9 syytä, miksi on niin vaikea pyytää apua


Avun pyytäminen voi olla todella vaikeaa. Joskus tuntuu, että mielemme vastustaa sitä viimeiseen – jopa hassuuteen – saakka. Seuraavissa vastauksissa 9 erilaista syytä, miksi apua ei voi pyytää. Mikä niistä kuulostaa tutuimmalta?

Miksi et pyydä apua?

1 – En halua pyytää enkä vastaanottaa apua, koska muut eivät osaa kuitenkaan tehdä asioita oikein tai kunnolla. Menee vain aikaa muiden virheiden korjailuun. Teen tämän nopeimmin, virheettömimmin ja parhaiten itse.

2 – Olen luonteeltani auttaja ja ylpeä kyvystäni auttaa. Eihän auttajan sovi pyytää apua. Eikä aina edes vastaanottaa sitä. Toki hiljaa mielessäni toivon muiden näkevän, milloin tarvitsen apua. Näenhän minäkin sen muista.

3 – Menestyneet ihmiset eivät tarvitse apua. He ovat päteviä ja osaavat hoitaa hommansa itse. Rutiinijutut voin helposti delegoida eteenpäin. Mutta ihan pyytäisin apua… Sehän tarkoittaisi sitä, etten olisi enää paras ja kykenevin.

4 – Minä yritän kyllä olemuksellani viestittää avuntarpeestani ja toivon, että minut pelastetaan. Jos toinen ei huomaa sitä, hän ei oikeasti näe minua. Jos pyytäisin suoraan apua, en enää tietäisi, rakastaako toinen todella minua vai ei.

5 – En minä halua, että muut puuttuvat elämääni ja tunkeutuvat henkilökohtaiselle alueelleni. Olen tyytyväinen, kun jätätte minut rauhaan. Ja sitä paitsi netti on täynnä vinkkejä, jos nyt jotain apua satun tarvitsemaan.

6 – Mistä minä voin tietää, onko toinen luotettava? Toisaalta haluaisin luottaa ja ottaa apua vastaan. Mutta jos luotan auttajaan liikaa, niin sitten olen riippuvainen hänestä. Ehkä kuitenkin on parempi olla luottamatta.

7 – Uskon, että minulla on kyky selviytyä tilanteessa kuin tilanteessa. Sitä paitsi avun pyytäminen vaatii inhottaviin asioihin keskittymistä ja minä kuljen mieluummin kadun aurinkoista puolta. Muut voivat auttaa sitten hauskanpidossa.

8 – Avun pyytäminen on heikkoutta. Jos pyydän apua, kerron olevani heikko ja osoitan haavoittuvuuteni, jolloin minua voidaan käyttää hyväksi. Parempi olla vahva, koska joudun kuitenkin kantamaan vastuun kaikesta.

9 – En minä tarvitse apua. En halua tehdä itsestäni numeroa. Harmonia ja rauha säilyvät paremmin, jos en tuo itseäni esille omine tarpeineni. Enkä minä tai minun toiveeni ole oikeasti mitenkään tärkeitä. Autan mieluummin muita.

Kun seuraavan kerran väsyt ja stressaannut hommiesi alla, kokeile tunnistaa sitkeytesi taustalla oleva syy olla pyytämättä apua. Naurahda sille lempeästi ja hyväksyvästi. Se on vain osa persoonallisuustyyppisi alitajuista selviytymisstrategiaa. Etkä sinä ole sitä tietoisesti valinnut.

Kuitenkaan tässä maailmassa kukaan ei pärjää yksin. Olet tänäänkin jo vastaanottanut apua. Jopa se kahvi tai tee, jota tänään olet juonut, on ollut juotavissasi ainoastaan, koska kymmenet ja kymmenet ihmiset ovat jo antaneet panoksensa sen valmistumiseen kahvipapujen tai teelehtien viljelijöistä lähtien.

Koska meitä autetaan koko ajan, ei ole mitään syytä olla pyytämättä apua. Voimme huoletta pyytää apua toinen toisiltamme.

Lue lisää erilaisten persoonallisuustyyppien tavoista toimia ja rajoittaa omaa onnellisuuttaan kirjastani Onni asuu jo sinussa


Tutustu koulutus- ja valmennustarjontaani tai tilaa onnellisuusluento TÄSTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image