Antero Vartia: “Maailma ilman itkua olisi kovin kylmä”

Riippumatta titteleistä tai median luomista rooleista kaiken takana on ihminen. Salatut elämät ja Kadonneen jäljellä -ohjelmista tutuksi tullut, nykyään kansanedustajana toimiva Antero Vartia kertoo, mitä eri sanoista tulee hänelle mieleen.

RAKKAUS – Rakkautta on monenlaista. Yksi rakkaus pelottaa minua, toista taas tunnen useasti. Rakkaus on tunteena suurenmoinen, mutta sen tavoittelu myös pilaa sen.

ELÄMÄN TARKOITUS – Kun minulta kysyttiin asiasta lukiossa, vastasin: ”Elämäntehtäväni on olla hyvä isä. Elämäni tavoite on olla onnellinen isoisä.” En ole sittemmin muuttanut mielipidettäni siitä, mikä on oman elämäni tarkoitus. Se toisaalta on merkityksetöntä verrattuna siihen, mikä on itse elämän tarkoitus. Sitä en tiedä ja levollisin mielin totean, että ei minun tarvitsekaan tietää.

ITKEMINEN – Olen herkkä ja erityisesti nuorena itkin helposti. Häpesin sitä, kunnes rippikoulukesänä ymmärsin, että herkkyys on myös valtava voima. Ujostelen vieläkin itkua muiden edessä, mutta enää en pidä itseäni heikkona, jos itkettää. Maailma ilman itkua olisi kovin kylmä.

KIITOLLISUUS – Meillä on paljon enemmän syitä olla kiitollisia, kuin mitä ymmärrämmekään. Silti kiitollisuus on tunne, jota ainakin minä tunnen liian harvoin. Erityisesti vanhempani, jotka minut kasvattivat ja minua sietivät, ansaitsisivat minulta vielä paljon nykyistäkin enemmän kiitollisuutta.

MAAPALLO – Jos emme tunnista tämän ainoan maapallomme rajoja ja toimi sen mukaan, muuttuu kaikki muu työ merkityksettömäksi. Uusilla eläkeratkaisuilla ei ole mitään väliä, jos vauhdilla etenevä ilmastonmuutos johtaa kuivuuteen, nälkään, levottomuuksiin ja pakolaisuuteen. Ihmiskunnan lyhytnäköisyys kaikkien silmiemme edessä olevien ongelmien äärellä on aikamme suurin häpeä.

KIIRE – Uusien töiden myötä olen oppinut täyttämään kalenterini tehokkaasti. Hyvin lyhyessä ajassa olen myös oppinut, että näin käytän aikaani tehottomasti. Kiire ei anna alitajunnalle tilaa, mikä taas estää ihmistä käyttämästä todellisia voimavarojaan.

IHMISYYS – Jos olisimme parempia tunnistamaan sen ihmisyyden, joka on meissä kaikissa läsnä, olisi yhteiskuntamme hyvin toisenlainen. Kurjuus vähenisi. Sotia ei sodittaisi. En tiedä miksi olemme niin rajoittuneita katsellessamme ihmisyyttä ympärillämme. Sitä on valtavan paljon enemmän kuin käsitämmekään.

"Vanhempani, jotka minut kasvattivat ja minua sietivät, ansaitsisivat minulta vielä paljon nykyistäkin enemmän kiitollisuutta", Antero sanoo. Kuvassa Anteron kainalossa oma äiti.
“Vanhempani, jotka minut kasvattivat ja minua sietivät, ansaitsisivat minulta vielä paljon nykyistäkin enemmän kiitollisuutta”, Antero sanoo. Kuvassa Anteron kainalossa oma äiti.

KOHTAAMINEN – Kerran tutkittiin sitä, kuinka lääkärin läsnäolo vaikutti potilaisiin. Toisessa verrokkiryhmässä lääkärit toimivat normaaliin tapaan ja toisessa katsoivat potilasta viiden sekunnin ajan suoraan silmiin. Tulos oli mullistava: ne potilaat, jotka katseella kohtasivat lääkärin, kärsivät huomattavasti vähemmän kivuista ja tarvitsivat merkittävästi vähemmän lääkkeitä. Eikö jo se kerro siitä, kuinka voimakkaasti kohtaaminen vaikuttaa meihin?

SIELU – Se löytyy jostain navan ja otsan välistä. Tai kaikkialta ympäriltämme. Sielun merkitys on siinä mielessä kaunis, että sitä ei tarvitse eikä pidä määritellä. Silloin siihen on lupa uskoa ja silloin sen voi tuntea.

HENKINEN HYVINVOINTI – Henkinen hyvinvointi koostuu hyvin yksinkertaisista asioista, mutta en silti usko, että henkistä hyvinvointia voi saavuttaa, jos sen eteen ei näe hieman vaivaa. Urheileminen, siivoaminen, muiden ihmisten auttaminen tai tietoinen pysähtyminen – kaikki vaativat pienen ponnistuksen. Henkistä hyvinvointia on vaikea pitää yllä ilman vastuuta ja velvollisuuksia, sillä liiallinen vapaus lamaannuttaa helposti.

ILO – Ilo on pilkahdus ja tiivis paketti onnellisuutta. Iloa on mahdoton olla ilman onnellisuutta – edes hetkittäistä.

ONNELLISUUS – Olen viime vuodet ollut hyvin onnellinen, vaikka välillä tuntuu siltä, että iloa ei aina ole. Onnellisuus on välttämätöntä. Ei taida olla liioiteltua sanoa, että ilman onnellisuutta kaikki muu menettää merkityksensä. Liekö siinä se elämän merkitys? En vieläkään tiedä.

EGO – Ego on kuin toinen persoona pään sisällä, joka aina toisinaan haluaisi ottaa enemmänkin tilaa. Kun oppii tunnistamaan egon, on myös helpompi työntää ego syrjään. Ego on turhaa mölyä pään sisällä, joka saa tekemään tyhmiä ratkaisuja ja pahimmillaan käyttäytymään huonosti.

LUONTO – Pidän vuorista, sillä luonnossa ollessa haluan nähdä samanaikaisesti niin lähelle kuin kauas. Luonto on elämää ja mitä enemmän sitä pääsee kerralla aistimaan, sitä voimaannuttavampaa se on.

SAUNA – Suomen vahvin brändi, jonka arvoa emme ole juuri tunnistaneet. Aika näyttää, onko siinä business-ideaa.

Kuvat: Kimmo Syväri

 


Lue Kaiken takana on ihminen -sarjan jutut täältä

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image