6 ajatusta elämän tarkoituksesta – Meidän jokaisen elämäntehtävä on olla oma itsensä

Olen 15 vuoden valmennustyön aikana huomannut, että monien ihmisten elämä on kuin vene, joka ajelehtii meren aalloilla. Veneessä ei ole moottoria eikä ruoria, joka ohjaisi sitä johonkin suuntaan. Se kelluu sinne, minne tuuli sen vie, kenenkään hallitsematta sitä. Veneen omistaja herää aamulla, pukeutuu, syö aamupalan, menee töihin, käy ruokakaupassa, pesee pyykkiä, vie lapsia harrastuksiin, katsoo televisiota ja somea, juttelee puolison kanssa ja menee nukkumaan. Hänellä saattaa olla korkeakoulututkinto ja riittävästi rahaa pankkitilillään. Hänen olo saattaa olla tyhjä, muttei tiedä mitä puuttuu. Kysypä häneltä:

Miksi teet, mitä teet? Mikä on elämäntehtäväsi? Mikä on tarkoituksesi?

Hän todennäköisesti nauraa, koska ei ole koskaan edes pohtinut kysymystä.

Itsekin olin tällainen, kunnes uupumus otti ylivallan. Siitä lähti intensiivinen kasvun tie, jolla olen varmasti loppuelämäni.

Uskon, että kaikkien ihmisten toteuttaessa omaa tarkoitustaan rohkeasti, siitä muodostuisi erittäin toimiva kokonaisuus, jossa kaikki hyötyvät kaikkien muiden osaamisesta ja vahvuuksista. Työuupumustilastot romahtaisivat, kun kaikki olisivatkin innoissaan omasta työstään ja elämästään. Se on unelmani!

Minkä ongelman ratkaisemisesta sinä unelmoit?

6 ajatusta elämäntehtävästäsi

1. Sinulle on varattu elämäntehtävä, jota kukaan muu ei voi täyttää.

2. Elämäntehtäväsi on olla aidoin oma itsesi joka hetki elämäsi loppuun asti. Selvitä siis ensin, kuka olet.

3. Kun toteutat elämäntehtävääsi, eli olet aidoin oma itsesi, se auttaa tavalla tai toiselle muita ihmisiä.

4. Elämäntehtäväsi voi näkyä myös erilaisina ammatteina ja työtehtävinä, se ei ole koko ajan sama.

5. Elämäntehtävää toteuttaessasi olet innostunut, hyvinvoiva ja koet merkityksellisyyttä elämässäsi.

6. Elämäntehtävääsi ohjaavat arvot eli sinulle tärkeimmät asiat. Toteuttaessasi sitä tärkeimmät arvosi toteutuvat automaattisesti.

Itävaltalainen filosofi Rudolf Steiner (1861–1925) uskoi, että jokaisella meistä on omat vahvuutemme, joita kehittämällä voimme muuttua paremmiksi ja tasapainoisemmiksi ihmisiksi. Hän uskoi, että jos harjoitat ja kehität edustamiasi hyveitä, saat uusia voimia – ja kun toimit edustamiesi hyveiden mukaan, täytät oman elämäntehtäväsi.

Uskon vakaasti siihen, että jokaisella meistä on ainutlaatuiset vahvuutemme, ja niihin keskittymällä olemme onnellisia ja voimme hyvin. Omien vahvuuksien tunnistamiseen saat apuja aiemmassa blogissani täällä.

Oletko täällä tarkoituksesta vai sattumalta?

Niin tai näin, täällä kuitenkin olet! Sinä olet se, joka voitit rankan uintikilpailun satojen tuhansien kilpailijoiden joukossa äitisi vatsassa jo kauan ennen syntymääsi. Synnyit voittajana. Uskon, että sillä on jokin erityinen tarkoitus, että se olit juuri sinä.
Suurimmalla osalla on jo aavistus omasta tarkoituksestaan jo alakouluiässä. Siinä iässä lapsella ei ole rajoittavia uskomuksia eikä järjen tuomia rajoitteita.

Lapsi vastaa kysymykseen: ”Mikä sinusta tulee isona” täysin vilpittömästi. ”rallikuski”. ”lentäjä”, NHL-pelaaja” ”presidentti”. Siinähän aikuiset voivat naureskella lapselleen, mutta kas kummaa, lapsen ylpeydellä ei ole rajoja, kun hän vihdoin aikuisena saa lentäjän lupakirjan tai ajaa ensimmäisen rallikilpailunsa.

Mikä oli sinun lapsuuden unelma-ammattisi?

Äitini kertoo vitsailleen minulle, että kannattaa ryhtyä joko opettajaksi tai juristiksi. Opettajilla on pitkät lomat ja juristeilla hyvät palkat. Olin kieltänyt ehdottoman jyrkästi kummankin vaihtoehdon. Joku kaunis päivä olin sitten heille ilmoittanut, että pääsin juuri opettajankoulutuslaitokselle ja muutan täältä meidän tuppukylästä isoon ja kiinnostavaan Helsinkiin!

Parhaan ystäväni kanssa visiomme oli muuttaa poikaystäviemme kanssa samaan asuntoon (kaikki neljä?!) ja ostaa kuplavolkkari, jolla sitten ajelisimme pitkin Helsingin katuja. Isäni kertoi, että käytyäni koeajamassa kerran kuplavolkkaria, totesin, etten haluakaan sitä. Reisilihakseni meni kuulemma jumiin jarrua painaessa.

Jälkikäteen mietittynä kimppakämppä kulpavolkkarilla ei ehkä minulle toimi, mutta opettajankoulutus on ollut minulle juuri oikea valinta, jota olen täydentänyt erilaisilla valmentajan ja vuorovaikutustaitojen opinnoilla. Olin jo nuorena ollut partiossa sudenpentuja ohjaamassa ja siitä lähtien olen saanut valtavasti energiaa muiden ihmisten kannustamisesta.

Mitä sinä muistat tehneesi ”aina” mielelläsi?

Jokainen valmistelee itseään nuorena omaa tehtäväänsä varten. Jokainen kokemuksesi on hyväksi, ja on tuonut sinulle jotain taitoja ja viisautta, mitä tarvitset toteuttaessasi myöhemmin elämäntehtäviäsi. Itse uskon siihen, että mikään ei ole mennyt väärin. Kaikella kokemallasi on ollut tarkoituksensa ja nyt on aika kerätä kypsät hedelmät puista!

Jokaisella on aina yksi elämäntehtävä: Olla oma itsensä.

Lisäksi löydät yhden tai todennäköisesti useamman käytännön tavan käyttää vahvuuksiasi. Suuntaviittana on aina oma innostuksesi.

Liittolaisesi oman näköisen elämäsi luomisessa,

Riikka

Ps. Olen iloinen saadessani avata oman näköisen elämän luomisen vinkkejä keväällä 2019 ilmestyvään kirjaani, jonka teemana on oman tehtävän, vahvuuksien ja intohimojen löytäminen.

Kuuntele maaliskuussa 2019 pitämäni FB-live: Urakriisistä unelmatyöhön – kohti omannäköistä työelämää tästä.


Lue lisää siitä, miten luot itsellesi onnellisen työelämän Montevistan sivuilta tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image