Luonnossa voit hellittää ja laskea huolesi pois – Kokeile tätä vapauttavaa rentoutusharjoitusta metsässä

Metsä on polku rauhaan, lepoon ja voimaan. Etenkin me suomalaiset ymmärrämme metsien ikiaikaista voimaa. Voimme aina elpyä metsässä omalla hyvällä tavallamme. Luontoyhteysharjoitukset voivat kuitenkin lisätä ravituksi tulemisen kokemusta.

Haluan nyt esitellä yhden pidetyimmistä harjoituksista, jota olen ohjannut metsään uppoutumisen retkillä. Se on myös kuvattu Metsässä-kirjassani.

Kalliolle sulaminen

 

Kalliolle sulaminen on yksi voimallisimpia harjoituksia, jonka tiedän juurtumiseen ja maayhteyden luomiseen. Se syventää yhteyttä luontoon ympärillä ja antaa usein kokemuksen, että aivan kuin olisi aina elänyt metsissä ja tulisi aina elämään metsissä. Se palauttaa vahvasti läsnäoloon tähän ja nyt.

Monet ihmiset kokevat erityistä elpymistä ja puhdistautumista, kun he sukeltavat metsälampeen tai järveen. Kalliolle sulamisen voi tuntua hieman myös sukellukselta, mutta nyt vaivutaan kallion syleilyyn. Kirjaani kirjoittaessani haastattelin muinaissuomalaisten tapojen asiantuntijaa Helsingin yliopistolta. Hän kertoi, että shamaanit lähettivät yhden sieluistaan joko pohjoiseen tai maan uumeniin. Naurahdin mielessäni. Olin kehittänyt shamanistisen tekniikan sitä edes suunnittelematta.

Vaikka kokemukset voivat ollakin erityisiä, niin kannattaa tehdä oma tutkimusmatkansa.

Kuinka tehdään kalliolle sulaminen?

 

1 Turvallinen paikka

Etsi ensin turvallinen ja sopivan tasainen kallio, jolla voit levätä selkä ja koko keho rentona. Paljas kallio on siitä hyvä, että kun käyt sille, niin saat selkeän painalluksen takaisin. Huomaa myös, että sinun tulee voida olla turvallisesti silmät kiinni useampikin minuutti. Jos haluat olla varjossa, niin on hyvä huomata, että aurinko voi tulla esiin puun takaan, jos olet pidempäänkin paikallasi.

Joskus voi olla myös mukavampaa, että ystäväsi istuu vieressäsi silmät auki ja varmistaa turvallisuuden. Samoin hän voi olla se, joka myös ohjaa kalliolle sulamisesi.

 

 

2 Päästä koko keho rennoksi ja anna painosi maalle

Ohjaa itsellesi rentoutus: päästän leuan lihakset rennoksi, annan poskien rentoutua, päästän kaikki pienet lihakset silmieni ympäriltä rennoksi… jne. Jatka näin huomiosi kanssa koko kehon läpi. Tässä on oikeasti hyvä sanoa mielessä tai ääneen kehon osat, jotka päästää rennoiksi.

Anna sitten koko painosi kalliolle. Koe kuinka pää, käsivarret, jalat ja vartalosi painaa maata vasten ja samalla maa painaa sinua vasten. Anna kehosi painon lisäksi myös koko psyykkinen painosi maalle. Anna kaikki taakat pois. Rentoudu syvästi ja hellitä kokonaisvaltaisesti. Kuinka ihanaa onkaan, että joku kannattelee, joku suuri, vakaa ja voimallinen – kallio. Kuin vanhempi pitelee lastaan niin maa pitelee sinua.

 

3 Sula kalliolle

Anna sitten huomiosi matkata maan sisään. Anna ajan ja paikan ja kaiken kadota hetkeksi. Vaivu syvään tilaan valveen ja unen rajamailla.

TAI

Voit myös vaipua uneen.

 

4 Palaa takaisin ja lisää kehotietoisuuttasi

Venyttele kehoasi. Taputtele kehoasi. Ihmettele metsää ympärilläsi, taivasta ylläsi ja sinua kannattelevaa maata allasi.

*Tässä on todella tärkeää huomata turvallisuus ja, jos teet kalliolle sulamisen yksin, niin kannattaa laittaa herätyskelloon vaikka 20 minuuttia ajaksi. Kalliolle sulaessa saattaa oikeasti nukahtaa, vaikka ei olisikaan niin suunnitellut. Jos taas ystäväsi istuu kanssasi / ohjaa kalliolle sulamisen, niin voit pyytää häntä herättämään ja palauttamaan sinut takaisin sovitun ajan kuluttua.

 

Muita hyviä luontoyhteyden syventämisen harjoituksia löytyy myös Metsä ja meditaatio -korteista. Tutustu tästä kortteihin ja osta ne ystävällesi tai itsellesi kaveriksi metsäretkille tai meditaatiohetkiä varten.

 

 

 

Unsplash kuvat: Julia Caesar / Luis Müller 


Seuraava inspiroiva metsään uppoutumisen menetelmän ohjaajakoulutukseni löytyy täältä.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image