Saku Tuominen: ”Ilman puita emme hengittäisi sekuntiakaan” – 6 yllättävää faktaa ihmisen ja luonnon yhteydestä

Teksti on tuotettu mainosyhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Saku Tuominen käsittelee uusimmassa kirjassaan Kuinka puut kasvavat (Otava, 2021) ihmisen suhdetta luontoon. Hän avaa kirjan kirjoittamalla suhtautumisesta eli siitä, miten käsittelemme tietoa, mitä saamme luonnon tilasta. Mitä emme pysty käsittelemään ja miksi.

“Nauramme ihmisille, jotka kyseenalaistavat osan tieteestä – huomaamatta, että teemme itse ihan samoin. Sivuutamme suuren osan sellaisista tutkimustuloksista, jotka ovat ristiriidassa sen kanssa, mihin itse uskomme tai haluamme uskoa”, Tuominen kirjoittaa.

Saku Tuominen sukeltaa ihmismielen mekanismeihin ja sieltä ulos tutkailemaan sitä, mitä luonnossa tällä hetkellä tapahtuu – myös ilmastonmuutosta kiinnostavalla tavalla.

Tässä 6 kiinnostavaa faktaa Kuinka puut kasvavat -kirjasta:

1. Hengittäminen on elintoiminnoistamme herkin. Ihminen selviää hengissä ilman ruokaa noin 60 päivää ja ilman vettä noin 6 päivää. Ilman happea pärjäämme noin 6 minuuttia, ja ilman puita emme hengittäisi sekuntiakaan.

2. Jotta saisimme yhden purkillisen – siis yhden purkillisen – hunajaa, noin tuhannen mehiläisen täytyy vierailla noin kahdessa miljoonassa kukassa ja lentää yli sata kilometriä. Eli kun sekoittaa puolihuolimattomasti jogurttiinsa teelusikallisen hunajaa, kurkusta menee alas yli kymmenen mehiläisen koko elämäntyö.

3. Kiinaa suurempi alue menee sellaisen ruoan tuottamiseen, mitä kukaan ei koskaan syö. – – – Missä tämä hävikki syntyy? Puolet siitä syntyy kodeissa. Tämän mahdollistaa keinotekoisen alhainen hinta. Koska olemme tehneet kaikkemme, jotta ruoka olisi mahdollisimman halpaa, olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa sitä voi ostaa varmuuden vuoksi liikaa.

4. Puhallan ulos hiilidioksidia, jonka kasvit ottavat vastaan. Vedän sisään happea, jonka saan samoilta kasveilta. Koostun pääosin vedestä, joka on samaa vettä kuin se, joka sataa taivaalta alas.

5. Linnunradassa on tähtiä 200 miljardia, mutta 200 grammassa mikrobiyhteisöä on noin 38 tuhatta miljardia bakteeria. Eli gramma riittää, jotta saavutamme Linnunradan tähtien määrän.

6. Olen koomisen pieni osa ihmiskuntaa. Edustan noin 0,000000000128205:tä prosenttia maailman väestöstä. Mutta samaan aikaan kaikki päätökseni vaikuttavat moneen asiaan, moniin muihin ihmisiin.

Kuinka puut kasvavat -kirja lähestyy maailmaa ja elämää, luontoa ja etenkin ihmismieltä monesta yllättävästä näkökulmasta. Lue lisää ja tilaa kirja TÄSTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image