Itsereflektio on ihmisen tärkein taito

Itsereflektion eli oman toiminnan itsearvioinnin ja tarkastelun taito vaikuttaa kaikkien muiden elämäntaitojen ja tiedon oppimiseen. Se vaikuttaa siihen, millaisina näemme itsemme.

Uskon, että vedämme alitajuisesti tiettyjä ihmisiä ja tapahtumia puoleemme johtuen omista käsityksistämme itsestämme ja maailmasta. Itsereflektiolla voimme tiedostaa käsityksiämme, vaikuttaa niihin ja elämäämme.

Olin kuuntelemassa Enlightened Leadership workshopia Hankenilla. Kansainvälisesti tunnettu kouluttaja ja lama Tenzin Wangyal Rinpoche sanoo itsereflektion olevan ihmisen tärkein taito.

Esimerkkinä arjen itsereflektiosta hän kertoi huomanneensa lentokentän jonossa, kuinka nainen, joka oli hetki sitten ollut hänen edellään, mutta lähtenyt sitten käymään jossain, yritti palatessaan hienovaraisesti työntää laukkuaan sivusta hänen ohitseen. Tenzin sanoo ensimmäisen ajatuksensa olleen, että lähdit pois ja menetit paikkasi, turha yrittää enää ohitse. Heillä oli hetkessä käynnissä kilpailu. Tenzin pystyi kuitenkin tulemaan tilanteesta tietoiseksi. Antamalla naiselle hieman tilaa, hän vapauttaisi itsensä kilpailusta.

Nainen lakkasi kuitenkin yrittämästä ohi ja vapautui saman tien kilpailuhenkisyydestään, kun huomasi Tenzinin pysähtyvän antaakseen tietä. Tällöin Tenzin kääntyi naisen puoleen ja sanoi, että tämä voi mennä ohitse. Nainen meni ja kun he kohtasivat uudelleen lennon jälkeen, nainen hymyili ja heillä oli lämmin kontakti.

Tenzin sanoo, ettei hän tarkoita, että aina pitää antautua, mutta monesti ei kuitenkaan tarvitsisi kilpailla, kuten olemme tottuneet tekemään.

Itsereflektio voi vapauttaa monista arkisista ja haastavammistakin tilanteista sekä totutuista toimintamalleista tuottaen kaikkien kannalta myönteisemmän lopputuloksen.

Miettiikö koira koskaan räksytettyään oikein kunnolla, että ”Uups, nyt taisin haukkua aika kovaa”? Ehkä, mutta todennäköisesti ei. Oman toiminnan reflektoinnin kyky on ihmismäistä.

Tenzinin poika oli puhunut kymmenen aikuisen keskellä pitkään saamatta juurikaan huomiota. Hän oli katsonut sitten ympärilleen ja kysynyt, puhuuko hän liikaa. Tenzin oli tyytyväinen, että jo kuusivuotias ymmärsi reflektoida omaa toimintaansa.

Toivon, että tulevaisuudessa lapsille kerrotaan, että heillä on tällainen taito, joka erottaa ihmisen eläimistä ja kuinka sitä voi opetella käyttämään niin, että opimme kunnioittamaan ja vaalimaan kaikkien ihmisarvoa ja elämästä tulee onnellisempaa, tietoisempaa ja täydempää.

Itsereflektio on työkalu, jonka avulla voimme löytää viisauden ja myötätunnon. Viisautta ja myötätuntoa ei voi oppia pelkän tiedon varassa, vaan reflektoimiemme elämänkokemusten.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image