Oletko empaattinen introvertti, jota ärsyttää kilpailuhenkinen suupaltti? – Tästä ärsytys johtuu!

Introvertti Minna Oulasmaa on Väestöliiton asiantuntijana jo vuosia puhunut erilaisista temperamenteista perheessä. Ekstrovertti Mika Pesonen valmentaa myyjiä ja esimiehiä temperamenttiälyn käyttöön. Kirjassaan Tunnista tyyppisi – löydä itsesi ja muiden parhaat puolet (Otava 2020) he antavat käytännön neuvoja siihen, miten erilaiset temperamentit voivat ymmärtää paremmin toisiaan – kotona, töissä ja ystävien kesken.

 

Osa ihmisistä ei osaa itsekään sanoa, ovatko he introverttejä vai ekstroverttejä. On myös niitä, jotka luovivat sujuvasti erilaisissa tilanteissa eivätkä välttämättä itsekään huomaa, miten he joidenkin ihmisten kanssa käyttäytyvät eri tavalla kuin toisten.

Jos esimerkiksi olet välillä puhelias ja välillä hiljainen tai työskentelet yhtä mielelläsi ryhmässä kuin yksin, saatat olla ambivertti – sekoitus ekstroverttiä ja introverttiä.

Kun mukaan lisätään vielä neljä erilaisia persoonallisuuksia kuvaavaa väriä, eri temperamenteista muodostuu kiehtovia kuvia. Seuraavista väreistä punainen ja keltainen ovat ekstroverttejä, vihreä ja sininen taas introverttejä. Kannattaa muistaa, että harva on puhtaasti yhtä väriä: Ekstroverttien värisekoitus on oranssi, introverttien turkoosi. Ambivertit saattavat huomata olevansa violetteja tai keltavihreitä.

Tunnistatko näistä kuvauksista itsesi tai tuttusi?  

Punainen

 • suorapuheinen
 • nopeatahtinen
 • kilpailuhenkinen
 • tavoitteellinen
 • jopa vähän pelottava jyrä

 

Keltainen

 • herkästi innostuva
 • erittäin sosiaalinen
 • kannustava
 • sanoo ennen kuin ajattelee
 • suurpiirteinen huithapeli

 

Vihreä 

 • rauhallinen
 • empaattinen
 • ei pidä muutoksista
 • turvallisuushakuinen
 • hidas päättämään

 

Sininen

 • suunnitelmallinen
 • tahdiltaan verkkainen
 • toimii aina sääntöjen mukaan
 • tarkka
 • pelkää virheitä

 

Millaisten tyyppien kanssa tulet parhaiten toimeen? Miten kannattaisi toimia, kun huomaa, että toinen ihminen onkin täysin eri aaltopituudella? Jossain tilanteessa saattaa helpottaa ajatus siitä, että se ärsyttävä tyyppi on ärsyttävä vain siksi, että hän on sinun vastakohtasi.

Tunnista tyyppisi – Löydä itsesi ja muiden parhaat puolet -kirjan saat Suomalainen.comista

🌞 Kuuntele ILMAISEKSI 30 päivää äänikirjoja – tarjous koskee myös aiemmin Storytelia kokeilleita! ⭐️ Voimassa 31.7. saakka!
Tarjous vain tästä!
close-image