Vauhdikkaassa arjessa hidastaminen voi olla vaikeaa – Näin liike auttaa rauhoittumaan

Ehkä olet kokeillut tai ehkä teet joogaa, meditaatiota tai mindfulness-harjoituksia. Ne auttavat kyllä liikaan vauhtiin. Entä oletko kokeillut chi kungia?

Chi kungia (qigong) voi kutsua kiinalaiseksi voimisteluksi. Termin tarkka käännös tarkoittaa hengitysharjoitusta tai elämänenergian harjoitusta. Tuhansia vuosia vanhasta menetelmästä on lukemattomia erilaisia tyylejä ja tekniikoita.

Yksi tapa ajatella chi kung -harjoituksia on nähdä ne liikemeditaationa. Seuraavana yksi klassinen harjoitus. Sille on annettu monia nimiä, esimerkiksi taivaalla kirkastaminen. Harjoitus toimii erityisen hyvin liikemeditaation tutkimiseen ja harjoittamiseen. Liikemeditaatiot taas ovat hyvä väliaskel tavallisen istumameditaation ja arjen läsnäolon välillä.
Näitä pieniä liikemeditaatiotutkimuksia voi  kokeilla myös joogan, tanssin ja monen muunlaisen liikkeen kanssa.

Jos harjoitusta tekee 5–10 minuuttia, niin on hyvin todennäköistä, että koko olemus tyyntyy. Toki jos on oikein stressaantunut, niin silloin voi olla hyvä aloittaa fyysisemmällä harjoituksella esimerkiksi juoksemisella, saliharjoituksella tai uimisella. Sitten kun tulee kotiin, niin voi kokeilla tällaista meditatiivisempaa harjoitusta.

Näin teet pienen chi kung -harjoituksen

Sisään hengityksellä kädet nousevat sivulla ylös. Hartian korkeudella kämmenet kääntyvät kohti taivasta. Käsiä ei tarvitse kurottaa ylös eli hartiat pidetään rentoina. Uloshengitys alkaa. Kädet kääntyvät kohti maata ja kyynärpäät putoavat aluksi selkeästi alemmaksi kuin ranteet. Uloshengityksellä annetaan käsien laskeutua alas.

 

 

Anna liikkeen olla rento jo vaivaton.

Jos huomaa, että käsien noustessa ylöspäin ei pysty hengittämään lisää sisään, niin silloin vain on hengittämättä mihinkään suuntaan. Samaa rento olemisen periaate toimii myös uloshengityksessä.

 

Näin tutkit liikemeditaatiota

Nyt harjoituksesta voi tehdä liikemeditaation. Seuraavana on neljä tapaa ja näkökulmaa liikemeditaatioon, joiden kautta voi tutkia tätä yksinkertaista liikettä. Samoja oivalluksia voi sitten myös käyttää joogassa tai vaikka uimisessa. Voit kokeilla yhtä näkökulmaa koko harjoituksen ajan tai sitten voit vaikka kymmenen liikkeen jälkeen kokeilla seuraa. Päätä ensimmäiseen tai neljänteen harjoitustapaan.

1) Ole herkästi ja rennosti läsnä liikkeessä. Ole yhtä liikkeen kanssa. Ole yhtä kehosi kanssa – ole kehona tässä ja nyt.

2) Ole havainnoiva todistaja ja ole erillinen kehosi liikkeestä. Anna vain käsiesi liikkua aivan kuin niitä liikuttaisi luonnon voima – tuuli, sade tai auringonpaiste – ja vain havainnoi erillisenä käsien liikettä.

3) Palaa olemiseen, meditaatioon ilman kohdetta. Ole ääretön oleminen. Ole oleminen kaikkialla kehon ympärillä. Tämän äärettömän olemisen avaruuden keskellä pieni keho (kehosi) liikkuu. Eli tässä hypätään aivan kuin kehon ulkopuolelle ja ollaan kuin tasainen hienovarainen ilmanpaine kaikista suunnista kehoa vasten. Tätä on hyvin vaikea sanoittaa, mutta voit kuitenkin tutkia asiaa omalla tavallasi.

4) Anna kaiken olla luonnollista. Anna liikkeen vain tapahtua / tee liike ilman erityistä fokusta huomion suhteen. Eli tässä et tietoisesti toteuta mitään erityistä huomion harjoitusta tai esimerkiksi edellisiä kolmea lähestymiskulmaa.

On hyvä aina meditatiivisen harjoitusten jälkeen taputella kehoaan ja venytellä spontaanisti. Näin voi lisätä kehotietoisuutta ja aktivoida itseään toimintaa varten.

 

Parhainta liikemeditaation tutkimusta ja chi kung -harjoitusta!

*tämä teksti on aikaisemmin julkaistu Oivallusten blogissa.

Chi kungia on hyvä tehdä luonnossa. Chi kungin seisomameditaatioharjoituksia löytyy myös Metsässä – uppoudu metsään, itseesi ja elämään -kirjasta.


 


Katso täältä seuraavat metsäkoulutukseni – lämpimästi tervetuloa mukaan!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image