Se, mitä itsestäsi uskot, muuttuu todeksi – Tunnistatko itsessäsi jonkin näistä leimoista?

”Meidän Miia on niin ujo, ettei oikein uskalla ottaa kontaktia uusiin ihmisiin”, ” Tuo Olivia on niin rohkea, että hän tekee mitä vaan. Häntä ei pidättele mikään”, ” Sä olet niin umpimielinen”.

Meitä määritellään koko ajan. Toiset poimivat meistä esiin joitain ominaisuuksia ja tekevät niistä totuuksia, joita tarinoina vahvistavat. ”Kerrankin kun mentiin kauppaan ja …”

Jonkunlaisena oleminen voi olla kapeaa ja kahlitsevaa. Toisen laittaminen on-sanan avulla johonkin lokeroon lyö häneen ikään kuin leiman. Pim! Olet kömpelö. Olet pitkästyttävä. Olet…

Ja me uskomme toisten tekemää lajittelua. Varsinkin lapsena. Ja määrittelyt alkavat elää omina totuuksinaan. Sellainenhan minä olen. Kaikkihan sen tietää. Tämmöinen ujo jännittäjä.

Mutta olemme kaikki niin paljon enemmän! Olemme sekä ujoja että rohkeita, kömpelöitä että taitavia, viisaita että tyhmiä. Meissä kaikissa on kaikkea. Ja voimme valita mitä uskomme. Valita mitä ominaisuuksistamme lähdemme kasvattamaan ja vahvistamaan. Ja voimme lennosta vaihtaa niitä ihan vapaasti. Kokeilla uudenlaista määrittelyä. Koska emme ole vain tietynlaisia, vaan olemme monenlaisia.

Ei kannata mennä määrittelyn vankilaan. Omasi tai muiden. Leimoja kun lyömme me itse ja muut.
Yksittäisen kokemuksen perusteella heitämme itsemme helposti johonkin lokeroon. Epäonnistuneen esitelmän jälkeen voimme päättää, että olemme surkeita esiintyjiä ja emme siksi halua esiintyä jatkossakaan. Olemmehan niin huonoja siinä. ” Ei ole minun lajini”

Voimme kuitenkin kasvaa ja kehittyä vielä moneen suuntaan. Ja purkaa aiemmin rakentamiamme ”Olen sellainen..” -muureja, jotka tukkivat tiemme. Niin moni ovi ja portti voisi olla avoin. Paljon useampi kuin arvaatkaan.

Joskus kannattaa määritellä itsensä uudelleen. Sillä sinun sisäisissä varastoissasi on kaikki mitä tarvitaan. Osa ehkä vähäisen käytön jäljiltä pölyttyneenä piilossa, mutta siellä kuitenkin. Sinussa on kokemuksia niin pelosta kuin urheudesta, epävarmuudesta kuin varmuudestakin, taituruudesta ja taitamattomuudesta. Voit valita haluamasi vähän kuin kaupan hyllyltä. Tarjolla on monenlaista ja kannattaa napata matkaan se, joka tuo elämääsi eniten hyvää. Ja seikkailua.

Kouluttaja Veli-Matti Toivonen sanoi aikoinaan NLP-kurssilla: ”Se millainen olet, on elämäsi tärkeimpiä päätöksiä”. Samalla kurssilla annoimme itsellemme ’intiaaninimen’. Jokainen sai valita nimensä eteen jonkun sellaisen ominaisuuden, jota haluaa kasvattaa itsessään. Ja kas kummaa kun kurssi oli ohi, Tiina oli onnellisempi ja Reija rennompi.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image