Nämä ovat parisuhteen 9 peruspilaria – Kumppanin kanssa kommunikointi on muutakin kuin puhetta

 

Mistä siinä parisuhteessa ytimeltään on kyse? Parisuhdetta on vaikea tiivistää pieneen ”vinkkipakettiin”. Silti aina välillä niin teen, koska pariterapiaa työkseni tehdessä tietyt teemat nousevat toistuvasti esille. Näitä yhdeksää parisuhteen peruspilaria huoltamalla, huomioimalla tulemme parisuhteemme osaajiksi.

1. Kannustus vastaa hyväksytyksi tulemisen tarpeeseen

Kumppani kannustaa unelmissa, heikkoina hetkinä, jopa silloin kuin oma sisäinen puhe on itselle vaativaa ja mollaavaa. Kumppani seisoo rinnalla, ottaa vastaan, haastaa, kyseenalaistaa mitä ikinä siiinä hetkessä onkaan tarpeen. Kannustamme toinen toisiamme aina tarvittaessa elämän pienissäkin hetkissä.

Kun kannustus alkaa vähentyä tai puuttua, reagoimme. Mihin kannustusta sitten tarvitaan? Se liittyy tarpeeseemme olla hyväksytty sellaisina kuin olemme ja koemme tarvetta liittyä muihin. Kun kumppani kannustaa, koemme että olen merkityksellinen. Unelmani merkitsevät, tekoni merkitsevät.

2. Turvan merkitys on yksilöllinen

Parisuhteessa saa olla osaamaton, avuton. On ok, että ajoittain tipahtaa pienen lapsen tasolle. Saamme tuntea kaikkia tunteita ja olla niiden äärellä osaamattomina, avuttomina. Kumppani ei halua pahaa eikä satuttaa henkisesti tai fyysisesti. Kumppani tunnistaa turvan itsessään ja silloin kykenee myös olemaan turva rinnallaan olevalle tärkeälle henkilölle.

Riippuen siitä millainen menneisyys meillä on ollut, osalla sisäistä turvaa löytyy ja osalla taas ei. Turva on meille kaikille myös eri asioita johtuen siitä millaista elämää olemme ennen eläneet. Parisuhteessa myös eri asioiden merkityksien sanoittaminen tarkasti avaa ymmärrystä kumppanimme tarpeille.

3. Menneisyys vaikuttaa nykyisyyteemme

Kompastelemme kaikki ihmissuhteissamme. Rakkaussuhteessa menneisyytemme vaikuttaa eniten. Ystäviemme kanssa voimme olla puolittain totta, mutta rakkaussuhteessa varjomme tulevat näkyvimmiksi.

Moni pohtii miksi ystävyyssuhteissa jotenkin ”onnistuu”, mutta parisuhteen pysyvyys, syvyys on niin vaikeaa? Joskus se voi juuri olla siitä, että elämämme kivut tulet parisuhteessa näkyväksi. Emmekä oikein tiedä mitä silloin tehdä.

Saatamme olla takertuvia. Jäämme toiseen kiinni, alamme hoivaamaan ja emme anna toisen olla oma erillinen yksilönsä. Saatamme olla vältteleviä. Olemme niin itsenäisiä ettemme liity syvemmällä tasolla kumppaniimme. Jäämme etäälle ja silti jokin meissä kaipaa rakkauden kokemusta. Jotta voimme ymmärtää miksi toimimme niinkuin toimimme, on meidän myös katsottava menneisyyteemme ja siihen mikä sieltä vaikuttaa nykyisyyteemme.

4. Kommunikointi on muutakin kuin puhetta

Kommunikointi on väylä toistemme maailmaan. Emme voi olettaa, luulla tai lukea ajatuksia, koska se ei ole vuorovaikutusta. Tunteet ja ajatukset on sanoitettava. Kommunikointi ei ole aina puhetta vaan se voi olla myös kirjoitettua tekstiä.

Kommunikointi on myös kuuntelua, tarkentavia kysymyksiä. Hyvä kommunikaatio perustuu todellisiin havaintoihin, siihen mitä kaikki voisivat todentaa todeksi, ei tulkintoihin.

5. Kosketus on väylä syvempään yhteyteen

Kosketus, fyysinen läheisyys on seksiä. Arkiset hipaisut, sivelyt ja halaus. Joskus sanat ovat vaikeita, niin silloin kosketus voi olla helpompaa ja kommunikointi voi tapahtua ihon kautta.

Ihostelu, iholla olo on intiimiyttä, joka on väylä yhteyteen. Kosketus luo syvempää yhteyttä. Sillä voi lohduttaa, puhua, tukea, olla turva, rakastaa ja rakastella. Usein kosketus on se, joka vähenee ja unohtuu kun aika ja arki menevät eteenpäin. Kuitenkin tämä on meille monelle se tärkeä syy olla parisuhteessa. Tulla kosketetuksi, tulla nähdyksi ja olla rakastettu. Tiedänkö miten kumppanini haluaa tulla kosketetuksi?

6. Katseemme kertoo läsnäolosta

Katseemme kohdistamisella tai pois kääntämisellä kommunikoimme paljon. Mitä katseemme kertoo tunteistamme? Miten katsomme? Katsoa silloinkin kun hävettää. Katsoa kun on ikävä. Katsoa kun janoaa iholle. Katse on paljon ja sillä voi viestittää joskus enemmän kuin sanoilla.

Meidän kannattaa kiinnittää katseen suuntaan huomiota tavallisessa arjessamme. Missä teemoissa katse on helppo kohdistaa kumppaniin? Missä taas vaikeampaa ja mistä se ehkä johtuu? Vai onko katse kohdistettu aina jonnekin muualle, ehkä laitteeseen? Katseemme kertoo myös läsnäolosta. Katsonko kumppaniani, kun hän puhuu minulle vai hääräänkö samalla omiani?

7. Tahto ihan tavallisessa arjessa

Kun elämässä tuulee ja sataa räntää suoraan naamaan, niin tahdonko edelleen olla juuri tämän ihmisen kanssa? Tahdonko oppia tuntemaan itseni? Tahdonko tutustua yhä uudelleen ja uudelleen kumppaniini? Tahdonko vaikka tahtoani koetellaan? Tahdonko olla kumppanina kumppanilleni parisuhteessamme?

Jotta tahtoni olisi vahvempi, miten minun olisi toimittava ihan arkisessa elämässä? Mitä tahto voisi olla tavallisessa arjessamme? Tahto vastaa tarpeeseemme liittyä toisiimme. Tahdolla me valitsemme olla toistemme kanssa.

8. Rakkaus on verbi

Rakastaminen on kaikkea ylläolevaa. Se on tekoja, sanoja, läsnäoloa, itsemme tuntemista, kumppaniimme uudelleen tutustumista, arjen jakamista. Joku on joskus sanonut, että rakkaus on verbi. Se on minusta aika hyvin sanottu. Rakkaus on valintoja arvojen mukaiseen elämään.

Valitsenko rakastaa vaikka kumppani ei olisi aina rakastettava? Antaudunko rakkaudelle ja osaanko rakastaa, kun rakastuminen on hiipunut? Uskallanko liittyä minuna kumppaniini, antaa rakkauden osua syvälle sieluuni?

9. Arki ja mikrohetket

Parisuhde elää arjessa ja siihen se myös usein kompastuu. Onko parisuhde arvoasteikolla aina sijalla viisi tai pidemmällä? Elämmekö parisuhteesamme sitkuelämää vai nyt tässä elämää? Usein jäämme odottelemaan aikaa, kun lapset ovat hieman vanhempia tai on aikaa tai rahaa hankkia lastenhoitaja tai töitä on vähemmän.

Ovatko mikrohetket parisuhteen polttoainetta parisuhteessamme? Näemmekö toisemme arjessa läsnäollen ja huomioonottaen? Vai odotammeko vain tulevaa lomaa tai kahdenkesken aikaa? Arjessa on kyse arvoista. Mille annan aikani ja huomioni? Mikä on minulle merkityksellisintä? Elänkö arjessani tässä ja nyt omien arvojeni mukaan?

Mihin näistä osa-alueista sinun olisi hyvä keskittää huomiosi parisuhteesi hyvinvoinnin takaamiseksi, parantamiseksi tai säilyttämiseksi?

Lisää parisuhteesta arjessa voit lukea kirjastani Rakkaus on tekoja arjessa. Voit kuunnella kirjan äänikirjana esimerkiksi Bookbeatista.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image