”Jokainen on vastuussa omista tunteistaan” – Voiko niin sanoa?


Luulen, että aika moni on kuullut lauseen: ”Jokainen on vastuussa omista tunteistaan”. 

Itse näen tässä lauseessa olevan ripauksen viisautta, mutta rehellisyyden nimissä olen vetänyt siitä myös herneen nenään. Lähinnä siksi, että lauseessa kalskahtaa pieni syyllistävyys, jonka en usko olevan lauseen alkuperäinen viesti.

Ajattelen, että olemme kyllä vastuussa siitä mitä ja miten ilmaisemme tunteitamme, miten reagoimme niistä käsin ja mitä kaadamme tai emme kaada toisten niskaan. Mutta se että olisimme vastuussa siitä kaikesta, mitä meissä nousee ja herää, että voisimme jotenkin kontrolloida tunteitamme, ei mene minulle ihan läpi.

Elämme useimmat monenlaisissa vuorovaikutussuhteissa, joissa on ilmiselvää että vaikutamme toinen toisiimme myös tunnetasolla. Miten voisimme olla vaikuttamatta?  Tietynlainen vuorovaikutus luo turvaa ja yhteyttä, tietynlainen vuorovaikutus luo turvattomuutta ja yhteydettömyyttä. On aika loogista, että jos kokee vaikka mitätöintiä, jatkuvaa kritiikkiä, jyräämistä, ohittamista tai vaikkapa kieltämistä, vaikuttaa se oloon usein esim. pettymyksenä, loukkaantumisena ja yksinjäämisen tunteena. Ehkä vaikein osuus onkin ottaa vastuu siitä, miten itse reagoi näistä tunteita käsin? 

Tunnistan itse monta kohtaa jossa olen mennyt mukaan toimimattomaan vuorovaikutuskehään sillä oikeutuksella, koska toinenkin. Ja onhan se ymmärrettävää. Mutta toimimatonta. Mitä luultavimmin käy niin, että ajaudutaan riitelemään riitelystä ja se mikä oli taustalla jää kuulematta.

En yritä sanoa sitä, että pitäisi sopeutua satuttavaan vuorovaikutukseen, mutta yritän sanoa sitä, että sen sijaan että lähtisi itse mukaan kehälle joka ei vie yhtään minnekään, voi itse pysähtyä sen äärelle, mitä itse tilanteessa tarvitsisi ja mitä haavoittuvaisempia tunteita tilanne herättää. 

Niiden kuuleminen on jo meitä itseämme varten ensisijaisen tärkeää. Rakkaudellisessa suhteessa on tilaa tulla kuulluksi ja nähdyksi. Se ei varmasti missään suhteessa toteudu 100% ajasta, mutta sen äärelle halutaan palata yhä uudestaan ja uudestaan. 

Se on vastuunottoa myös vuorovaikutuksesta, siitä mitä minä tuon vuorovaikutukseen. 

Katso lisää alla olevalta videolta!

 

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image