6 tapaa tukea nuoren henkistä kasvua – Nämä asiat aikuisen kannattaa sisäistää nuoren kanssa kommunikoinnista

Kun suunnittelin tehtäviä Lumoava tyttö -tehtäväkirjaan, kävin mielenkiintoisia keskustelua esiteini-ikäisen ja teini-ikäisen kanssa. Puhuimme nähdyksi tulemisesta, aikuisten puolelta tulevasta hyväksymisestä ja kannustuksen voimasta. Kokosin muutaman vinkin keskusteluihin ja nuoren kasvun tukemiseen.

1. Saa olla keskeneräinen

Ihmisyydessä ei ole hetkeä jolloin olisimme valmiita. Erityisesti nuori tarvitsee riittävästi aikaa itsetuntemuksen kartuttamiseen. Elämä ei ole valmennusta sitä varten, että joskus olisimme täydellisiä. Hyväksymällä keskeneräisyyden ja sen että asiat etenevät vaikka ei aina siltä tuntuisi, poistamme nuoren hartioilta tuloksellisuuden ja häämöttävän aikuisuuden taakkaa.

2. Ole kiinnostunut siitä, mikä nuorelle on tärkeää

Kysy ja kuuntele. Huomioi millainen tunne nuorella on kun hän puhuu asioistaan. Pidä tärkeänä pieniäkin asioita. Huomaa myös se, että nuoren kiinnostuksen kohteet voivat muuttua nopeasti. Muutoskohta voi ilmetä tylsistymisenä, ahdistuksena tai toisaalta ylitsepursuavana, äkillisenä innostuksena.

3. Sopikaa rajoista yhdessä

Puhukaa yhdessä sovitut rajat, esimerkiksi kotiintuloajoista. Nuori voi itse tunnustella mikä on hänelle sopiva aikataulutus ja kuormitusmäärä. Uusien rajojen venyttämistä voi myös kokeilla, ja sitten keskustella oliko se toimiva nuoren mielestä. Näin voit estää konfliktitilanteita esimerkiksi kotiintuloajoista. Itsenäistyminen on asteittaista ja koskettaa koko perhettä.

4. Pysy ajan tasalla siitä, millainen on nykynuoren maailma

Se mitä olet itse kokenut tietyn ikäisenä, ei välttämättä pidä paikkaansa enää nykypäivänä. Haasteet ovat toisenlaiset. Kokemusmaailma, haasteet ja ilon aiheet ovat muuttuneet.

5. Tee itse tunnetyöskentelyä, jotta voit olla turvallinen ja luotettava aikuinen

Suurin osa aikuisista ihmisistä ei tunne itseään, voimmeko siis odottaa sitä nuorilta? Ottamalla vastuun omista tunteistasi ja tulemalla tietoiseksi omista huonosti toimivista, vanhentuneista toimintatavoistasi voit olla nuoren kasvua ja terveellistä tunneilmaisua tukeva aikuinen.

6. Kerro että arvostat nuorta

Ota aikaa sille, että tuet nuorta henkisesti. Se onnistuu ujuttamalla arkeen kauniita sanoja, huomioita ja pysähtymällä kuuntelemaan mitä juuri nyt on meneillään. Arvosta nuoren ajatuksia, mielipiteitä ja toiveita. Suunnitelkaa yhdessä asioita, jotka vievät nuorta kohti seuraavaa unelmaa.

<<<<<<<<     >>>>>>>>

Lumoava tyttö -tehtäväkirja kannustaa itsensä tutustumiseen ja oman äänen löytämiseen. Kirjan monipuoliset tehtävät luotsaavat tyttöjä ja tytöiksi itsensä kokevia kasvamaan villiksi ja vapaiksi ihmisiksi, jotka nauttivat kehoistaan, kuuntelevat sydämensä ääntä ja antavat tarinoidensa kaikua kauas. Lumoava tyttö kannustaa itsetutkiskeluun ja auttaa näkemään tavallisessa elämässä ripauksen taikaa. Tilaa omasi puodista täältä.

Valokuva: Athena / Pexels

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image