Tulehdus voi musertaa motivaation, niin töissä kuin kotona

KRISTIAN_PALSTA

Istut töissä ja tuijotat tietokoneen ruutua silmät lasittuneina mitään aikaansaamatta. Saapuessasi töistä kotiin mikään ei tunnu oikein kiinnostavan. Heittäydyt sohvalle ja selailet TV-kanavia. Pitäisi kai lähteä salille, mutku ei vaan ole motivaatiota.

Tällaisessa tilanteessa saatamme ajatella, että “kyllä mä olen tosi laiska” tai kun “duunikin on niin tylsää”. Itsesyytöksiä ja mustaa mielialaa riittää. Ystävät voivat kommentoida aikaansaamattomuutta, että ”Hei Ekström, nyt pikkasen asennemuutosta kehiin ja jalkaa toisen eteen!” Mutta sekään ei auta – sohva kutsuu.


MOTIVAATIO RIITTÄÄ VAIN SOHVALLA MAKAAMISEEN.


Lisämotivaation löytämiseksi moni saattaa miettiä, työn tai elämän merkityksellisyyttä. Jos asiat ovat tärkeitä ja merkityksellisiä, myös motivaatio tärkeiden asioiden toteuttamiseksi pitäisi olla hyvä – totta. Mutta, mitä jos merkityksellisyyskään ei riitä? Mitä jos työ, perhe tai vaikka terveys on sinulle elämän tärkeimpiä asioita, mutta silti et löydä motivaatiota niiden eteen työskentelemiseksi?

Stressi aiheuttaa tulehdusta

On jo pitkään tiedetty, että krooninen tai liian kova stressi vaikuttaa mielialaan negatiivisesti. Jos tilanne on tarpeeksi paha, voi oireisto muistuttaa masennusta. Tällöin tyypillistä on myös motivaation ja kiinnostuksen puute. Mikä tämän aiheuttaa? Nyt syynä pidetään ainakin osittain stressin aiheuttamaa tulehduksellisuuden lisääntymistä.  Tulehduksellisuus ei tietenkään ole ainoa asia joka vaikuttaa meidän motivaatioon, mutta ehkä se on yksi niistä asioista, joita et ole tullut vielä ajatelleeksi.


STRESSI LISÄÄ TULEHDUKSELLISUUTTA.


On huomattu, että stressin yhteydessä tiettyjen tulehdustekijöiden määrä lisääntyy. Tulehdustekijät muokkaavat aivoja niin, että niiden toiminta muuttuu. Samalla aivojen aktiivisuuteen liittyvien välittäjäaineiden noradrenaliinin, adrenaliinin ja serotoniinin määrä vähenee. Tällöin saatamme olla alttiimpia ärsykkeille sekä vähemmän kiinnostuneita ravinnosta, liikunnasta tai työstä. Tällaisessa tilanteessa motivaation suunta muuttuu innostuneesta, liikunnallisesta ja työtä rakastavasta paikoilleen jämähtäneeseen innostumattomuuteen ja jopa sosiaaliseen vetäytymiseen. Ei kovinkaan hyvä pohja tuottavalle työlle tai hyvälle parisuhteelle.

Tulehduksellisuutta lisäävät myös asiat kuten huono ruokavalio, liian vähäinen tai liiallinen liikunta, univaje, lihavuus tai jokin sairaus. Aika moni asia voi siis vaikuttaa motivaatioosi. Ehkä elämä ei olekaan niin tylsää. Ehkä kysymys onkin “vain” tulehduksellisuudesta.


KIINNOSTUS PALKINTO- JA TUTKIMUSHAKUISTA KAYTTÄYTYMISTÄ KOHTAAN LASKEE.


Tulehdus voi johtaa sairauskäyttäytymiseen

Tulehduksen aiheuttaman sairauskäyttäytymisen myötä yleisen motivaation, mielialan ja liikkumisen laskiessa myös kiinnostus palkinto- ja tutkimushakuista käyttäytymistä kohtaan laskee. Pomona tai työnantajana ottaisin tämän huomioon. Vaikka kuinka olisi maailman isoin palkka tai universumin hohdokkain duuni tarjolla, ei homma välttämättä kiinnosta parastakaan työntekijääsi. Syynä tähän voi olla jatkuvien paineiden, työyhteisön konfliktien ja stressin aiheuttama tulehduksellisuuden lisääntyminen. Eikä niinkään se, että työntekijä olisi laiska tai epäkiitollinen.

Tasapuolisuuden nimissä vinkki myös työntekijöille: ehkä nykyinen duuni ei olekaan niin tylsää tai hohdotonta kuin kuvittelet. Ehkä kyse onkin enemmän kiinni siitä mitä kehossasi tapahtuu. Ainakin asiakaskokemukseni viittaa tähän suuntaan.

Lauri ja uni

Otetaan lyhyeksi esimerkiksi univaje ja Laurin tapaus. Univajeen lisääntyessä myös kehon tulehduksellisuus voi nousta.


OLON PIRISTYESSÄ “TYLSÄ” TYÖ ONKIN TAAS ALKANUT KIINNOSTAMAAN.


Lauri oli jo pitkään paahtanut duunissa unista tinkien. Työ alkoi pikkuhiljaa tuntumaan pakkopullalle ja ajatukset työpaikan vaihtamisesta oli käynyt mielessä. Päätimme Laurin kanssa katsoa, että mitä taphtuu, jos hän lisää hiukan unta. Eräänä päivänä tavatessamme Lauri vain totesi, että olon piristyessä “tylsä” työ onkin taas alkanut kiinnostamaan. Ehkä kyse oli osaksi tulehduksellisuuden vähentymisestä.

Alta löydät tulehduksellisuuden mahdollisia vaikutuksia käyttäytymiseen.

 • Motivaation vähentyminen palkkiohakuista ja tutkivaa käyttäymistä kohtaan
 • Heikkoutta ja väsymystä
 • Unirytmin muutoksia
 • Vähentynyttä motivaatiota liikkumista kohtaan
 • Sosiaalista vetäytyneisyyttä
 • Negatiivisia tulevaisuuden ajatuksia – pessimismiä
 • Mielialan laskua
 • Kyvyttömyyttä mielihyvään 1234

OIREET OVAT KUIN AUTON BENSAMITTARI – NE KERTOVAT SINULLE TARPEESTA PYSÄHTYÄ.


Yllä olevat oireet voivat tuntua ikäville ja jopa pelottaville. Ajattele asiaa näin: yllä mainitut oireet ovat kuin auton bensamittari. Kun mittari menee punaiselle, on aika pysähtyä ja tankata. Jos epäilet sinulla olevan näitä oireita, on se merkki siitä, että nyt on aika pysähtyä ja miettiä mistä oireisto johtuu. Oireet ovat siis positiivinen asia, jos vain pysähdyt ja tankkaat.

Tulehdus on myös hyvästä

Tulehdus on myös oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan elämän pelastaja ja parantaja. Se esimerkiksi auttaa parantamaan vartalon vaurioita, taistelemaan pöpöjä vastaan sekä auttaa pitämään “pakkolomaa” ja palautumaan liiaallisesta treenistä tai liian hektisestä elämästä.

 

 

Älä menetä uskoa. 

Alla on 5 ensiaskelta, joista voit valita vain yhden toteutettavaksi vähentääksesi motivaatiota rosvoavaa tulehdusta. Haasta ystäväsi mukaan kahdeksi viikoksi!

 • UNI. Lisää unta ja vähennä ruutuaikaa (TV, PC ja älypuhelin). Kirkkaat ruudut iltaisin pitävät aivosi liian aktiivisena ja vähentävät mm. unihormoni melatoniinin määrää. Suosittelen sulkemaan ruudut ja himmentämään kodin valoja klo 19.00.
 • LIIKUNTALiiku. Käy vaikka lyhyellä iltakävelyllä päivittäin, jos et vielä kuntosi puolesta muuhun pysty. Pidä töissä taukoja ja käytä apuna MikroMetodi liikunta-ideaa (ohje). Vältä iltaisin rajua liikuntaa, koska se heikentää unta ja palautumistasi.
 • RAVINTO. Keskity aidon ruoan syömiseen ja jätä valmisruoat sekä hötöt pois. Näin hallitset verensokerin heilahteluja, tulehduksellisuutta ja stressireaktoita helpommin. Syö ainakin 3-5 tunnin välein ja riittävästi. Älä mene liian vähähiilarisella ruokavaliolla. Lisäämällä kasviksia saat suoja-aineita stressiä vastaan (salaattiohje). Jos et syö rasvaista kalaa, voit saada mahdollisesti apua tulehduksellisuuteen kalaöljystä. Pidä huolta myös suolistostasi. Suoliston ongelmat muuttavat myös keskushermoston toimintaa huonompaan suuntaan.
 • RENTOUDU. Monilla rentoutusharjoitteilla on huomattu olevan tulehduksellisuutta vähentävä vaikutus. Meditoi ja tee syvähengitys- tai mindfulnessharjoituksia (ohje). Jos sinusta tuntuu hyvälle käy vaikka metsässä kävelemässä.
 • HAE APUA. Toisinaan tarvitsemme käyntiä fyysisessä hoidossa, lääkärillä tai terapiassa, jotta pääsemme asian ytimeen. Älä kainostele näitä vaihtoehtoja. Älä myöskään anna kipujen kroonistua. Tulehdus itsessään pahentaa kipuja ja kipu lisää negatiivista stressiä.

Muista nauttia ystävien seurasta. Se vahvistaa immuunitoimintaa.

Olit sitten työnantaja, työntekijä, opiskelija tai koti-isä/äiti toivottavasti huomasit, että voit yksinkertaisillakin asioilla parantaa mielenhallintaasi – ilman mielenhallintaa. Aina ei tarvitse etsiä jotain suurempaa tai merkityksellisempää, että motivaatio, innostuneisuus ja hyvä mieli tulevat takaisin.

Liiku. Syö. Hymyile. Lepää. Toista!

-Kristian Ekström

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image