Näin voit opettaa lapsen kunnioittamaan kaikkea elävää luonnossa – Hämähäkkiä ei tarvitse liiskata, eikä puun oksia katkoa

Miten toimit, kun näet hämähäkin, muurahaisen tai jonkin muun pienen ötökän luonnossa? Sen sijaan, että liiskaat sen heti, voisitko seurata ja ihmetellä sen liikkeitä ja touhuja?

Usein ihmisillä nähdessään esimerkiksi hämähäkin tulee tunne, että se on heti hävitettävä, liiskattava. Samalla tavalla näkee ihmisen aika usein toimivan muurahaisia huomatessaan. Vaikka kokisitkin, ettei ötököistä ole sinulle iloa ja hyötyä, niin huomioithan luonnon hyötyvän niistä. Erilaiset ötökät ovat tarpeen luonnon elinvoimaisuuden kannalta. On tarpeellista vahvistaa omaa tietämystä muun muassa hyönteisistä, jotta voi ymmärtää niiden merkityksen luonnolle.


Opeta lasta omalla esimerkilläsi kunnioittamaan luontoa

Lapsen kanssa voi esimerkiksi ihastellen seurata muurahaisten ahkeruutta keon rakentamisessa. Käykää useampana päivänä katsomassa miten nopeasti keko kasvaa. Pian huomaat mielenkiinnon tätäkin luontotapahtumaa kohtaan lisääntyvän.

Oksien katkominen kasvavista puista ja puiden runkojen vioittaminen eivät kuulu luonnossa liikkujan oikeuksiin. Maahan pudonneita oksia ja risuja voi kerätä esimerkiksi majan tekoa varten. Käpyjä voi myös kerätä maasta.

Lasta voi ohjata koskettamaan hellästi puun runkoa. Sormilla on mukava seurata männyn kaarnan kuviointia. Kokeile, miltä kaarna tuntuu poskea vasten. Miltä koivun rungon kuoren, eli tuohen pinta tuntuu? Kosketa tuohta niin kevyesti, ettei se vahingoitu.

Kun kohtelemme luontoa kunnioittavasti, voimme nauttia puhtaasta ja elinvoimaisesta luonnosta. Pidetään luonto siistinä sinne kuulumattomista roskista. Jos näet luonnossa roskia, kerää ne ja vie roska-astiaan. Omalla esimerkilläsi opetat lasta toimimaan luontoa kunnioittaen.

Lapsen kanssa voi vaikka yhdessä askarrella ”oppaan” luonnon kunnioittamisesta. Kysy lapselta mitä asioita hän haluaa oppaaseen merkittävän. Aikuisen tehtävänä on valvoa, että ne ovat linjassa niiden oikeuksien ja velvollisuuksien kanssa, jotka meitä kaikkia koskevat luonnon suhteen.

Nauti luonnosta ja luonnossa liikkumisesta päivittäin. Ota lapsi mukaan tähän nautintoon, näin voitte yhdessä kokea mielenkiintoisia hetkiä luonnossa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image