4 parisuhdetekoa, joita kannattaa tehdä joka päivä – Vahva suhde rakennetaan arjessa, ei treffeillä tai rakkauslomilla

Tänäkin vuonna on täydellinen vuosi kokeilla parisuhdetekoja, ihan uusia tai vanhoja, jotka ovat vaan unohtuneet vuosien tai elämän tuulien saatossa. Arki haastaa parisuhteen, mutta arki on parisuhteen tärkein aika. Arjessa tehdyt parisuhdeteot ylläpitävät vetovoimaa, rakkautta ja seksuaalista kipinää.

Suhdetta ei rakenneta treffeillä tai rakkauslomilla. Se rakentuu siellä missä olemme joka päivä, arjessa.

Usein suunnittelemme uuden vuoden kynnyksellä mitä kaikkea teemme fyysisen kuntomme eteen, mutta harvoin mietimme mitä haluamme sosiaalisilta suhteilta vuoden aikana. Ennen kaikkea, mitä haluamme parisuhteeltamme arjessa.

 

1. Tarkista suhteesi tila

Suhteen tilan tarkistamisen voit aloittaa kysymällä itseltäsi seuraavat kysymykset. Voitte myös yhdessä käydä näitä kysymyksiä lävitse.

Mitä päivittäisiä rakkaudellisia arkisia parisuhdetekoja teen jo nyt oman parisuhteeni hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja parantamiseksi?
Onko parisuhteeni arvoasteikon millä sijalla? Ajatuksen tasolla? Entä käytännön tasolla arkisessa arjessa?
Annanko rakkaimmalleni sen mitä hän, minä ja me tarvitsisimme? Tiedänkö mitä itse tarvitsen ja mitä hän tarvitsee?

Arjessa helposti käy niin, ettei puhtia riitä, kun on annettu kaikki puhti jo muualle. Työlle, harrastuksille, omalle vapaa-ajalle, ystäville, lapsille. Kaikelle muulle arkiselle elämälle. Vaikka kuinka pitäisi parisuhdetta tärkeänä, ei ole enää päivän päätteeksi mistä ammentaa.

On hyvin yleistä kuulla miten illalla ei sitten enää jaksa. Ei jaksa halailla, ei kuunnella, saati rakastella. Intohimo ja kipinä hiipuvat ja meistä tulee arkinen tiimi. Sydänalassa sykkii kaipaus lähelle. Kaipaus olla rakastettu, haluttu.

Jos arjessa vain etsii sopivia tilanteita ja ei tee parisuhdeteoista päivittäisiä rutiineja, alkaa tyytymättömyys lisääntyä. Tilanne on ok satunnaisesti, mutta ei ole ok, jos näin käy toistuvasti. Jompikumpi jossain vaiheessa nostaa asian esille, ja silloin voi olla jo liian myöhäistä.

Vastaanotollani näkyy se, kun aikaa on kulunut liikaa niin, että rakkaussuhde on asetettu arvoasteikon alapäähän käytännön tekojen kautta. Ei riitä, että sydämessäsi tiedät, mikä on sinulle merkityksellistä. Arki ratkaisee, miten suhteen käy.

Rakkaus on tekoja. Parisuhde on tekoja arjessa. Arvojen mukaisia tekoja. Kysy itseltäsi uudelleen: Onko suhteesi arvoasteikon millä sijalla? Ajatuksen tasolla, entä käytännön tasolla? Annatko rakkaimmallesi sen mitä sinä, hän ja te tarvitsisitte?

Tee tarvittavat muutokset heti. Ei sitten joskus. Toista useasti.

2. Ihostelkaa

Ihostelkaa. Se tarkoittaa, että hengitä kumppanisi ihoa. Hengittäkää toisianne ihojenne kautta. Tunnustelkaa toisianne poskella, käsillä, jaloilla, huulilla. Haistakaa, maistakaa, miltä iho tuntuu.

Olkaa alasti iho ihoa vasten. Tuntekaa sen kuumuus, kylmyys, hiki, ihokarvat, muodot. Ottakaa ihoaikaa arjessa, suihkussa, saunassa, nukkumaan käydessä, vaatteita vaihtaessa. Aina, kun on vain mahdollisuus, hakekaa mahdollisuuksia.

Ihostelkaa silloinkin, kun arki tuntuu raskaalta tai enempään seksiin ei ole halua. Etsikää teille sopivin hetki ihosteluun mieluiten joka päivä. Kun toinen ei jaksa, jaksa sinä. Tulee päivä, kun toinen jaksaa ja sinä et. Tärkeää on tehdä tekoja itse eikä vain odottaa.

Jos ihokontaktista on liian pitkä aika, aloittakaa halauksesta. Halatkaa aina, kun on mahdollista. Halatkaa myös pitkiä halauksia, jotta oksitosiinia alkaa erittyä. Tehkää halaamisesta päivittäinen rutiini, rakkaudellinen rutiini.

3. Katsokaa toisianne

Synnymme maailmaan ihon kautta elämään, aistimaan ja olemaan kontaktissa rakkaiden kanssa. Ihostelun lisäksi toinen, mikä on meille merkityksellistä on katse. Haemme katseesta hyväksyntää.

Kysymme katseella, olenko rakastettu. Olenko sopiva, oikeanlainen? Näkeekö toinen minut? Kelpaanko tällaisena kuin olen, arkisenakin?

Mitä läheisempi suhde, sitä merkityksellisempää on, miten meitä katsotaan ja katsotaanko ylipäätään. Rakkaussuhteessa kahdeksan sekunnin suudelman lisäksi pidän merkityksellisenä rakkaudellisena tekona silmiin katsomista.

Katso kumppaniasi silmiin, kun hän kertoo itselleen tärkeää asiaa. Katso häntä silmiin, kun riitelette. Katso, kun sinulla on paha mieli. Luokaa merkityksellisiä, rakkaudellisia katseita. Katsokaa toisianne vaikka arki olisi läsnä.

Katsokaa välillä silmiin ilman että puhutte. Olkaa analysoimatta, viestittämättä mitään erityistä. Olet vain ja katsot tuota sinulle rakasta ihmistä. Näe hänet. Anna silmien levätä hänessä ja siinä, kuinka merkityksellinen hän on sinulle. Antakaa katseen puhua rakkauden kieltä.

4. Kehu kumppaniasi

Kehut ovat tärkeä teko kumppanin suhteen. Niiden antaminen lujittaa suhdetta. Jokaiselle on tärkeää kuulla onnistumisista, siitä miten on ihmisenä tärkeä toiselle tai siitä, miten jokin teko on ilahduttanut.

Kumppanin kehuminen julkisesti muille on erityisen merkityksellistä. Suomalaiseen kulttuuriperintöön kuuluu kehujen jättäminen sanomatta. Ajatellaan, että kehuista ylpistyy tai ne ovat jotenkin ihmiselle pahaksi.

Harva ylpistyy liiallisesta kehumisesta parisuhteessa. Aivan liian harva kuulee julkisia kehuja. On tärkeää myös, että molemmat saavat kehuja.

Kun saat kehuja, niin muistathan kiittää niistä. Se on merkityksellistä kehujen antajalle. Usein tulee kehuttua lapsia tai ystäviä, mutta nyt olisi kumppanin vuoro.

Haastan sinut kehumaan kumppaniasi julkisesti. Voit tehdä sen ystäväporukan kesken, lasten läsnäollessa tai somessa.

Muista miettiä kehuja hieman etukäteen. Kuulostella, mistä todella haluat kehua kumppaniasi ja mistä et ehkä ole muistanut kehuja antaa. Anna kehun nousta rakkaudesta suoraan sydämestäsi. Sinun rakkaudestasi tuota ihanaa ja tärkeää kumppaniasi kohtaan, josta olen äärettömän ylpeä!


Voit kuunnella Rakkaus on tekoja arjessa -kirjan äänikirjana esimerkiksi esimerkiksi täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image