Kateus on salakavala tunne, joka jää helposti tunnistamatta – Muiden lahjakkuudet ja onnistumiset eivät ole minulta pois

Kateus on salakavala tunne, joka jää helposti tunnistamatta. Kateuden voima on valtava: se saa ihmisen käyttäytymään kierolla tavalla niin, että omantunnon äänen kolkuttelu jää taka-alalle. Kateuden valtaama ihminen saattaa loukata sanoin, ilmein ja elein. Kateuden vallassa ihminen kohdistaa oman epävarmuutensa henkilöön, joka vain on oma itsensä; hän omistaa tai osaa jotain, mitä kateellisella ei ole.

Kateus voi kohdistua materiaan, menestykseen tai esimerkiksi ulkonäöllisiin piirteisiin ja persoonaan. Harva ihminen kuitenkaan tekee elämässään asioita sen vuoksi, että saisi muut ympärillään tuntemaan kateutta. On siis omalla vastuullamme, miten reagoimme toisen onnistumisiin. Surullisinta on, että kateutta on vaikea tunnistaa, oli sitten itse se kateellinen tai kateuden kohteeksi joutuva osapuoli.

Kateuden voi oppia tunnistamaan

Kateus saa laukomaan ilkeitä kommentteja ja alentamaan toista, vaikka ajatukset sanojen ja tekojen takana ovat nimenomaan päinvastaiset: “Tuo ihminen on kauniimpi kuin minä. Tuolla tyypillä on parempi parisuhde, hienompi asunto ja parempi palkka. Tuo ihminen on kadehdittavan iloinen ja ystävällinen.” Sen sijaan, että kertoisimme tälle “paremmalle” ihmiselle ihailevamme hänen hyveitään, saatamme kohdistaa kateuden vihaksi ja ilkeiksi sanoiksi. Sulkeudumme pahaan oloon ja torjumme aidon kateuden tunteen.

Surullisinta tässä on se, että kateuden kohteeksi joutuva poikkeuksetta ottaa loukkaukset ja vihaiset eleet osaksi itseään. Hän ajattelee olevansa huono ja epäonnistunut, kun hänelle niin sanotaan tai muuten vain annetaan monin tavoin niin ymmärtää. Toinen yleinen tapa reagoida on kosto: annetaan samalla mitalla takaisin! Harva pystyy näkemään kateuden aiheuttaman toiminnan taakse; otamme totena sen, mitä kuulemme ja näemme. Reagoimme kateuteen menneiden kokemustemme sekä oman persoonamme kautta.

Miksi siis emme voisi rehdisti mainita aina, kun tunnemme kateutta tai ihailemme toisen saavutuksia? Ehkä näin kateus väistyy ja positiivinen rakentava lähestyminen mahdollistuu. Kateellinen ihminen voi alkaa nähdä kateutta aiheuttaneet asiat mahdollisina myös itselleen. Kateuden kohteeksi muutoin joutunut taas saa vahvistusta sille, missä on hyvä ja lahjakas. Ei ole heikkoutta myöntää omia hauraita puoliaan – päinvastoin.

Miksei siis nostettaisi toisiamme ylös ja annettaisi ihailun kuulua? Kehu ja anna positiivista palautetta tai ainakin kerro avoimesti kateuden tunteesta. Lopputulos on jokaisen kannalta parempi kuin kateuden ilmapiirin luomat väärinkäsitykset.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image