Miten ihastumisen huumasta voi kasvaa kestävä, aikuinen rakkaus?

Kukapa ei tunnistaisi sitä kihelmöivää tunnetta vatsanpohjassa, kun läheinen henkilö alkaa tuntua siltä oikealta. Olet ihastunut. Ilmassa on jännitystä kuin maaottelussa konsanaan. Tunteeko hän samalla lailla? Voisiko meistä oikeasti tulla pari? Päässä surisee kaikenlaisia suunnitelmia yhteisen tulevaisuuden varalle, yleensä hyvinkin vaaleanpunaisia ja kliseisiä elokuvaunelmia.

Jos vastapuoli tuntee onnekkaasti samaa kihelmöintiä, alkaa niin sanottu seurusteluvaihe. Tämä on erittäin intohimoista ja kiihkeää aikaa. Ja usein sulkee ulkopuolelle muun elämän. Jotkut ihmiset rakastuvat tähän tilaan ja erityisesti tunteeseen, seurustelukumppani voi olla toisarvoinen. Rakastutaan rakastumiseen.

Alkuhuuma onkin mahtavaa aikaa, mutta se ei ole vielä rakkautta, ainakaan kypsää rakkautta. Ihastuessa kaikki kumppanin ja omat viat pyyhkäistään sujuvasti sivuun, kuvitellen ettei niitä koskaan enää tarvitse miettiä. Sen vuoksi ihastumiseen on helppo koukuttua, elämä on vain aamiaisia vuoteeseen ja pussailua sohvan kulmassa.

Harmillisesti alkuhuuma nimensä mukaisesti ei voi kestää loputtomiin. Sen jälkeen alkaa arki. Tässä kohti jotkut rakastavaiset ajavat lemmenlaivansa kiville ja eroavat. Miksi näin? Kun huulien rohtumat alkavat suuteloista paranemaan, voidaan huomata, että toimitus ei vastaakaan täysin tilausta.

Toisin sanoen kaverin omituisuudet ja ominaisuudet alkavat ärsyttämään. Hetki sitten herttaiset ja ihanat asiat eivät olekaan enää niin hauskoja. Oma käytös voi myös muuttua. Käsittelemättömät ongelmat vanhoista suhteista tai muista elämän karikoista nousevat pintaan, vaikka niiden piti olla jo historiaa. Usein kaikki vaikeudet, todelliset ja kuvitellut, kasaantuvat aikajanan samaan kohtaan. Tämä parisuhteen vaihe on vedenjakaja ihastumisen ja rakkauden välillä.

Kun arki pamauttaa poskelle liian kipeästi, monet päättävät jatkaa omilla poluillaan. Tämä onkin varmasti paras ratkaisu, osapuolet saavat rauhassa miettiä, mitä oikeasti haluavat. Joskus etäisyys tuo realistisempaa näkökulmaa yhteiselämään ja tekee hyvää. Lopulta. Vaikka ero harvoin tuntuu hyvältä kenestäkään.

Jos rakastavaiset kuitenkin huomaavat erottuaan, etteivät halua viettää aikaansa ilman toista, niin yhteenpaluu on aika todennäköistä, ennemmin tai myöhemmin. Joku taas ei halua tai osaa elää yksin, valitettavasti silloin exän kosiskelulle on väärä motiivi. Haluat kumppanin, mutta pitäisi vielä olla suhteellisen varma, että hän on juuri se ihminen, kenen vierestä haluat herätä. Ja vielä joka aamu. Ensin olisi nautittava elämästä yksin ja tasapainossa itsensä kanssa, toinen ei tule pitkässä juoksussa asiaa korjaamaan.

Tässä arki-aikakaaren osassa nousevat muut arvot esiin kuin alkuvaiheessa. Päässä alkaa muodostua hieman tylsempiä ja vakavampia termejä, kuten kunnioitus, arvostus ja luottamus. Nämä sanat eivät ole niin romantiikanhuuruisia kuin himo, ihastuminen tai rakastuminen. Mutta lupaavat kuitenkin yhteiselle tulevaisuudelle paljon paremman ennusteen.

Samat termit pitäisi lisäksi tuntea itseään kohtaan ennen tarinan palkinto-osuutta. Jos näin tapahtuu, sinulla on tasavertainen puoliso, jota osaat arvostaa ja kunnioittaa kaikista kummallisuuksista ja valuvioista huolimatta. Hän on sinun paras kaverisi, jolle voit kertoa kaiken. Tätä kautta syntyy hiljalleen vahvin yhdessäolon side, luottamus. Ja lopulta pakottamaton, seesteinen Aikuinen Rakkaus.

Moni juttelee, ettei ole parisuhteessa vapaa. Täydellinen vapaus, kenestäkään mitään välittämättä on kieltämättä hieno fiilis. Jos kokee elämänkumppaninsa jotenkin rajoittavan elämää, ei ehkä vielä ole valmis sitoutumaan. Parisuhteessa ei voi tuntea itseään kahlituksi, muuta kuin hulluina hetkinä sängynpäätyyn.

Kaikilla on oikeus haaveilla ja toteuttaa unelmiansa, olivat ne sitten yhteisiä tai omia. Jos ne loukkaavat tai satuttavat toista, silloin unelmat eivät sovi parisuhteeseen tai käsissä on luottamuspula. Yhdessä tekemisen määrä ei tosin ole mikään rakkauden mittari. Toiset elävät joka hetken yhdessä, toiset eivät. Mikä vain parhaiten toimii kullekin. Yksi merkki rakkaudesta on kuitenkin jakaminen. Yksin toteutunut haave voi tuntua yhtäkkiä valjulta. Huomaat, että vanhassa sanonnassa jaetusta ilosta onkin jotain perää.

Aikuisessa suhteessa olet aidosti vapaa. Tämän takaa jo käsitelty kolmikanta; arvostus, kunnioitus ja luottamus. Voit elää vapaasti tietäen, että sinuun luotetaan ja sinä luotat. Ikävälläkin on positiivinen kaiku ja se tekee yksinolosta elämisen arvoista, välillä mukavaakin. Romantiikka voi joskus hakea paikkaansa maailman paineessa, mutta yhteiset arvot pitävät kumppanit toisissaan kiinni liiman lailla. Tähän kun ripauttaa sekaan hyppysellisen onnea, niin elämä tuntuu jopa kevyeltä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image