”Jokin selittämätön vetovoima, käsittämätön yhteys, sellainen, ettei koskaan kenenkään muun kanssa. Kuin kauneimman ja parhaimman, ihan todella säihkyvimmän saaliin olisi hän vihdoin saanut; minut.
Sain kellua hetken hänen taivaallisessa rakkaudessaan, jossa rakastuin itsekin itseeni. Se oli mitä parhaimmin naamioitu ansa, tuskinpa kukaan muukaan olisi ymmärtänyt olla koskematta.”
Narsistit ovat deittimarkkinoiden ykkösiä
Tutkimuksissa on huomattu, että että ihmiset viehättyivät treffeillä enemmän henkilöistä, joilla on narsistisia luonteenpiirteitä.
Tutkija Emanuel Jaukin European Journal of Personalityssä julkaistu tutkimus, jossa oli seurattu yhdeksääkymmentä ihmistä, osoitti, että narsistin ulospäin näkyvä itseluottamus ja fyysinen vetovoima eivät olleet suurimpia tekijöitä narsistien treffimarkkinoiden ykkössijaan.
Narsistille tyypilliset käyttäytymisen piirteet: ulkonäköön panostaminen, kumppanin ylenpalttinen kehuminen ja imartelu suhteen alussa, sekä rohkeus ja ulospäinsuuntautuneisuus olivat saaneet treffikumppanin luulemaan, että narsisti oli nähnyt kaiken vaivan häntä varten.
Treffikumppanit eivät olleet ymmärtäneet, etteivät ne olleet vain häntä kohtaan suoritettavia kohteliaita eleitä, vaan narsistin tyypillinen toimintatapa uusia ihmisiä tavatessa.
Hurmaava narsisti ja hänen läheisensä häpeä
Narsisti luo itsestään uuden ihmissuhteen alussa usein hyvin kiehtovan, itsevarman, sekä menestyneen vaikutelman.
Uuden tuttavuuden ylistäminen ja vuolaasti virtaavat kehut antavat toiselle rakkaudellista huomiota ja suurta ainutlaatuisuuden tunnetta ja niinpä narsistin seurassa, uuden ihmissuhteen alussa, ikään kuin rakastutaan (uudelleen) myös itseen.
Kukapa meistä ei tarvitsisi tunnetta tulla nähdyksi ja kuulluksi, sekä rakastetuksi juuri sellaisena kuin on?
Narsistinen itsekkyys ja kontrollin tarve voivat näyttäytyä ihmissuhteen alussa ystävällisenä ja äärimmäisen rakastavana vastuunkantamisena erityisesti läheisten hyvinvoinnista. Kun joku johtaa vakaan ja varman oloisesti kaikkea ympärillä olevaa ilman epävarmuuden hiventäkään voi se luoda suurta (valheellista) luottamuksen ja turvallisuuden tunnetta.
Todellisuus näyttäytyy vasta sen jälkeen, kun sitoutuminen suhteessa on jollain tapaa varmistunut.
Sitoutumisen jälkeen kaikki muuttuukin hetkessä täydelliseksi vastakohdaksi: alistamiseksi, sairaalloiseksi kontrolloinniksi ja mustasukkaisuudeksi, nöyryyttämiseksi, hyväksikäytöksi, manipuloinniksi, sekä läheisen kokemaksi häpeäksi ja peloksi.
Narsistin huijaaman ja manipuloiman ihmisen voi olla vaikea kertoa kokemuksistaan muille, koska tapahtumat eivät tavallisesti näy ulkopuolisille.
”Täysin hullua olla toisesta ihan niin sekaisin, kuin minä olin. Jokainen soluni oli kiinnittänyt huomion häneen ja vain häneen. Mieli ei antanut nukkua, eikä keho syödä. Luovutin energiani vapaaehtoisesti hänen käyttöönsä ja hän todella sen käytti, ihan kaiken käyttikin ja vielä vähän enemmän.
Surullinen oli tuon tarinan loppu, sellainen, joista vain lauluissa puhutaan. Uskomaton kerrassaan. Ei kyllä kannattaisi mennä kenellekään kertomaan.”
Vanhat tutut ja turvalliset tavat
Lapsuudenperheestä opittujen ihmissuhdekuvioiden ja toimintamallien johdattelemana voidaan automaattisesti hakeutua ja viehättyä narsistisen ihmisen seurasta ja tavoista toimia.
Narsistinen suhde voi tuntua turvalliselta sen tuttuuden vuoksi ja itselle ominainen, ehkä sovinnollisuuteen ja miellyttämiseen taipuva persoonallisuus voi suorittaa narsistin seurassa kaikin puolin parasta itseään, mutta saada kuitenkin vain jatkuvaa halveksuntaa ja torjuntaa.
Itsesyytökset ja riittämättömyyden tunne, jota narsisti tavallisesti haluaakin läheisensä tuntevan puskevat yrittämään ja antamaan itsestä yhä enemmän ja enemmän, kunnes tulee aika, jolloin voi huomata antaneensa kaiken, sen kuitenkaan riittämättä.
Jos ei ole koskaan aiemmin elämässään törmännyt narsistisiin persooniin, voi olla mahdotonta hyväksyä, etteivät ehkä kenenkään sosiaaliset taidot yksinkertaisesti ”riitä” ylläpitämään hyvää ja toimivaa suhdetta narsistin kanssa.
Hyvin vaikeaa on usein myös hyväksyä se fakta, että suhteen alussa nähty ihana persoona ei koskaan enää tule takaisin, eikä siihen voi itse vaikuttaa millään tapaa.
Lopuksi pohdittavaksesi
Yksi melko yksinkertainen selitys sille, että miksi narsisteista usein niin kovin viehätytään on siis narsistin hurmaava käytös aina uuden ihmissuhteen alussa.
Jos olet huomannut ehkä toistuvastikin päätyväsi ihmissuhteisiin, jossa sinua kohdellaan äärimmäisen huonosti, kannustan pohtimaan elämänarvojasi ja rajojasi.
Voit aloittaa miettimällä vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
- Mitkä ovat kolme tärkeintä elämänarvoa, joiden toivot toteutuvan kaikista läheisimmissä ja rakkaimmissa ihmissuhteissasi?
- Kun nuo arvot toteutuvat miten toimit itse eri tavalla, kuin nyt ja miten läheisesi toimivat sinua kohtaan?
- Mitä tärkeää elämänarvoa haluat alkaa vahvistamaan heti?
- Kuka voisi olla apunasi ja miten?
- Entä mitkä ovat kolme tärkeintä rajaasi? Jos et ole aiemmin nimennyt rajoja tee se nyt.
- Jos rajat toteutuisivat jo tänään, mitä tekisit eri tavalla kuin eilen?
- Kuka voi olla apunasi rajojen kiinni pitämisessä?
Terapeutti Jenni Kiviniemi on jo kymmenen vuoden ajan auttanut epäterveitä suhteita kokeneita ihmisiä ja hän on perehtynyt muun muassa narsististen ihmisten vaikutuspiirissä olleiden auttamiseen. Jennin Toivu satuttavasta suhteesta -kirja
on käytännön apu ja tuki sinulle, joka…
…olet joutunut kokemaan hyvin satuttavia suhteita.
…olet joutunut kokemaan narsistista kaltoinkohtelua ja lähisuhdeväkivaltaa.
…olet pohtinut miten ja miksi päädyit satuttavaan suhteeseen ja miksi siitä on niin vaikea irtaantua.
…olet hävennyt ja syyllistänyt itseä suhteessa tapahtuneista asioista.
…tarvitset ymmärrystä, lohtua ja tukea.
…tarvitset keinoja irtaantumiseen ja/tai toipumiseen, sekä uuden elämän rakentamiseen satuttavan suhteen jälkeen.
Löydät kirjan TÄÄLTÄ.
Lähteet:
Myllärniemi Jorma. Narsismi: vamma ja voimavara. Kirjapaja. 2011.