Itsereflektio on ihmisen tärkein taito

Itsereflektion eli oman toiminnan itsearvioinnin ja tarkastelun taito vaikuttaa kaikkien muiden elämäntaitojen ja tiedon oppimiseen. Se vaikuttaa siihen, millaisina näemme itsemme.

Uskon, että vedämme alitajuisesti tiettyjä ihmisiä ja tapahtumia puoleemme johtuen omista käsityksistämme itsestämme ja maailmasta. Itsereflektiolla voimme tiedostaa käsityksiämme, vaikuttaa niihin ja elämäämme.

Olin kuuntelemassa Enlightened Leadership workshopia Hankenilla. Kansainvälisesti tunnettu kouluttaja ja lama Tenzin Wangyal Rinpoche sanoo itsereflektion olevan ihmisen tärkein taito.

Esimerkkinä arjen itsereflektiosta hän kertoi huomanneensa lentokentän jonossa, kuinka nainen, joka oli hetki sitten ollut hänen edellään, mutta lähtenyt sitten käymään jossain, yritti palatessaan hienovaraisesti työntää laukkuaan sivusta hänen ohitseen. Tenzin sanoo ensimmäisen ajatuksensa olleen, että lähdit pois ja menetit paikkasi, turha yrittää enää ohitse. Heillä oli hetkessä käynnissä kilpailu. Tenzin pystyi kuitenkin tulemaan tilanteesta tietoiseksi. Antamalla naiselle hieman tilaa, hän vapauttaisi itsensä kilpailusta.

Nainen lakkasi kuitenkin yrittämästä ohi ja vapautui saman tien kilpailuhenkisyydestään, kun huomasi Tenzinin pysähtyvän antaakseen tietä. Tällöin Tenzin kääntyi naisen puoleen ja sanoi, että tämä voi mennä ohitse. Nainen meni ja kun he kohtasivat uudelleen lennon jälkeen, nainen hymyili ja heillä oli lämmin kontakti.

Tenzin sanoo, ettei hän tarkoita, että aina pitää antautua, mutta monesti ei kuitenkaan tarvitsisi kilpailla, kuten olemme tottuneet tekemään.

Itsereflektio voi vapauttaa monista arkisista ja haastavammistakin tilanteista sekä totutuista toimintamalleista tuottaen kaikkien kannalta myönteisemmän lopputuloksen.

Miettiikö koira koskaan räksytettyään oikein kunnolla, että ”Uups, nyt taisin haukkua aika kovaa”? Ehkä, mutta todennäköisesti ei. Oman toiminnan reflektoinnin kyky on ihmismäistä.

Tenzinin poika oli puhunut kymmenen aikuisen keskellä pitkään saamatta juurikaan huomiota. Hän oli katsonut sitten ympärilleen ja kysynyt, puhuuko hän liikaa. Tenzin oli tyytyväinen, että jo kuusivuotias ymmärsi reflektoida omaa toimintaansa.

Toivon, että tulevaisuudessa lapsille kerrotaan, että heillä on tällainen taito, joka erottaa ihmisen eläimistä ja kuinka sitä voi opetella käyttämään niin, että opimme kunnioittamaan ja vaalimaan kaikkien ihmisarvoa ja elämästä tulee onnellisempaa, tietoisempaa ja täydempää.

Itsereflektio on työkalu, jonka avulla voimme löytää viisauden ja myötätunnon. Viisautta ja myötätuntoa ei voi oppia pelkän tiedon varassa, vaan reflektoimiemme elämänkokemusten.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image