Toisten yliymmärtäminen kuluttaa herkän voimavaroja salakavalasti

Herkkä ihminen on myös herkkä aistimaan. Hän usein haluaa, että toisia ja myös itseä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja lämmöllä.

Jos herkän keskustelukumppani on esimerkiksi väsynyt, voi hän huomaamatta vaikuttaa tylyltä nopeine vastauksineen ja poissolevine olemuksineen. Herkän ihmisen tuntosarvet ovat alati pystyssä — ajatusvirta ei pysähdy, ja toisen käytös tulkitaan usein syvempänä ja vakavampana kuin arki antaisi myöten.

Herkkä ottaa usein vastuun epäonnistuneesta viestinnästä: “Teinkö tai sanoinko jotain väärää? Voinkohan korjata tilanteen?” “Voisinkohan auttaa jotenkin?” Jos keskustelukumppanin välinpitämättömyys johtuu esimerkiksi huonosti nukutustuista yöunista, ei vastapuoli voi tehdä mitään — paitsi lopettaa ylitulkitsemisen, vikojen etsimisen itsestään ja sitä kautta itsensä turhan kuormittamisen.

Helpommin sanottu kuin tehty — tämän varmasti jokainen herkkä tietää. Kun ajatuksenjuoksu pääsee valloilleen, on sitä hankala pysäyttää. Omaan arkeen voi kuitenkin ottaa tietoisia työkaluja näitä tilanteita helpottamaan.

Mitä tehdä ajatusvirran lähtiessä hallitsemattomaksi?

Kun ajatuksen virta lähtee hallitsemattomaksi, voit tietoisesti hengittää muutaman kerran syvään, toistaen rauhalisesti pään sisällä jotain itselle sopivaa mantraa, kuten: “En voi vaikuttaa tähän asiaan” tai vaikkapa: “Hänen käytöksensä ei johdu minusta”. Ajatusketju on hyvä saada pysähtymään ennen kuin ahdistus kasvaa liiaksi.

Aina ei ole sopivaa kysyä suoraan, miksi toinen on vaisu, mutta tarpeeksi läheisen ihmisen kanssa se usein kannattaa. Omien ajatusten sanoiksi pukeminen helpottaa. Voit aloittaa esimerkiksi näin: “Minusta tuntuu, että olet vaisu. Johtuuko se minusta tai tekemisistäni?” Usein tilanne paljastuu ylitulkituksi ja toisen käytökselle on jokin hyvin looginen selitys — yleensä tilanteeseen täysin liittymätön sellainen.

Joskus on myös hyvä pysähtyä miettimään, miksi toisen käytös aiheuttaa niin valtavia tunteita itsessä. Jotta ylitulkinnan saa hallintaan, täytyy itsetunnon ja -arvostuksen olla kohdillaan. Jos syyttää lähtökohtaisesti itseään, kokee epäoikeudenmukaisuutta ja päätyy ottamaan kaiken vastuun haastavissa tilanteissa, on taustalla usein asioita, jotka tällaisen ajatusmallin aiheuttavat.

Olemme erilaisia, jotkut puhuvat ja näyttävät tunteensa suoraan. Toiset ovat tottuneet toimimaan sovinnaisesti ja mielipahaa viimeiseen asti välttäen. Kumpikaan ei ole oikein tai väärin, mutta on hyvä ymmärtää, että toisen hankalalta vaikuttava käytös ei hänestä itsestään aina tunnu hankalalta vaan aivan tavanomaiselta. Samoin herkkyyttä ja sen mukanaan tuomia tilanteita olisi suotavaa oppia ymmärtämään — herkkyys on suuri voimavara, jos ympäristö on siihen salliva.


TOIMITUKSEN VINKKI: Herkän voimien elvyttäjä ja itsearvostuksen vahvistaja

Herkkyys voi tuntua ihmissuhteissa kuormituksena tai vahvuutena. Herkän voimakortit auttavat nauttimaan herkkyydestä ja ottamaan käyttöön herkkyydessä piilevän voiman.

Kortit auttavat vähentämään riittämättömyyden kokemusta ja parantamaan omanarvontuntoa: ne kannustavat huolehtimaan itsestä, muistuttavat herkän kauniista ominaisuuksista sekä auttavat tunnistamaan ja vahvistamaan omia voimavaroja.

Kortteihin voit tutustua TÄÄLLÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image