5 tapaa hiljentää mielesi mölyapina

Monella meistä majailee pään sisäpuolella mellestävä mölyapina, joka heilautellessaan itseään holtittomasti ajatuksesta toiseen huutelee kovaan ääneen vähän väliä mitä ihmeellisempiä asioita, jotka usein eivät lainkaan liity siihen tilanteeseen, missä juuri olet.

Kun peset hampaitasi aamulla, mölyapina saattaa loikata lounastapaamisesta lasten leikkikerhoon ja huudella lennossa myös siitä, miten unohdit lähettää ystävällesi syntymäpäiväonnittelut ja kuinka oikeastaan olisi ollut viisaampaa ostaa edellispäivänä kaupasta suklaalevyn sijasta omenoita.

Mitä kiireisempiä olemme ja mitä useammasta asiasta koitamme kiireessä suoriutua, sitä luultavimmin tämä päänsisäinen ääni lisää paitsi äänenvoimakkuutta, myös välikommenttiensa määrää ja moittivuutta. Jos et koskaan puutu mölyapinan (eli villiintyneen mielesi) huuteluun, se jatkaa kaaoksen keittämistä.

Onneksi ihmismieli on oppivainen ja opetettavissa. Kun ensin havahdumme mölyapinan olemassaoloon ja seuraavaksi alamme kouluttaa mellestäjälle uusia temppuja, voimme nopeasti huomata mielemme rauhattomuuden vaihtuvan yhä useammin rauhaan ja sisäiseen hiljaisuuteen.

Tässä viisi keinoa saada mölyapinan suuta hiukan suikemmalle.

1. Keskity elämäsi positiivisiin puoliin

Olet ehkä jo kuullut väitteen, miten ajatuksesi luovat todellisuutesi. Se, millaisia ajatuksia ajattelet, tai millaisiin asioihin keskityt, kuvaa sitä, millaisena näet ja koet maailman. Ihmiskunnan tasolla olemme vuosisatojen ajan sallineet negatiivissävytteisen ajattelun vallata alaa. Tämän huomaat esimerkiksi pelkoja, uhkakuvia ja epävarmuutta lietsovissa uutisissa, jotka vaikuttavat myös omaan mielentilaasi ja ajatusmaailmaasi. Jos keskityt ajatuksissasi paljon negatiivisiin asioihin – esimerkiksi käyttämällä energiaasi murehtimiseen – kiinnität myös arkielämässäsi huomiota nimenomaan asioiden negatiivisiin puoliin.

Kun käännät huomion tietoisesti asioihin, jotka tekevät sinut onnelliseksi tai joista olet kiitollinen, voit alkaa kouluttaa mieltäsi ajattelemaan positiivisemmin. Tämän seurauksena alat tuntea olosi rauhallisemmaksi, koska et enää kiinnitä niin paljon huomiota itsessäsi, toisissa ihmisissä ja ympäristössäsi olevaan negatiivisuuteen. Voit siis alkaa kokea entistä enemmän rauhaa keskittämällä huomiosi ja ajatuksesi elämäsi hyviin puoliin.

2. Toista rauhoittavia sanoja pitkin päivää

Kiinnitä huomio aivoihisi juuri nyt: millaisia ajatuksia huomaat ajattelevasi? Todennäköisesti huomaat, että suurin osa ajatuksistasi liittyy siihen, mitä sinun täytyy vielä tehdä tänään, tai miten suutuit siitä, mitä joku sinulle sanoi, tai ehkä jopa huomaat ajattelevasi itseäsi mollaavia ajatuksia. Ei kannata kuitenkaan tuntea tästä syyllisyyttä: kun ympäröivässä yhteiskunnassa on niin paljon negatiivisuutta, pysyvästi positiivisen asenteen ylläpitäminen ei aina ole helppoa. Voit kuitenkin ryhtyä toimiin negatiivisia, stressiä aiheuttavia ajatuksia vastaan yksinkertaisten, rauhallisten sanojen avulla.

Joka kerta, kun havaitset ahdistuksen tunteen nousevan, ala tietoisesti ajatella rauhoittavia sanoja, kuten esimerkiksi: Tyyni. Seesteinen. Rauhallinen. Rauha. Valo. Rakkaus. Rentous. Tuulenvire. Ranta. Listan viimeiset kaksi sanaa kuvailevat luontoa: voit käyttää tätä maisemaa maalailevaa tekniikkaa, jos tällainen mielikuva auttaa sinua rauhoittumaan. Sanoissa on paljon merkitystä ja voimaa, käytä niitä hyväksesi aina kun koet stressiä.

3. Meditoi säännöllisesti

Meditaatio sanana voi kuulostaa suureelliselta, tai ehkä ajattelet sen olevan jotain vaikeaa. Se on kuitenkin oikeasti aika yksinkertaista. Meditoidessasi pysäytät tietoisuuttasi joka sekunti pommittavan ajatusvirran ja siirryt hiljaisuuden tilaan. Sinun ei tarvitse laittaa aivojasi “pois päältä” voidaksesi meditoida, mutta monet ihmiset kokevat, että meditoidessa ajatukset hidastuvat suuresti, ja heidän on helpompi tarkkailla itseään silmät suljettuina ja hallitun hengityksen avulla.

Meditaation avulla tuot tietoisuutesi kehoosi, mikä tekee elämän päivittäisistä haasteista selviämisen paljon helpommaksi.

Jos haluat saada elämääsi ja mieleesi lisää rauhaa, kannattaa aloittaa meditaatio – joka yksinkertaisimmillaan on sitä, että istut rauhassa alas ja keskityt hengitykseesi vähintään 10 minuutin ajan päivässä joka päivä. Huomaat hyvin nopeasti, että rauhallisemman mielentilan saavuttaminen helpottuu huomattavasti.

4. Elä tässä ja nyt

Unohda töiden jälkeen tehtävät asiat, ensi viikolla maksettavat laskut, tai tulevaisuutesi epävarmat näkymät. Mikään näistä asioista ei ole elämässäsi tässä ja nyt. Kun märehdit tällaisia tulevaisuuteen suuntautuneita ajatuksia, saatat synnyttää kehossasi suurta epämukavuutta, mikä voi pitkään jatkuneena johtaa ahdistukseen, masennukseen, krooniseen stressiin ja muihin vakaviin ongelmiin.

Suurin osa ahdistuksesta syntyy siitä, että elät muussa hetkessä kuin siinä, missä olet juuri nyt. Aina kun havaitset ajatustesi vievän sinut toisaalle, tuo itsesi takaisin nykyhetkeen, esimerkiksi keskittymällä hetken aikaa hengitykseesi ja siihen, miten ilma virtaa sieraimissasi sisään ja ulos. Kun annat itsesi (ja hengityksesi) virrata vapaasti hetkestä toiseen, saat kosketuksen siihen, miltä tuntuu tuntea todellista rauhaa.

5. Mene luontoon

Ehkä oletkin jo joskus havainnut luonnon rauhoittavan sinua – puunlatvojen huminan kuuleminen tuulisena päivänä voi saada sinut vetämään syvään henkeä, tai laineiden lempeä liplatus rantaviivan saattaa tuntua oudon tyynnyttävältä. Myös vihreä väri itsessään on rauhoittava. Luonnon tyynnyttävän vaikutuksen tavoitat jo sillä, että vietät lounastaukosi lähipuistossa tai lähtemällä viikonlopuksi mökille metsien keskelle.

Kaikki mitä teet vahvistaaksesi sidettäsi luontoon hyödyttää mieltäsi suuresti ja auttaa sinua muistamaan, että luomme itse suuren osan siitä stressistä, jota koemme mielessämme ja kehossamme. Luonto ei kamppaile selviytyäkseen läpi elämän – eikä sinunkaan tarvitse. Vaikka rauha löytyykin jo sydämestäsi, Äiti Maa voi auttaa sinua muistamaan tämän tarjoamalla tyyneyden tyyssijan nykymaailman melskeen keskellä.

Lähde: Powerofpositivity.com