Kehon puhdistaminen tuo lisää virtaa – näin helpotat raskasta oloa

Teksti: Virpi Raipala-Cormier on Frantsilan Luomuyrttitilan perustaja, yrttien ja luontaishoitojen kouluttaja ja Frantsilan tuotekehitysvastaava sekä meditaatio- ja joogaopettaja.


Kehon puhdistaminen

 • Poistaa niin sisäsyntyisiä kuin ulkopuolelta tulevia kuona-aineita
 • Virkistää ja poistaa väsymystä
 • Uudistaa ja elvyttää itseparantumista
 • Nostaa vastustuskykyä ja yleiskuntoa
 • Puhdistaa ja kaunistaa ihoa
 • Kirkastaa ajatusta ja edesauttaa keskittymiskykyä
 • Kohottaa mielialaa ja keventää olemusta

Elimistöön kertyvät aineenvaihduntajätteet ja ympäristöstä tulevat haitalliset aineet aiheuttavat liian vähäisen liikunnan kanssa ns. elintasosairauksia. Maksa hajottaa kuona-aineita ja ”puhdistaa verta”, ja silloin tällöin onkin hyvä ottaa maksanpuhdistuskuuri. Myös muut kehoa puhdistavat elimet kuten munuaiset, suolisto, keuhkot ja iho tarvitsevat apua selviytyäkseen nykyajan haasteista kunnolla. Monelle puhdistuskuurit ja jopa paastot ovatkin elämän huippuhetkiä, jolloin kokee olevansa oman onnensa seppä.

Lepää ja rentoudu. Paranna itseäsi kaikkein luonnonmukaisimmalla tavalla. Näin valmistaudut täyteläisempiin elämyksiin ja aistimuksiin niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Uudistut keväisen luonnon heräämisen tapaan.

Avuksi yrttiteet

Yrttiteet edesauttavat kehon puhdistumista ja tyydyttävät osan päivittäisestä nesteen tarpeesta. Riippuen siitä, millaista puhdistuskuuria tai paastoa halutaan pitää, nautitaan lisäksi raikasta vettä ja mahdollisesti pieniä eriä juures-, vihannes-, marja-, hedelmä- tai viher- ja vehnänorasmehuja. Käytä yrttiteetä noin 1l päivässä. Valitse yrteiksi erityiselinten toimintaa aktivoivia eli puhdistumista edesauttavia yrttejä kuten nokkosta, voikukan ja koivun lehtiä sekä peltokortetta munuaisten tueksi – voikukan ja takiaisen juurta, ratamoa, kehäkukan kukkaa maksan tueksi – siankärsämön kukkaa keuhkojen avuksi. Paksusuolen puhdistamiseen ja rauhoittamisen auttavat mm. puna-apilan, kamomillan ja siankärsämön kukat.

Yrttiteen valmistus

Kaada kiehuvan kuumaa vettä yrttiteeaineisten päälle astiaan ja hauduta noin 10-20min. Yrttiteejuomaan ja suolihuuhteluun riittää yrttirouhetta yleensä 1tl / teekuppi. Siivilöityä teetä voi säilyttää termospullossa noin 1 vrk ja jääkaapissa noin 2 vrk. Yrttiteen voi juoda lämpöisenä tai haaleana. Kylmän juominen on varsinkin paastojen aikana liian viilentävää elimistölle.

Yrttiteen tai -uutteen käyttö suolihuuhtelussa

Yrttitee tehostaa paksusuolen seinämien puhdistumista ja suolen rauhoittumista. Suolihuuhtelupusseja on helppo käyttää. Niitä saa apteekeista.

Suolihuuhtelua varten valmistetaan suolistoa rauhoittavaa ja puhdistavaa yrttiteetä noin 7,5dl, jossa on mm. kamomillaa, kehäkukkaa, siankärsämöä, piharatamoa, puna-apilaa tai vadelman lehteä; yksikin näistä yrteistä riittää. Yrttiteen annetaan jäähtyä kehonlämpöiseksi, se siivilöidään ja se annostellaan suolihuuhtelupussiin tai -kannuun. Helppo tapa on myös lisätä kehon lämpöiseen veteen 20-30 tippaa Kamomilla- tai Siankärsämö –yrttiuutetta.

Letkun pää voidellaan hoitosalvalla, jolloin se menee helposti ja kivuttomasti peräsuoleen. Letkusta annetaan tulla kaikki ilma pois ennen suolihuuhtelua, jotta huuhteluneste pääsee valumaan hyvin suoleen. Suolihuuhtelupussia pidetään riittävän korkealle ripustettuna, ja veden lisäyksen aikana maataan lattialla takamus koholla selinmakuulla.

Huuhtelunestettä pyritään pidättämään suolessa ja samalla asetutaan makuulle niin, että takapuoli on koholla esimerkiksi tyynyn päällä: ensin oikealle kyljelle, sitten suoraan selälleen ja lopuksi vasemmalle kyljelle. Nestettä olisi hyvä pidätellä ainakin muutaman minuutin ajan, mutta suoli saattaa reagoida melko nopeasti ja siksi suojana kannattaakin käyttää pyyhettä. Huuhteluneste saa liikkua ja puhdistaa suolta samalla kun vatsaa hierotaan. Muutaman minuutin jälkeen istahdetaan pytylle ja annetaan nesteen purkautua pois.  Suolihuuhtelut tehdään paaston aikana ainakin aamuisin ja mielellään myös iltaisin.

Lehtivihreää ja vitaaliaineita 

Nokkosen, sinimailasen ja voikukan lehdet, vehnän- ja ohran oraat sisältävät runsaasti virkistäviä vitaaliaineita (vitamiini- ja kivennäisaineita) ja puhdistavia viherhiukkasia (klorofylli) ja kasviantioksidantteja. Yrttijauheen käyttö joka päivä – eikä vain puhdistuskuurien ja paastojen yhteydessä – tarjoaa käyttäjälleen miellyttävän maku- ja puhtilisän. Yrttijauhetta sekoitetaan ½-1 tl veteen, yrttiteehen tai kasvisjuomaan, esim. hapankaali- tai porkkanamehuun 4 kertaa päivässä. Sitä on hyvä käyttää myös muulloin kuin paastoissa esim. sirottelemalla sitä ruokaan. Viherjauhe nostaa myös kehon pH:ta, jolloin se edistää myös sitä kautta kehon ja ihon itsekorjaantumista.

Kehon puhdistuminen yrttien ja ravinnon avulla 

Elvytä itsessäsi puhtautta ja vireyttä kuona-aineiden ja väsymyksen sijaan. 2-3 viikon vitaalidieettiin perustuvat puhdistuskuurit eli Detox-kuurit ovat suositeltavia mielellään pari kertaa vuodessa. Pitemmät kuurit (2-3 kk) ovat paikallaan, jos kuonan ja myrkkyjen poistoa eli detoksifikaatiota tarvitaan pitempään. Parin päivän tauot ovat kuitenkin hyvät aina 3 viikon yrttituotekuurien jälkeen. Puhdistumisen tehoa tukevina tuotteina käytetään samoja yrttejä ja yrttivalmisteita kuin paastojen aikana.

Puhdistuskuuria tehostaa ruokavalio 

Puhdistuskuuria tukee kasvisruokavoittoinen kehon emäksistä reaktiota muodostavia ruoka-aineita sisältävä ruokavalio, jossa tuoreiden kasvisten, vihreiden vihannesten ja kotimaisten marjojen osuutta pyritään nostamaan yli puoleen kokonaisruokamäärästä. Luonnonmukaisesti viljellyt ovat aina parhaita raaka-aineita.

Luonnollisesti talviaika asettaa rajoituksia ja puhdistava dieetti voi aiheuttaa kehon ”viilentymistä” eli sitä, että tulee viluiseksi. Parhaat puhdistumisajat tästä johtuen ovatkin kevät, kesä ja syksy.

On myös huomioitava, että ruokavalion täytyy antaa keholle kaikki rakennusaineet, suojaravinteet ja proteiinit, jottei keho tule voimattomaksi. Tämä pätee varsinkin silloin, jos vararavintoa ei ole kehossa ylimäärin eli henkilö on laiha. Vihreästä ravinnosta ja viherjauheista saa runsaasti suojaravinteita ja antioksidantteja.

Suoliston omaa, edullista bakteerikantaa pyritään lisäämään käyttämällä maitohappobakteereita sisältäviä valmisteita kuten hapankaalia. Jos sinulla on hiivasyndrooma, vältä hedelmiä, joista tehdään viinejä sekä homejuustoja ja olutta, älä myöskään silloin laihduta. Ruokavaliossa vältettävien ruoka-aineiden listalle joutuvat hiivat ja hiivapitoiset leipätuotteet, gluteiiniviljat, maitotuotteet, sokeri, alkoholia sisältävät juomat sekä kahvi.

Ruoka-aineiden yhdistely on muutenkin aina hyvä muistaa; proteiinien kanssa kasviksia, muttei tärkkelystä kuten perunaa. Tärkkelysruoat sopivat parhaiten taas vihannesten kanssa. Hedelmät syödään mielellään erikseen.

Puhdistuskuurin aikana on syytä juoda runsaasti myös puhdistavaa yrttiteetä. On kuitenkin huomioitava, että munuaiset joutuvat koville joka tapauksessa puhdistumisen aikana. Sen takia on joillekin henkilöille parempi juoda pieniä määriä usein kuin kerralla paljon. Suositeltava yhteisnestemäärä on kuitenkin 1,5 – 2 litraa päivässä paitsi kuumana vuodenaikana luonnollisesti enemmän. Vältä virvokkeita, kahvia, alkoholia, tupakkaa ja maitotuotteita. Parhaimmat yrttiteen lisäksi ovat puhdas, kehon lämpöinen vesi sekä kasvismehut.

Mahdolliset puhdistusreaktiota 

Puhdistuskuuri saattaa joillekin henkilöille aiheuttaa reaktioita, jotka voivat olla hyvinkin yksilöllisiä, mm. päänsärkyä, nivelkipuja, ihottumareaktioita, finnejä.

Jos reaktiot ovat liian suuret kestettäväksi voit keskeyttää kuurin väliaikaisesti ja jatkaa sitä muutaman päivän päästä. Huomioi kuitenkin, että jos suolisto ei ole toiminut, kannattaa ottaa suolihuuhtelu, kuten paastojenkin aikana esimerkiksi hoitamaan päänsärkyjä. Colonic-huuhtelu eli paksusuolen vesipesu on erittäin suositeltava esim. 5 kerran sarjana.

Saunominen, vihtominen, turve- ja savihoidot, kylpeminen ja kuivaharjaus sekä erilaiset hieronnat ovat eduksi puhdistuskuurin aikana, jolloin kuona-aineista päästään nopeammin eroon.

Päivän ruokaideoita

Juo yrttiteetä (esim. Frantsilan Puhdas puro tai Lähde -yrttitee) päivän mittaan, mutta ei aterioiden aikana, yhteensä vähintään litra. Juo lisäksi puhdasta vettä tai sokeroimattomia tuoremehuja (marja-, omena- tai vihannesmehu). Vältä luonnostaan sokeririkkaita hedelmämehuja kuten persikka- tai appelsiinimehuja.

Jos olet kahvin ystävä, muista, että kahvi rasittaa elimistöä, kuten myös musta tee. Käytä näitä hyvin vähäisesti kuurin aikana. Alkoholia on myös syytä välttää.

Kehon voimakkain eritystoiminta tapahtuu aamupäivän aikana. Sanotaan, että jopa 75% kuona-aineista poistuu aamupäivän aikana. Tällöin aamulla on hyvä syödä esim. C-vitamiinia sisältäviä marjoja tai juoda omenamehua tai käyttää vihreitä kasvismehuja.

Parhaan tuloksen saat, kun vältät makkaraa, lihaa ja maitotuotteita ja olet enemmän kasvis-, vihannes- ja marjalinjalla. Puhdistuminen on tehokkainta, jos ravinto on suurimmaksi osaksi raakaravintoa (vrt. Elävä ravinto). Idätetyt siemenet ja versot ovat aina suositeltavia.

Niin ikävältä kuin se kuulostaakin, pyri välttämään maitotuotteiden, leivän ja puurojen käyttöä puhdistuskuurin aikana.

Aamiainen

Herättyäsi aamulla juo yön yli hapettunut vesilasillinen tai kupillinen yrttiteetä tyhjään vatsaan. Näin huuhtelet munuaisia ja elvytät niiden toimintaa sekä kehon puhdistumista.

Aamiaisella voit herkutella esim. marjapirtelöllä. Liota yön yli auringonkukan, seesamin ja pellavan siemeniä. Murskaa ne aamulla tehosekoittimella ja lisää marjoja ja esim. omenaa. Jos olet tottunut syömään aamulla puuroa, syö edelleenkin, mutta tee se luomukaurasta tai mieluiten emäksisen reaktion antavista tattarista, hirssistä tai quinoasta ja jätä puuromaito pois.

Lounas

Syö lounaalla paljon vihreää; salaatteja, ituja, versoja ja juuresraasteita. Salaattikastikkeena käytä kylmäpuristettuja luomuöljyjä, sitruunanmehua ym. luonnon aineita. Voit käyttää myös auringonkukan tai seesamin siemeniä mielellään liotettuna.

Hyvä lounas koostuu esim. kasvisvoittoisesta padasta. Vältä maitotuotteita ja lihaa.

Päivällinen

Päivälliseksi voit kehitellä itsellesi salaatti- ja vihannesvoittoiset ruoat kuten lounaallekin tai esim. keittoja. Voit rakentaa myös marja- tai hedelmävoittoisen päivällisen. Huomioi kuitenkin, että jos ruuansulatus on heikohko ja podet ilmavaivoja, ei kannata yhdistellä liian montaa erilaista ruokalajia keskenään.

Vaihtele päivän mittaan menuita mielesi mukaan. Hyviä ideoita saat kasviskeittokirjoista.

Emäs -ja happotasapainon mukaan jaetut ravintoaineet

Syö emäksisen reaktion antavia ruoka-aineita enemmän kuin 75% koko ateriasi kokoonpanosta

Emäksistä reaktiota edistävät hiilihydraatti -ruoka-aineet

Voi käyttää puhdistusohjelman aikana:

Hirssi, tattari, manteli, riisi (luonnon), aprikoosi, kaikki kotimaiset marjat, kirsikka, kurpitsa, nokkonen, omena, parapähkinä, persikka, päärynä, luumu, peruna (uuni), popcorn, seesamin siemen, sinimailanen, tahini (paahdettu seesamitahna), tomaatti (tuore), vehnänoras, voikukka, nokkonen

Neutraalit ruoka-aineet, jotka myös antavat usein terveellisiä kuituja 

Voi käyttää puhdistusohjelman aikana:

Artisokka, avokado, endiviasalaatti, herne, kaali, kurkku, kyssäkaali, lanttu, lehtikaali, lehtisalaatti, maissi, munakoiso, nauris, nokkonen, okra, oliiviöljy, palsternakka, papu, parsa, parsakaali, persilja, pinaatti, piparminttu, pippuri (vihreä / punainen), porkkana, punajuuri, retiisi, ruohosipuli, ruusukaali, selleri, sinapin versot, sipuli, suolaheinä, valkosipuli, vesikrassi, voi, voikukka, vesi, yrttitee

Happaman reaktion aiheuttavat ja proteiinipitoiset ruoka-aineet 

Voi käyttää puhdistusohjelman aikana (vain 20-25%)

Herne (kuivattu), kahvi (2kuppia / pvä), kala, kana, kananmuna, kuivattu luumu (keitetty), lammas, linssi, maksa, naudanliha, papu, pähkinät (ei mantelit ja parapähkinä), raparperi (keitetty), riisi (valkoinen), ruis, sianliha, soijapapu, tee (mustaa 2 kuppia / pvä), vasikanliha, vehnänalkio, vilja – kaura, ohra, vehnä, ruis

Ei suositella puhdistusohjelman aikana ollenkaan 

”Valkoiset”, leivonnaiset, karkit, jäätelö, maito, murot (sokeroidut), ruskea peruskastike, pastat, makaronit, jauhot, sokeroidut mehut ja virvoitusjuomat, sokeroidut hillot ja hyytelöt, rasvaiset pähkinät, rasvaiset pasteijat, sokeri

Ei suositella puhdistusohjelman aikana, jos elimistössä on hiivaa

Ananas, banaani, makea hedelmä mehu, ”tropiikin mehut”, hunaja, jauhot, korintit, melassi, meloni, pasta (makaroni/spaghetti), rusina, suurustetut keitot, taatelit, viikunat, vaahterasiirappi, viinirypäleet, jogurtti, juusto tai tofu (soijajuusto), piimä, äyriäiset, kotijuusto, sienet

Jos sinulla on hiivasyndrooma, huolehdi ruokavaliostasi pois varsinkin luonnollisia hiivoja sisältävät ruoka-aineet kuten leivät ja juustot sekä hedelmät, joista tehdään luonnon viinejä.

Kukkaterapiasta mieleen ja kehoon apua

Suomalainen kukkaterapia on yksilöllistä hoitoa. Kukkauutokset hoivaavat mieltä ja tasaavat tunteita ja sitä kautta tukevat kehoa. Niistä muutama esimerkki ohessa:

 • Aputipat– kriisivaiheisiin (lumpeen, metsätähden ja suopursun seos)
 • Kissankello – jotta uskaltaa tehdä tarvittavat muutokset elämässään
 • Kuusi – paineisiin ja stressiin
 • Koivu – puhdistamaan koko olemusta
 • Mesiangervo – kun on herkkä ulkoisille vaikutteille
 • Mustikka – auttamaan että ihminen saa kaiken psyykkisen, fyysisen ja henkisen ravinnon
 • Siankärsämö – nostamaan kehon bioenergiatasoa ja sitä kautta vastustuskykyä
 • Villiruusu – auttaa rakkauden vastaanottamisessa ja välittämisessä

Mieltä auttaa myös meditaatio- ja rentoutusharjoitukset, joogaliikkeet, rentouttavat hierontahoidot, shiatsu ja aromaterapia, NLP (Neurolinquistic programming) sekä ERT (Emotional Relief Technique).

Kohota energiatasoasi eteerisillä öljyillä

Sitrustuoksut kuten greippi, mandariini, appelsiini ja neroli ovat raikkaita ja keventävät oloa ja nostavat mielialaa. Voimia antaa mm. rosmariini, eukalyptus, mänty ja mustapippuri. Näitä em. haihtuvia öljyä voit pirskotella matoille, laittaa tuoksulyhtyyn, diffuuseriin tai ilmankostuttimeen. Hengitä syvään ja ajattele, että vahvistun, saan uutta energiaa ja voin hetki hetkeltä paremmin.

”Iloinen keveys astuu sydämeeni ja askeleisiini.

Tunnen kuinka auringonsäde ja hymy valaisevat uutta päivääni”

 

Lue lisää kevään Luontaishoitaja -koulutuksista Frantsilan luomuyrttitilalla:

 1. 6-osainen Shiatsuhoitaja alkaa 2.-3.2.2019. Kouluttajana Petri Laurikka.
 2. 5-osainen Aromahoitajakoulutus alkaa 23.-24.3.2019. Pääkouluttajana Mervi Hardén
 3. 1v Yrttineuvoja/-hoitajakoulutus alkaa 23.-26.5.2019. Pääkouluttajana Virpi Raipala-Cormier. Mahdollisuus jatkaa myös diplomifytoterapeutti/luontaishoitajaksi vuoden lisäkoulutuksella.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset www.frantsila.com/kurssit.

Kuvat: Anna Karhu-Cormier, Sanna Saastamoinen-Barrois

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image