Hyökkääminen ja räyhäävä kiukku ovat usein kyvyttömyyttä sanoittaa omaa kokemusta

Tiedättekö ihmisen, joka aina tiukan paikan tullen alkaa räyhätä? Hän hyökkää, sättii, suhisee ja raivoaa.

Tiedättekö pienen lapsen, joka alkaa raivoissaan lyödä tai purra?

Näissä kahdessa on yksi sama asia: Kyvyttömyys löytää omalle kokemukselle sanoja. Kun sanoja ei löydy, syntyy ylitsepursuava ylilyönti.

Kun aikuinen huomaa, että lapsi raivoaa eikä pysty nimeämään tunnettaan tai sanoittamaan kokemustaan, hän koittaa auttaa. ”Harmittaako sinua, kun et saanut ämpäriä?” Joo, kyllä, harmitus kohdentuu. Tilannetta harjoitellaan yhä uudelleen ja uudelleen.

Kun aikuinen huomaa, että toinen aikuinen raivoaa eikä pysty nimeämään tunnettaan tai sanoittamaan kokemustaan, hän ehkä alistuu tai hyökkää takaisin. ”Käyttäydy kuin aikuinen!” Harmitus ei kohdennu mihinkään, sanoja ei löydy. Tilanne purkautuu aina yhä uudelleen ja uudelleen.

Aikuinen, joka ei löydä sanoja tunteilleen ja kokemuksilleen, ei ole ehkä koskaan päässyt harjoittelemaan sanoittamista. Nimittäin sanoittamisella kokemus saa jonkinlaisen hahmon, eikä se pyöri sisuksissa epämääräisenä mörkönä, joka hyppii hallitsemattomasti sisuksista ulos.

Jokaisessa suhisevassa aikuisessa räyhää se pieni lapsi, jolle kukaan ei koskaan sanonut, että silloin harmittaa, kun ämpäri viedään. Se on harmitus! Ja se ei ole muiden vika, se on oma kokemus. Se on ok, saa sanoa: ”Minusta tuntuu, etten ollut sinulle arvokas, kun kohtelit minua epäkunnioittavasti. Harmitus tuntuu sydämessä ja käsissä viiltävinä aaltoina.”

Tuntuu jopa siltä, että aikuisten kesken on soveliaampaa räyhätä kuin nimetä tunteitaan ja kokemuksiaan, esimerkiksi työpaikalla.

Seuraavan kerran kun joku räyhää (vaikkapa sinä lapsillesi?), tutkaile, mikä on se mahdollinen tunne, joka yrittää ulos. Ei tarvitse tehdä mitään – pelastaa toista tai itseään – ihan vain tarkkaile, tutkaile ja opi.


Harjoittele tunnetaitoja ja rauhoittumista Hetki itselle -äänipalvelussa. Rauhoittavasta äänipalvelusta löydät yli 100 meditaatiota – sekä sisältöjä myös lapsille. Tutustu palveluun TÄÄLTÄ.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image