3 tyypillistä hengitysvirhettä – näin parannat ne ja opit hengittämään vapaammin

Hyvä hengitys muuttaa koko elämää

Meille ei opeteta koulussa miten hengittää. Kuten kaikki muutkin tottumuksemme, myös tapamme vastaanottaa happea on yksilöllistä. Hengitystavat vaikuttavat ihan kaikkeen – päiväsi virkeystasoon, ryhtiin, ruoansulatukseen ja mielialaan. Joogaharjoituksen syventyessä voi oppia tarkkailemaan miten hengityksessä hienovaraisesti virtaa pranaa, elämänenergiaa.

merimort_hengitys (3 of 6)-2

Aloita tarkkailemalla hengitystäsi

Hengityksen laatuun vaikuttaa mm. mielentila, työasennot, terveyden tila, ikä ja lapsena opittu ryhti – yleensä peilaamme jo lapsesta saakka perheenjäseniemme ryhtiä. Jotta ymmärrät millaisia hengityksen tapoja sinulle on muodostunut, tarkkaile hengitystäsi erilaisissa tilanteissa: kun olet stressaantunut, kun olet iloinen, kun urheilet ja kun rakastelet. Aloita minuutin verran tarkkailusta ja huomioi muuttuuko hengitys. Hyvä joogaohjaaja ja säännöllinen, varioivia hengitystekniikoita tarjoava joogaharjoitus voi auttaa sinua tunnistamaan ja parantamaan hengityksesi kulkua myös arjessa.

Tarkkaile hengitystäsi erilaisissa tilanteissa: kun olet stressaantunut, kun olet iloinen, kun urheilet ja kun rakastelet.

Yleisiä haitallisia hengityksen tapoja:

1. Pinnallinen hartiahengitys

Rintakehä nousee ja hartiat sen mukana. Ehkä kärsit jännityspäänsärystä ja toivoisit usein, että joku hieroisi hartioitasi.

Kokeile tätä: Pyörittele kädet ja hartiat, venyttele niska ja kaula. Rentoudu ja aseta kädet vatsallesi rintakehällesi. Hengitä hitaasti sisään laskien neljään. Täytenä pidä pieni paussi ja paussin aikana rentouta hartiat. Hengitä ulos laskien neljään. Kun löydät hengityksen rytmin, vapauta kädet sivuillesi. Harjoittele usein, jotta opit pitämään hartiat rentona ja ohjaamaan hengitystä myös kohti keuhkojen alaosaa ja käyttämään pallealihasta laajasti. Tarkkaile myös pääsi asentoa, ettet esimerkiksi tuijota kännykkää alaspäin.

merimort_hengitys (6 of 6)

2. Vatsaa pullistava hengitys

Hengitys siirtyy kokonaan alas, jos hartiat ja rintaranka ovat tiukat. Esim. hartiavamma helposti siirtää hengityksen alas, koska syvässä rintakehähengityksessä hartia ja lavat liikkuvat hengityksen mukana leventäen.

Kokeile tätä: Aloita venyttelemällä kyljet. Kuvittele rintakehäsi kolmiuloitteiseksi. Meissä on muutakin kuin etu- ja selkäpuoli. Kuvittele solisluusi kauemmaksi toisistaan. Tunne, miten kylkiluiden välit avautuvat sisäänhengityksellä. Uloshengityksellä kylkiluiden kehikko tiivistyy sivuilta ja hengityksen lopussa napa liukuu kohti selkärankaa. Kun totut tarkkailemaan hengitystä, kokeile ottaa rintakehän laajennusta mukaan myös arkeen, esimerkiksi kun kävelet ja tiskaat.

merimort_hengitys (1 of 6)

3. Hengittäminen vatsa tiukkana

Jos olet tottunut vetämään jatkuvasti vatsaa sisään, etkä osaa rentouttaa “bikinivatsaa”, pallean liike on todennäköisesti pienentynyt. Yhtä tärkeää, kuin löytää keskivartalon tukilihasten käyttö, on oppia rentouttamaan vatsa. Kun vatsa on kovana, on todennäköistä, että se on sitä myös kirjaimellisesti.

Kokeile tätä: Käy nelinkontin. Pidä selkä ojennettuna ja kanneteltuna, neutraalissa asennossa. Päästä sisäänhengityksellä vatsa täysin rentoutumaan painovoiman avulla. Uloshengityksellä vedä napaa kohti selkärankaa. Tarkkaile, ettei selkä liiku hengityksen mukana. Toista 10 kertaa.

merimort_hengitys (4 of 6)

Valokuvat: Petri Leppänen. 

Täältä löydät kätevästi koottuna kaikki aiemmat joogavinkit.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image