Kateus on salakavala tunne, joka jää helposti tunnistamatta – Muiden lahjakkuudet ja onnistumiset eivät ole minulta pois

Kateus on salakavala tunne, joka jää helposti tunnistamatta. Kateuden voima on valtava: se saa ihmisen käyttäytymään kierolla tavalla niin, että omantunnon äänen kolkuttelu jää taka-alalle. Kateuden valtaama ihminen saattaa loukata sanoin, ilmein ja elein. Kateuden vallassa ihminen kohdistaa oman epävarmuutensa henkilöön, joka vain on oma itsensä; hän omistaa tai osaa jotain, mitä kateellisella ei ole.

Kateus voi kohdistua materiaan, menestykseen tai esimerkiksi ulkonäöllisiin piirteisiin ja persoonaan. Harva ihminen kuitenkaan tekee elämässään asioita sen vuoksi, että saisi muut ympärillään tuntemaan kateutta. On siis omalla vastuullamme, miten reagoimme toisen onnistumisiin. Surullisinta on, että kateutta on vaikea tunnistaa, oli sitten itse se kateellinen tai kateuden kohteeksi joutuva osapuoli.

Kateuden voi oppia tunnistamaan

Kateus saa laukomaan ilkeitä kommentteja ja alentamaan toista, vaikka ajatukset sanojen ja tekojen takana ovat nimenomaan päinvastaiset: “Tuo ihminen on kauniimpi kuin minä. Tuolla tyypillä on parempi parisuhde, hienompi asunto ja parempi palkka. Tuo ihminen on kadehdittavan iloinen ja ystävällinen.” Sen sijaan, että kertoisimme tälle “paremmalle” ihmiselle ihailevamme hänen hyveitään, saatamme kohdistaa kateuden vihaksi ja ilkeiksi sanoiksi. Sulkeudumme pahaan oloon ja torjumme aidon kateuden tunteen.

Surullisinta tässä on se, että kateuden kohteeksi joutuva poikkeuksetta ottaa loukkaukset ja vihaiset eleet osaksi itseään. Hän ajattelee olevansa huono ja epäonnistunut, kun hänelle niin sanotaan tai muuten vain annetaan monin tavoin niin ymmärtää. Toinen yleinen tapa reagoida on kosto: annetaan samalla mitalla takaisin! Harva pystyy näkemään kateuden aiheuttaman toiminnan taakse; otamme totena sen, mitä kuulemme ja näemme. Reagoimme kateuteen menneiden kokemustemme sekä oman persoonamme kautta.

Miksi siis emme voisi rehdisti mainita aina, kun tunnemme kateutta tai ihailemme toisen saavutuksia? Ehkä näin kateus väistyy ja positiivinen rakentava lähestyminen mahdollistuu. Kateellinen ihminen voi alkaa nähdä kateutta aiheuttaneet asiat mahdollisina myös itselleen. Kateuden kohteeksi muutoin joutunut taas saa vahvistusta sille, missä on hyvä ja lahjakas. Ei ole heikkoutta myöntää omia hauraita puoliaan – päinvastoin.

Miksei siis nostettaisi toisiamme ylös ja annettaisi ihailun kuulua? Kehu ja anna positiivista palautetta tai ainakin kerro avoimesti kateuden tunteesta. Lopputulos on jokaisen kannalta parempi kuin kateuden ilmapiirin luomat väärinkäsitykset.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image