Haluatko oikeasti parantua – vai pidätkö alitajuisesti kiinni terveysongelmista?

Kehon ja mielen tiivis yhteys on tuntunut minulle luonnolliselta asialta jo pitkään. Eri asia on, miten olen sen käytännössä ymmärtänyt. Stressi saa aikaan päänsärkyä? Henkinen taakka tuntuu jumina harteilla? Henkisten haasteiden yhteys fyysisiin oireisiin voi olla selkeä – tai hyvin alitajuinen.

Kun toivuin uupumuksesta ja yritin hoivata oireilevaa kehoani, halusin syventyä aiheeseen lisää. Valaiseva lukukokemus oli lääkäri Lissa Rankinin teos Terveeksi mielen voimalla. Rankin esitteli asian kokonaisvaltaisemmin (ja samalla yksinkertaisemmin) kuin olin aiemmin osannut hahmottaa.

  1. Keho pyrkii aina luontaisesti kohti tasapainoa.
  2. Henkiset ongelmat aiheuttavat stressiä, joka estää kehoa palaamasta kohti luontaista tasapainoa.

Usein kehon ja mielen yhteyttä selitetään niin, että tiettyjen henkisten ja fyysisten oireiden välille vedetään yhtäläisyysmerkit. Joskus ne voivatkin pitää paikkansa. Mutta Rankinin ajatusmalli tuntui vielä luontevammalta. Sama henkinen pulma voi realisoitua eri ihmisten kehoissa eri tavoin. Kaikki fyysiset oireet eivät johdu henkisistä ongelmista, mutta henkisten haasteiden aiheuttama stressi estää kehoa hoitamasta itse itseään.

Tietoiset ja tiedostamattomat sisäiset ristiriidat, purkamattomat tunteet ja hoitamattomat haavat ovat keholle kuin pato, jota estää vettä virtaamasta vapaasti. Kun energia tukkeutuu, tukokset ilmenevät fyysisinä oireina.

Voi myös olla, että huomaamattasi pidät kiinni sairaudesta. Oman toipumisprosessini ratkaiseva hetki oli se, kun kysyin itseltäni, haluanko oikeasti parantua. Näennäisen tyhmä kysymys, mutta vastaus yllätti minut.

Kysyin itseltäni, mitä olisin ilman terveysongelmia. Silloin alitajunnastani nousi vastaus: “Olisin huonompi valmentaja. Ongelmat antavat minulle syvyyttä ja perspektiiviä, jota tarvitsen työssäni.”

Se oli suuri oivalluksen hetki. Tuntui, että jos paranisin, pelkäsin menettäväni jotakin.

Totta on, että omasta kokemuksestaan voi ammentaa paljon – mutta se ei tarkoita, että vastoinkäymisistä tarvitsisi pitää kiinni loputtomiin (tiedostamaton mieli ei vain aina ole niin järkevä kuin toivoisi). Saamaansa kokemusta voi hyödyntää ja samalla jatkaa kohti paranemista.

Kun sisäinen ristiriitani tuli näkyväksi, olin yhtäkkiä vapaa toipumaan ja tuntemaan uutta elinvoimaa. Entä sinä: uskallatko sinä olla niin terve kuin mahdollista? Kokeile – luultavasti sinulla on paljon enemmän mahdollisuuksia kuin menetettävää.

Pohdiskelen paranemista Taikaelämää-podcastissa, kuuntele lisää alta:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image