“Jokainen on vastuussa omista tunteistaan” – Voiko niin sanoa?


Luulen, että aika moni on kuullut lauseen: ”Jokainen on vastuussa omista tunteistaan”. 

Itse näen tässä lauseessa olevan ripauksen viisautta, mutta rehellisyyden nimissä olen vetänyt siitä myös herneen nenään. Lähinnä siksi, että lauseessa kalskahtaa pieni syyllistävyys, jonka en usko olevan lauseen alkuperäinen viesti.

Ajattelen, että olemme kyllä vastuussa siitä mitä ja miten ilmaisemme tunteitamme, miten reagoimme niistä käsin ja mitä kaadamme tai emme kaada toisten niskaan. Mutta se että olisimme vastuussa siitä kaikesta, mitä meissä nousee ja herää, että voisimme jotenkin kontrolloida tunteitamme, ei mene minulle ihan läpi.

Elämme useimmat monenlaisissa vuorovaikutussuhteissa, joissa on ilmiselvää että vaikutamme toinen toisiimme myös tunnetasolla. Miten voisimme olla vaikuttamatta?  Tietynlainen vuorovaikutus luo turvaa ja yhteyttä, tietynlainen vuorovaikutus luo turvattomuutta ja yhteydettömyyttä. On aika loogista, että jos kokee vaikka mitätöintiä, jatkuvaa kritiikkiä, jyräämistä, ohittamista tai vaikkapa kieltämistä, vaikuttaa se oloon usein esim. pettymyksenä, loukkaantumisena ja yksinjäämisen tunteena. Ehkä vaikein osuus onkin ottaa vastuu siitä, miten itse reagoi näistä tunteita käsin? 

Tunnistan itse monta kohtaa jossa olen mennyt mukaan toimimattomaan vuorovaikutuskehään sillä oikeutuksella, koska toinenkin. Ja onhan se ymmärrettävää. Mutta toimimatonta. Mitä luultavimmin käy niin, että ajaudutaan riitelemään riitelystä ja se mikä oli taustalla jää kuulematta.

En yritä sanoa sitä, että pitäisi sopeutua satuttavaan vuorovaikutukseen, mutta yritän sanoa sitä, että sen sijaan että lähtisi itse mukaan kehälle joka ei vie yhtään minnekään, voi itse pysähtyä sen äärelle, mitä itse tilanteessa tarvitsisi ja mitä haavoittuvaisempia tunteita tilanne herättää. 

Niiden kuuleminen on jo meitä itseämme varten ensisijaisen tärkeää. Rakkaudellisessa suhteessa on tilaa tulla kuulluksi ja nähdyksi. Se ei varmasti missään suhteessa toteudu 100% ajasta, mutta sen äärelle halutaan palata yhä uudestaan ja uudestaan. 

Se on vastuunottoa myös vuorovaikutuksesta, siitä mitä minä tuon vuorovaikutukseen. 

Katso lisää alla olevalta videolta!

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image