Tutkimustulokset ja asiantuntijat: 5 syytä, miksi etätyö on hyväksi

Etätyössä on hyviä elementtejä sekä työnantajan, että työntekijän näkökulmasta. Tässä viisi tutkimusten ja asiantuntijoiden listaamaa etätyön etua:

1. Etätyö säästää aikaa, joten arki on kevyempää

Jyväskylän Terveystalon työterveyspsykologi, työ-ja organisaatiopsykologian erikoispsykologi ja tohtori Marja Hätisen mukaan etätyön työntekijälle tuomia etuja ovat työpaikalle siirtymiseen käytettävän ajan säästäminen, töiden tehokkaammin tekeminen ja ajan säästöstä johtuva työn ja perhe-elämän helpommin yhteensovittaminen.

Hätinen arvioi, että työnantajalle etätyömahdollisuus voi olla rekrytointivaltti ja luoda hyvän työnantajaimagon sekä säästää kustannuksissa, kun toimitilan tarve vähenee.

2. Kokemus arvokkuudesta ja luottamuksesta lisääntyy

Oulun yliopiston psykologian ja kasvatuspsykologian yliopisto-opettaja Heli Kiema-Junesin mukaan mahdollisuus tehdä etätyötä on työnantajan luottamuksen osoitus työntekijälle, mikä lisää työntekijän kokemaa arvostuksen tunnetta.

3. Itseohjautuvuus lisääntyy ja oman työn johtaminen tehostuu

Heli Kiema-Junesin mukaan eniten etätyötä tekevät ylemmät toimihenkilöt, joilla on jo ennen etätyöläiseksi ryhtymistä suuremmat mahdollisuudet vaikuttaa oman työnsä organisointiin. Mitä enemmän autonomiaa työntekijällä on, sitä korkeammalla hänen työhyvinvointinsa on. Rajojen veto työn ja vapaa-ajan välille on persoonasta riippuen joillekin välttämätöntä, kun taas toiset voivat hyvin tehden töitä väljemmillä rajoilla.

Kiema-Junes kuitenkin sanoo, että kun perinteinen työstä irtautumisrituaalina toimiva työmatka puuttuu, etätyöntekijän tulee huolehtia työstä irtautumisesta toisin tavoin.

4. Etätyötä tekevillä alhaisemmat stressitasot

Etätyömahdollisuuden ja joustavien työaikojen hyödyt työntekijöille ja työnantajille ovat olleet tiedossa jo parikymmentä vuotta. 90-luvulla tehtyjen tutkimusten mukaan työntekijät pysyivät työnantajan palveluksessa pidempään ja heillä oli alhaisemmat stressitasot työpaikoissa, joissa kannustettiin terveeseen tasapainoon työn ja muun elämän välillä.

5. Etätyöntekijät ovat onnellisempia

Amerikkalainen etätyötutkimus osoitti, että etätyöntekijät ovat onnellisempia, sillä he nauttivat etätyön antamasta vapaudesta ja joustavuudesta. Työntekijöillä tulee silti olla vapaus valita myös perinteinen toimistolla työn tekeminen, sillä ne, jotka joutuivat tekemään etätöitä työn luonteen vuoksi olivat tyytymättömämpiä kuin ne, jotka tekivät etätöitä omasta tahdostaan. Tyytyväisyys etätyöntekijöiden keskuudessa nousi sitä mukaa, mitä pidempään he olivat etätyötä tehneet.

Lähteet: TINYpulse ja greatworksolutions sekä Maria Hätisen sekä Heli Kiema-Junesin haastattelu

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image