Jos olet koko ajan uupunut tai väsynyt, älä jatka samalla tavalla – Huomaatko, miten keho ja mieli pyytävät muutosta?


Onko olosi koko ajan uuvahtanut? Onko kepeän ja iloisen tekemisen energia kadoksissa? Onko elämä muuttunut arjen läpi kahlaamiseksi ja päivistä selviämiseksi? Jos olosi on koko ajan väsynyt, on korkea aika pysähtyä itsensä äärelle ja miettiä mitä voisi tehdä toisin.

Usein silloin, kun energiatankkimme on tyhjenemässä yritämme silti vain kaasuttaa eteenpäin. Päälle juuttunut suorittamisvaihde pakottaa jatkamaan väsymyksestä huolimatta. Tahdon voimalla etenemme varatankilla. Emme huomaa tai halua huomata, että nyt joku varoitusvalo vilkkuu punaisella. Jatkuva väsymys on merkki siitä, että on aika muuttaa jotain toiminta- ja ajattelutavoissaan.

Elämä ei ole pelkkää suorittamista. Se, mitä saamme ulkomaailmassa aikaiseksi ei ole elämämme onnistumisen tai ihmisarvomme mittari. Olemme arvokkaita ja tärkeitä ihan vain koska olemme. Ja meillä on valta ja vastuu pitää huolta itsestämme. Huolehtia jaksamisestamme.

Kaikki elämä koostuu aktiivi- ja lepovaiheista. Ei voi ohittaa lepo- ja latausvaiheita tai ajelee voimansa loppuun. Pysähdy ja mieti miten voisit tankata itseään voimaannuttavilla asioilla ja levolla.

Keho on aina puolellamme. Se haluaa meille vain hyvää. Kun keho kertoo muutoksen tarpeesta sen viestiä ei todellakaan kannata ohittaa.

Jarruta hetkeksi. Anna keholle ja mielelle huomiotasi. Mitä ne tarvitsevat? Mikä saisi sinut energisoitumaan ja voimaan paremmin? Mitä keho ja mieli haluavat sinulle kertoa?

Selkeyttääksesi tilannetta voit tehdä seuraavan harjoituksen:

• Listaa ylös asioita, jotka lataavat sinua – tuovat energiaa ja iloa elämääsi. Minkä kaiken tekemisestä nautit? Mikä antaa sinulle voimaa?

• Tarkastele listaasi rehellisesti: montaako näistä asioista teet ja sallit elämääsi tällä hetkellä? Moniko sinua lataava juttu on nyt kiireen tai muun asian takia ”tauolla” ja palaat niihin sitten kun tilanne rauhoittuu?

• Kirjoita ylös asioita, jotka vievät sinulta voimaa. Minkä tekeminen ja minkälainen tekeminen uuvuttaa? Millaiset asiat stressaavat juuri nyt? Mikä tai ketkä väsyttävät sinua? Kuluttavat asiat tunnistaa usein siitä, että niitä pitää tehdä, on pakko tehdä tai velvollisuus hoitaa.

• Katso, onko kuluttavia ja lataavia asioita yhtä paljon vai onko kuluttavia enemmän kuin lataavia?

Usein kiireessä karsimme voimaa antavia asioita koska ne vievät aikaa pakollisilta tekemisiltä. Pienen kuormitushuipun kestää kyllä, mutta jos lataus ja kulutus ovat koko ajan epätasapainossa vauhti hyytyy ja muuttuu ilottomaksi puurtamiseksi. Elämän värit haalistuvat ja haaveiden tilalla näkyy kohta vain to-do -lista.

• Mitä sinun pitäisi lisätä elämääsi ja mitä vähentää, jotta voimaa vieviä ja tuovia asioita olisi tasapainoisesti?

Energia-akkuasi ei voi vaihtaa. Ole itsesi puolella ja huolehdi siitä, että energiaa virtaa myös sisään.

Muista, että elämä on seikkailu – ei suoritus.

Harjoitus kirjasta Katajainen, Lipponen, Litovaara: Voimavarat käyttöön
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image