Sauna on suomalaisen meditaatiota – 5 tapaa syventää rauhoittumista saunassa

Teksti on tuotettu mainosyhteistyössä Suomalainen.comin kanssa.

Sauna on suomalaiselle luonteva hiljentymisen paikka. Tässä 5 vinkkiä, joiden avulla voit syventää saunakokemustasi ja mielen palautumista:

1. Hiljenny

Jos menet saunaan yhdessä muiden ihmisten kanssa, sopikaa etukäteen, että joko osan ajasta tai koko saunomisen ajan ette puhu lainkaan. Kommunikointi aktivoi ajattelua ja fokustaa mielen toiseen ihmiseen, ymmärtämiseen ja kielen tuottamiseen.

2. Huomaa kehon tuntemukset

Saunassa on helppo tuoda huomio kehotuntemuksiin, sillä syke nousee, hengitys muuttuu ja hiki alkaa virrata. Tunnustele myös, miltä alusta tuntuu allasi: miten keho painautuu lauteita tai laudeliinaa vasten. Jos teet jalkakylpyä saunassa, suuntaa huomiosi tuntemuksiin jaloissasi – mahdollisimman kauaksi pään ruksuttavista ajatuksista.

Kun peset kehoa tai hiuksia, tunnustele, miltä kehossa tuntuu. Joskus kiireisen arjen keskellä suihkussa käyminen on nopea rutiinitoimenpide, jonka aikana ajatukset ovat aivan muualla. Kosketa ihoasii lempeän pehmeästi ja tunne, miltä kädet tuntuvat päänahassa tai iholla. (Huom! Tutkimusten mukaan oma kosketus rauhoittaa!)

3. Huomaa ajatukset

Joskus kun pysähtyy, ajatuksia tuntuu tulevan valtavasti joka suunnasta. Kun huomaat ajatuksen, voit todeta, että ”ahaa, ajatus” tai voit vaikka nimetä sen, esimerkiksi: suunnittelua, murehtimista, ideointia, haaveilua tms. Tuolla hetkellä voit myös päättää itse lähdetkö ajatuksen mukaan vai siirrätkö huomiosi saunakokemukseen.

Moni sanoo, että saunassa tulee parhaat ideat. Se johtuu siitä, että luovilla ajatuksilla on tilaa tulla, kun ei aktiivisesti ajattele niin paljon: saunassa ei tarvitse säätää aikatauluja tai ratkaista ongelmia. Päinvastoin: sauna on suomalaiselle tila, jossa huolet heitetään hetkeksi löylyn mukana.

4. Huomaa äänet

Saunan äänimaisema on aika rauhallinen, mutta ääniäkin löytyy. Huomion tuominen ääniin auttaa ajatusmyllyjen katkaisemisessa. Kerta toisensa jälkeen tuo huomio saunan ääniin: löylyn sihinä tai hiljaisuus äänien välissä. Jos saunot puusaunassa, saatat kuulla tulen rätinä – ja pihasaunassa ehkä lintujen laulua keväisin.

5. Tuoksuttele

Tuoksut luovat ja tuovat muistoja: Muistatko lapsuudesta, miltä mummolan saunassa tuoksui? Muistatko, miltä koivut tuoksuivat saunatauolla ulkona? Laita muutama tippa löylytuoksua löylyveteen tai tuoksuttele puusaunan muistomaailmaa. Tuoksut palauttavat kehoon muiston huolettomasta ja rauhallisesta hetkestä.

Tee saunasta itsellesi rauhan tila! Seesteiseen saunakokemukseen löydät jalkakylpyjä, löylytuoksuja, laudeliinoja ja muita saunatuotteita Suomalaisen kirjakaupan uudesta hyvinvoinnin maailmasta:

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image