23 tapaa lisätä parisuhteeseen iloa ja rakkautta

Uusperheellisyys on itselleni todella sydäntä lähellä oleva asia, koska olen elänyt uusperheellisenä yli 11 vuotta. Alkuajoissamme riitti paljon haasteita ja erityisesti ympäristö reagoi vahvasti perheemme olemassaoloon.

Koimme, että tarvitsimme heijastuspintaa ihmisiltä, jotka elivät samaa tai olivat jo pidemmällä uusperheellisyydessä. Koimme, että vertaisryhmät antoivat meille paljon eväitä arjen muodostamiseksi meidän perheemme näköiseksi. Uusperheen alkuaikoina perheemme silloiset viisi lasta olivat kaikki alle yhdeksänvuotiaita.

Koimme, että perheen perustamisvaiheessa parisuhteelle oli enemmän aikaa arjessa. Lapset menivät aikaisin nukkumaan, ja yhteistä aikaa jäi iltoihin hyvinkin paljon. Lapsivapaita viikonloppuja ei meillä ole koskaan ollut säännöllisesti monien tekijöiden summana. Siksi olemmekin ottaneet ajatukseksi, että parisuhteen hoitaminen, vaaliminen, päivittäminen ja ylläpitäminen tapahtuu pääasiassa arjessa.

Lasten kasvaessa arki muodostui hyvin erilaiseksi. Meidän perheessämme on näkynyt muutos. Lapset valvovat pidempään ja viettävät aikaa enemmän erikseen ja omien kavereidensa kanssa.

Kahdenkeskenaikaa kaipaa. Arjessa on välillä rutistettava silloin hetkiä, jotta voi olla vain kaksin. Meidän perheessämme lapset kuulevat välillä, että voitteko nyt poistua keittiöstä, olohuoneesta kun me keskustelemme tai haluamme olla kaksin. Pelkästään kuulumisten vaihto tai viikon suunnitteleminen yhdessä voi olla haasteellista, ellei siihen varaa hetkeä ja tee myös lapsille selväksi, että nyt me juttelemme, eivätkä nämä asiat ole tarkoitettu teidän korvillenne.

Arjessa parisuhde saattaa joutua viimeiselle sijalle. Useimmat meistä haluavat tulla suhteessaan kuulluksi, kosketetuksi, nähdyksi. Jos aina on viimeisenä vuorossa, ei aina jaksa odottaa tyytyväisenä vuoroaan. Tämä asetelma sopii niin kauan kun molemmat tai kaikki osapuolet kokevat, että näin on hyvä. Mutta kun joku osapuolista kokee, että minä tulen laiminlyödyksi, niin etäisyys suhteessa kasvaa ja tyytymättömyys lisääntyy. Toivoisin, että kaikki, jotka elävät suhteessa, ajattelisivat suhteensa tärkeänä. Eivät pitäisi sitä itsestäänselvyytenä tai asiana, joka voi odottaa. Uusperheellisenä ja kerran aikuissuhteesta eronneena tiedän, että suhde on vahva perusta, jonka päälle on paljon parempi rakentaa elämää, kun se on vahva ja se pidetään vahvana. Aina ei tarvitse oppia asioita kantapään kautta.

Jos suhde on sinulle tärkeä, etsi sille aikaa elämästäsi joka päivä. Kysyin ystäviltäni ohjeita suhteisiin. Sieltä nousi paljon tärkeitä asioita. Ihminen saattaa mennä hämilleen ohjeiden, neuvojen ja vinkkien viidakossa. Kuitenkin itse olen kokenut, että tässä auttaa, kun ottaa kokeiluun asioita ja tunnustelee sekä maistelee, mitkä vinkeistä sopivat omaan elämään. Aika pian löytää näin itselleen sopivimmat tavat, jotka ruokkivat ja ravitsevat tärkeää suhdetta. Enkä usko, että kovinkaan monet neuvot, ohjeet ja tavat parisuhteen rikastuttamiseksi ovat suhteelle haitallisia.

Vinkeistä ei kannata ottaa stressiä, kuten ei parisuhteestakaan tai elämästä yleensä. Tärkeintä erilaisissa vinkkilistoissa on se, että löydät sieltä jotakin, mitä itse et ole vielä ajatellut tai kokeillut. Suhteestakin voi tulla mielenkiintoista, kun toteuttaa vaikka yhtä ohjetta koko viikon ja vaihtaa seuraavalla viikolla seuraavaan. Tällä tavalla saa hyvin koko vuoden sujumaan. Veikkaan, että yhteenkuuluvuuden tunne, ilo ja rakkaus lisääntyvät näin takuuvarmasti suhteessanne.

Tässä 23 ajatusta, joita ystäväni listasivat ja joita olen itse vuosien varrella hyväksi havainnut:

 1. Joka päivä suudelma, joka kestää vähintään 8 sekuntia
 2. Iltaisin kerrotaan toiselle, mistä on pitänyt toisen tekemisissä, sanomissa yms. päivän aikana
 3. Katsokaa toisianne silmiin, kun riitelette.
 4. Pitäkää joskus kymmenen minuutin silmiinkatseluhetki.
 5. Halatkaa vähintään kymmenen minuuttia putkeen ilman, että liikuttelette käsiänne vaan seiskää vain yhdessä lähellä toisianne.
 6. Jos riitelette iltaisin sängyssä, menkää pöydän ääreen istumaan ja selvittäkää asiat siinä.
 7. Sopikaa aloitteentekovuorot treffeille ja seksille (esim. parilliset ja parittomat päivät).
 8. Uskalla sanoa ääneen sellaisetkin asiat, jotka pelottavat.
 9. Uskalla olla hiljaa, vaikka tekisi mieli sanoa kaikki suoraan.
 10. Sopikaa alue (esimerkiksi sauna, makuuhuone, keittiö) jossa ei puhuta työstä, existä, rahasta tms. mikä aiheuttaa harmia.
 11. Tehkää parisuhdepurkki, jonne laitatte asioita, joita ihailette kumppanissanne.
 12. Pahana hetkenä tai hetkenä kun tuntuu että on enemmän erillisyyttä kuin yhteyttä, lukekaa lappuja.
 13. Uskalla päästää kumppani lähellesi.
 14. Uskaltakaa pyytää apua, kun on aika saada apua.
 15. Kysy kumppaniltasi, mitä hänelle kuuluu ja keskity kuulemaan.
 16. Kunnioita kumppaniasi aivan kuin kunnioitat vieraita ihmisiä.
 17. Kehu kumppaniasi myös muiden kuullen.
 18. Kehittäkää omia sanoja tai eleitä, jotka ovat vain teitä varten.
 19. Unelmoikaa yhdessä.
 20. Päivittäkää suhdettanne erilaisilla tavoilla.
 21. Tutustu kumppaniisi. Hän ei ole muuttumaton, kuten et sinäkään.
 22. Naurakaa ja hassutelkaa yhdessä.
 23. Tahtokaa ja olkaa kärsivällisiä.

Haluaisitko kuulla lisää siitä, miten parisuhdetta voi vaalia omassa arjessa? Kuuntele Pauliina Flangin Rakkaus on tekoja arjessa -kirja äänikirjana täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image