Haluatko oikeasti parantua?

Kehon ja mielen tiivis yhteys on tuntunut minulle luonnolliselta asialta jo pitkään. Eri asia on, miten olen sen käytännössä ymmärtänyt. Stressi saa aikaan päänsärkyä? Henkinen taakka tuntuu jumina harteilla? Henkisten haasteiden yhteys fyysisiin oireisiin voi olla selkeä – tai hyvin kokonaisvaltainen ja alitajuinen.

Kun toivuin uupumuksesta ja yritin hoivata oireilevaa kehoani, halusin syventyä aiheeseen lisää. Valaiseva lukukokemus oli lääkäri Lissa Rankinin teos Terveeksi mielen voimalla. Rankin esitteli asian kokonaisvaltaisemmin (ja samalla yksinkertaisemmin) kuin olin aiemmin osannut hahmottaa.

 1. Keho pyrkii aina luontaisesti kohti tasapainoa.
 2. Henkiset haasteet aiheuttavat stressiä, joka estää kehoa palaamasta kohti luontaista tasapainoa.

Monta kertaa kehon ja mielen yhteyttä selitetään niin, että tiettyjen henkisten ja fyysisten oireiden välille vedetään yhtäläisyysmerkit, ja joskus ne voivatkin pitää paikkansa. (Tästä mielenkiintoista luettavaa on esimerkiksi Deb Shapiron Kehosi paljastaa mielesi, jota selailen usein, jos keho oireilee.)

Rankinin ajatusmalli tuntui vielä luontevammalta. Sama henkinen pulma voi realisoitua eri ihmisten kehoissa eri tavoin. Kaikki fyysiset oireet eivät johdu henkisistä ongelmista, mutta henkisten haasteiden aiheuttama stressi estää kehoa hoitamasta itse itseään. Tietoiset ja tiedostamattomat konfliktit, sisäiset ristiriidat, purkamattomat tunteet ja hoitamattomat haavat ovat keholle kuin jokeen rakennettu pato, jota estää vettä virtaamasta vapaasti. Kun energia tukkeutuu, tukokset ilmenevät fyysisinä oireina.

Meillä on usein piileviä syitä, miksi meidän kannattaa pitää kiinni sairauksista – minullakin oli. Oman toipumisprosessini ratkaiseva hetki oli se, kun kysyin itseltäni, haluanko oikeasti parantua. Näennäisen tyhmä kysymys, mutta sen vastaus yllätti minut.

Kun kysyin itseltäni, mitä olisin ilman terveysongelmia, alitajunnastani nousi vastaus, että olisin huonompi valmentaja: ongelmat antavat minulle syvyyttä ja perspektiiviä, jota tarvitsen työssäni. Ja kas, olihan siinä totuuttakin, olen ammentanut omasta kokemuksestani paljon. Alitajuntani ei kuitenkaan ollut hoksannut, että vastoinkäymisistä löydetty oppi olisi käytössäni myös sen jälkeen, kun päästän ongelmista irti…

Pohdiskelen paranemista ja toipumista Taikaelämää-podcastin jaksossa. Kuuntele ja tee omat oivalluksesi!

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa:
 • Viihdy omassa arjessasi -kirja

  25,00  (sis. alv)
  Lisää ostoskoriin
 • Ale!

  Mies, metsä ja meditaatio -paketti

  52,80  37,90  (sis. alv)
  Lisää ostoskoriin
 • Löydä elämän taika -kirja

  25,00  (sis. alv)
  Lisää ostoskoriin