Luonnosta löydät itsesi – 5 keinoa itsetuntemuksen syventämiseen

Milja Harju on vaasalainen metsäkylpyohjaaja ja sosionomi, joka toimii yrittäjänä luontolähtöisiä ja luovia hyvinvointipalveluita tarjoavassa yrityksessään Forestflow’ssa. Hänen sydäntään lähellä ovat keskustelutyö ja luova toiminta, Green Care sekä musiikkia ja taidetta yhdistävät hyvinvointimenetelmät. Instagramissa Miljaa voi seurata nimellä theforestflow ja Facebookissa Forestflow.

Sellaisina aikoina, kun et voi vaikuttaa kaikkeen mitä ympärilläsi tapahtuu, voit kuitenkin tehdä hyvinvointiasi lisääviä valintoja.

Luonnolla on lukuisia hyviä vaikutuksia, joita ovat esimerkiksi verenpaineen aleneminen, sydämen sykkeen tasoittuminen, stressin ja ahdistuksen lievittyminen sekä parantunut mieliala. Mitä enemmän luonnossa viettää aikaa, sitä vahvempi luonnon elvyttävä vaikutus on.

Aina ei ole mahdollista lähteä kauas metsään, mutta myös kaupunkien viheralueet lisäävät hyvinvointia.  Luonnon hyvinvointivaikutuksista pääsee nauttimaan jo pelkästään menemällä metsään.

Jos kokemuksesta haluaa saada entistäkin syvällisemmän, kannattaa tutustua seuraaviin harjoituksiin, joista saat vinkkejä itsetuntemustasi syventävään luontoretkeen.

Pakkaa reppuun vihko, kynä, termariin lämmintä juotavaa ja hyvää evästä. Varaa aikaa itsellesi ja varmista, että saat viettää metsässä niin paljon aikaa kuin haluat. Jos mahdollista, hakeudu myös nuotion äärelle, sillä liekkien tuijottelulla on meditatiivinen vaikutus. Kokeile näitä metsässä tehtäviä itsetuntemusharjoituksia:

1. Hengitysharjoitus

Hengitä sisään raikasta ilmaa ja kuvittele sen voimaannuttavan sinua henkäys henkäykseltä. Ulospuhalluksella puhalla pois kaikki ikävät ajatukset ja rentoudu. Tarkkaile kehoasi, venyttele tai liiku halutessasi. Mitä kehosi kertoo sinulle tänään? Mitä tarvitset? Kirjoita havaintosi ylös ja mieti, miten voit tarjota itsellesi sitä, mitä juuri nyt tarvitset.

2. Itseä kuvastava luontoelementti

Etsi luonnosta itseäsi kuvaava luontoelementti tai jotakin, mikä jostain syystä puhuttelee sinua. Tarkastele elementtiä: miksi valitsit sen? miltä se tuntuu ja näyttää? Mitä valintasi kertoo sinusta? Mieti tai kirjoita ylös. Halutessasi voit kuvata elementin.

3. Irtipäästämisharjoitus

Kirjoita paperille kaikki asiat, joista haluat päästää irti. Voit kirjoittaa myös miksi et halua kantaa niitä enää mukanasi. Kun olet purkanut ajatuksesi paperille, polta paperi nuotiossa. Palavan paperin käpristyminen ja haihtuminen savuna ilmaan symboloi irtipäästämistä. Harjoituksen jälkeen tunnet olosi kevyeksi ja helpottuneeksi.

4. Lempipuu

Kulje metsässä intuitiivisesti ja hakeudu mieleisesi puun luo. Löydettyäsi mieleisen puun, vietä aikaa sen äärellä. Nojaa siihen ja tarkastele sitä. Miksi valitsit juuri tämän puun? Mitä valinta kertoo sinusta?

5. Aisti- ja muisteluharjoitus

Tutustu metsään kaikkien aistien kautta. Tuoksuttele ilmaa ja kasveja tai kukkia, tunnustele sammalta ja kiviä. Mikä on kauneinta, mitä metsästä löydät? Mitä värejä löydät ympäriltäsi? Entä mitä ääniä kuulet? Löydätkö jotakin maisteltavaa, esimerkiksi marjoja tai villiyrttejä?

Vinkki: myös kuusen havuja voi maistella (ellei ole allerginen) ja löytää aivan uuden aistikokemuksen! Mitä muistoja eri aistihavainnot tuovat mieleesi? Lopuksi voit kirjoittaa fiilikset koko retkestä ja miettiä, mikä oli lempiharjoituksesi. Voit palata siihen aina, kun haluat.

Ihania hetkiä luonnon ja itsetuntemuksen parissa!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image