Yksi negatiivinen ilmaisu voi kumota monta positiivista – Näin parannat yhteyden syntymistä toisten kanssa

Olet todennäköisesti ollut joskus tilanteessa, missä on paljon ihmisiä. Et tunne entuudestaan kaikkia ja kyseessä voi olla esimerkiksi jokin juhla. Tällaisessa tilanteessa nostamme automaattisesti esiin omat sosiaaliset tuntosarvemme. Paikalle voi olla tuttuja ihmisiä, joiden kanssa on helppo ja välitön jutella. Jonkun toisen kanssa taas on haastava kohdata, koska väliin on jäänyt joitakin selvittämättömiä asioita. Uusien tuttavuuksin kanssa taas tunnustelemme. Osa näistä keskusteluista lähtee soljumaan aivan itsestään, mutta toisten kanssa vuorovaikutus ei etene alkukankeutta pidemmälle.

Mistä yhteydessä ihmisten välillä on kyse ja mistä kaikista asioista yhteys rakentuu ja mitä sillä tarkoitetaan? Mihin seikkoihin toimivan yhteyden muodostamisessa olisi hyvä kiinnittää huomiota? Psykologi Tony Dunderfelt kuvaa ihmisten välistä yhteyttä sosiaaliseksi kentäksi. Kyse on sanallisten ja sanattomien viestien muodostamasta tilasta.

 

Voidaan sanoa, että sanaton viestintä jättää sanat varjoonsa

 

Kyse on paljolti sanattomasta viestinnästä, mitä on tutkittu 1800 luvun lopulta lähtien. Tutkimuksissa on pystytty löytämään kaikkiaan yhdeksän erilaista sanattoman viestinnän muotoa. Näitä ovat ilmeet, eleet, nonverbaalinen ilmaisu, kehon kieli ja asento, henkilökohtainen tila, katse, kosketus, ulkomuoto sekä objektit ja esineet.

On sanottu, että tunnemme yhteyden muodostumisen aikana, miten aaltopituudet resonoivat joko positiivisesti tai negatiivisesti. Tutkimusten mukaan keho voi alkaa jäljitellä toisen reaktioita esimerkiksi nostamalla tai laskemalla sydämen sykkeen samaan nopeuteen. Kyse on biologisesta ilmiöstä, jota voidaan kutsua tunne-elämän tiiviiksi paritanssiksi.

 

Tutkimusten mukaan keho voi alkaa jäljitellä toisen reaktioita

 

Kyse on paljolti rytmistä, jota aistimme viestinnässä. Samalla pyritään sovittamaan omaa toimintaa toisen tahtiin: milloin on sopiva edetä, milloin jakaa kokemus ja milloin kuunnella. Voidaan sanoa, että sanaton viestintä jättää sanat varjoonsa. Sanattoman vuorovaikutuksen havainnointijärjestelmä on kuitenkin hierarkinen: yksi negatiivinen ilmaisu kumoaa alleen kaikki positiiviset merkit, kuten vaikka hymyn. Näin ollen pienikin ylimielinen vilkaisu katkaisee jo muodostetun yhteyden. Tämän jälkeen uuden yhteyden muodostaminen vaatii viisinkertaisen positiivisen panoksen.

Vuorovaikutustilanteissa meille ihmisille on luonnollista tuoda esiin omaa peruskäyttäytymistä. Hyvät vuorovaikutustaidot ja yhteyden muodostaminen vaativat kuitenkin meiltä joustavuutta ja sopeutumista. Voidaan puhua tietyn tyylisestä kameleonttimaisuudesta. Jatkuva sopeutuminen on kuitenkin kuluttavaa ja tämän suhteen voidaan puhua sosiaalisesta kompetenssista. Siitäkin huolimatta muovaudumme jatkuvasti osana yhteyden muodostamista. Ellei sitten halua vain tuijottaa omaa napaa.

 

Viimeinen tunne on kaikista pysyvin vaikutelma

 

Siinä missä usein puhutaan ensivaikutelmasta suhteessa toiseen yksilöön, niin haluan korostaa myös ajatusta viimeisestä vaikutelmasta. Kyse ei niinkään ole siitä, että mitä ihmiset muistavat meidän sanoneen. Kyse on enemmänkin siitä, että mitä saimme heidät tuntemaan. Viimeinen tunne on kaikista pysyvin vaikutelma.

Tutustu Komulainen.eu nettisivuihin tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image