Näin iloa voi löytää jokaisesta päivästä – vaikka arki olisi tasapaksua taapertamista

Moni meistä paahtaa eteenpäin vauhdilla ja rutiinilla viikosta viikkoon, sen kummemmin miettimättä, miten itsellä ja elämässä oikeastaan menee. Jos puskee päivästä päivään pysähtymättä, voivat yksittäisten päivien pienet ilonaiheet ja ohikiitävät onnellisuuden hetket jäädä huomioimatta. Tällöin saattaa kokemus elämästä olla harmaa, tasapaksu, iloton – että tässä sitä nyt vaan taaperretaan eteenpäin, ja näin se nyt vaan menee.

Ja kuitenkin: juuri ne pienet hetket, päivän aikana tapahtuneet kohtaamiset ja keskustelut, kokemasi tunteet ja ajattelemasi ajatukset, voivat olla (ja usein ovat) niitä, jotka tekevät jokaisesta päivästä omalla tavallaan merkittävän ja iloitsemisen arvoisen.

Vaikka helposti usein ajatellaan, että ilo ja onnellisuus syntyvät vasta erityisissä hetkissä, arjen yläpuolella – lomalla, juhlissa, viikonloppuisin –, oikeasti elämästä on mahdollista iloita silloinkin, kun se on sitä tylsän tuttua ja turvallista. Tämä onnistuu silloin, kun muistaa pysähtyä tutkailemaan jokaista päivää ja oppii löytämään arjen keskeltä ne ilon hippuset.

Voit oppia iloitsemaan jokaisesta päivästä, ilman että arvotat päivääsi hyväksi tai huonoksi, onnistuneeksi tai epäonnistuneeksi. 

Seuraava viisiosainen harjoitus on hyvä tehdä iltaisin nukkumaan mennessä. Harjoituksessa pohdit kuluneen päivän tapahtumia, hyväksyt sen aikana syntyneet kokemukset ja tunteet, harjoittelet tuntemaan kiitollisuutta siitä, mitä päivä on pitänyt sisällään, ja lopuksi suuntaat huomiosi huomiseen.

1. Pohdi päivääsi

Mieti päivääsi muutama minuutti, ennen kuin menet nukkumaan tai kun makaat vuoteessasi. Pohdi tärkeitä kokemuksia, keskusteluja, tunteita ja ajatuksia. On kuitenkin tärkeää olla keskittymättä liikaa siihen, mitä teit tai jätit tekemättä. Tarkoituksena on yksinkertaisesti huomata päiväsi tärkeimmät piirteet ja miettiä, oliko päiväsi sopusoinnussa sen kanssa, minkä asetit aamulla aikomukseksesi.

2. Kiinnitä huomiota tunteisiisi ja hyväksy kokemuksesi

Pohdi tunteita, jotka koit päivän aikana. Jos sinussa nousee kielteisiä ajatuksia tai tunteita, ole vain niiden kanssa. Älä yritä työntää kielteistä syrjään tai hamuilla turhaan myönteistä. Myönnä vain se, mitä on tapahtunut. Jos olet jollakin tavoin pettynyt siihen, miten toimit, pane käsi sydämelle ja sano: “Hyväksyn itseni sellaisena kuin olen, epätäydellisenä ja inhimillisenä kuten kaikki ihmiset.” Pane merkille, missä kohtaa aikomuksesi jäi toteutumatta, koska tämä on osa sitä, mikä antaa sinun oppia ja kasvaa. Jos päiväsi aikana sattui jotakin tuskallista, voit lempeästi tunnusta sen sanomalla: “Se oli tuskallista. En ole yksin. Me kaikki kärsimme toisinaan.”

3. Tunne kiitollisuutta

Tärkein asenne päivääsi kohtaan on kiitollisuus siitä, mitä olet kokenut, vaikka se olisikin ollut vaikeaa, sekä siitä, mikä antoi sinun oppia ja kasvaa. Jos pidät päiväkirjaa asioista, joista olet kiitollinen, voit kirjoittaa sitä nyt.

4. Iloitse päivästäsi

Valitse päivän aikana tekemistäsi asioista jotakin, joka tuntuu hyvältä – jonkun auttaminen, pään pitäminen kylmänä konfliktitilanteessa. Jos mieleesi ei tule mitään, voit iloita siitä, että teet tätä harjoitusta. Omista nyt päiväsi ansio ja anna sen tulla siunaukseksi kaikille.

5. Katso kohti huomista

Harjoituksen lopuksi voit kääntää huomiosi seuraavaan päivään ja asettaa aikomuksesi kohdata haasteet, joita on mahdollisesti edessä. Luota siihen, että pystyt kohtaamaan kaiken, mitä seuraava päivä saattaa pitää sisällään. Vapauta huolesi yöksi ennen kuin nukahdat.


Harjoitus on poimittu Dalai-laman ja Desmond Tutun kirjasta Ilon kirja (WSOY 2016).

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image