinulle tärkeitä asioita

🍋 vahvistaa itsessäsi myönteistä ja avointa kasvun asennetta.

Eija Hinkkalan puhuttelevan asennekirjan löydät <<<<TÄÄLTÄ>>>>.

 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image