Miten maksasi voi?

Kirjoittaja Marja Ruuti on ravitsemustieteen maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti, joka on perehtynyt myös funktionaaliseen lääketieteeseen ja luonnonmukaisen terveydenhoidon menetelmiin. Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Mividata-kustantamon kanssa.


Neljäsosalla suomalaisista on rasvamaksa. Vain osalla sen aiheuttaa liiallinen alkoholinkäyttö, vaikka tämä onkin tehokkain keino maksan rasvoittamiseen. Useimmiten syy löytyy ruokavaliosta, liikunnan puutteesta ja ylipainosta, erityisesti vatsan seudulle kertyvästä rasvasta. Rasvamaksaa esiintyy jo lapsillakin, suurimpina syyllisinä ylipaino sekä ravinnon nopeat hiilihydraatit. Pussillinen karkkeja, puolen litran sokeroitu virvoitus- tai urheilujuoma ja lasillinen täysmehua saattavat päivittäin nautittuina vähitellen rasvoittaa maksan.

Rasvamaksa kaipaa hoitoa

Lääketieteessä ajatellaan, että rasvamaksa ei ole sairaus, joten sitä ei tarvitse hoitaa. Ei siihen ole lääkkeitäkään. Kuitenkin rasvoittuminen haittaa maksan elintärkeitä toimintoja. Rasvoittuneessa maksassa insuliinihormonin vaikutus rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan heikkenee. Siitä taas seuraa veren sokeri- ja rasvapitoisuuden kohoaminen, joka johtaa painonnousuun ja hiljaiseen tulehdukseen, inflammaatioon. Ylipaino rasvoittaa maksaa entisestään ja lisää tulehdusta. Inflammaatio taas altistaa useille sairauksille kuten sydän- ja verisuonitaudeille ja autoimmuunisairauksille. Rasvamaksa saattaa itsekin tulehtua, sidekudoistua ja pahimmassa tapauksessa johtaa kirroosiin.

Rasvamaksa kehittyy normaalipainoisellekin, jos on runsaasti rasitteita kuten tulehdusta, lääkkeitä, ympäristömyrkkyjä tai maksaa rasittava ruokavalio. Suurimmalla osalla metabolista oireyhtymää tai kakkostyypin diabetesta sairastavista on rasvamaksa, joka saattaa tulehtua.

Rasvamaksaan ei löydy apteekista lääkettä, mutta erittäin tehokas hoito on olemassa. Sopiva ruokavalio ja tarvittaessa laihduttaminen tai alkoholinkäytön lopettaminen vähentävät maksan rasvaa nopeasti. Myös kakkostyypin diabeetikon rasvoittunut maksa toipuu tasapainoisen ruoan ja painonhallinnan avulla. Jo muutaman kilon painonpudotus auttaa merkittävästi, seurauksena veren sokerin ja rasvojen aleneminen ja tulehduksen väheneminen. Mutta laihduttaminen runsashiilihydraattisella dieetillä on kuin heittäisi bensaa tuleen, koska rasvamaksa tuottaa jo valmiiksi jatkuvasti sokeria vereen. Maksa rasvoittuu vielä enemmän ja painonhallinta vaikeutuu entisestään.

Kaikki maksat tarvitsevat huolenpitoa

Iloisempi maksaan liittyvä uutinen on, että kolmella neljäsosalla suomalaisista ei ole rasvamaksa! Silti jokaisen ihmisen maksa on lujilla nykyisessä myrkkyjen ja kemikaalien täyttämässä maailmassa. Maksan lukuisista tehtävistä tärkeimpiin kuuluu detoksifikaatio eli kuona-aineiden poisto. Maksan läpi virtaa vuorokaudessa 2000 litraa verta ja maksasolut poistavat verestä kehon aineenvaihdunnassa syntyvät jätteet, suolistosta tulevat mikrobit, jokaisessa kehossa syntyvät syöpäsolut, kaikkialta maailmasta ilman, veden ja ruoan mukana virtaavat ympäristömyrkyt, kosmetiikasta ja pesuaineista imeytyneet kemikaalit, ruoan tuomat vieras- ja lisäaineet, lääkeaineet, muovien pehmitinaineet jne. Melkoinen urakka. Siitä ei ylirasittunut maksa selviä, joten kevennä ajoissa maksasi kuormaa. Koko ihminen kärsii, jos kaiken aineenvaihdunnan säätelijä maksa ei jaksa. Omilla valinnoilla voi todella vaikuttaa omaan ja koko maailman myrkkykuormaan ja maksan hyvinvointiin.

Maksa hyötyy puhdistuksesta

Puhdistuskuurit eivät ole huuhaata, vaan auttavat kuormittunutta maksaa selviämään. Suolisto ja maksa ovat tiiviissä yhteistyössä. Suolistosta virtaa maksaan puhdistumaan ravintoaineiden, mikrobien ja ”ongelmajätteiden” täyttämä veri. Huonosti toimivassa suolistossa viihtyy haittamikrobeja, joiden seinämien myrkylliset aineet, endotoksiinit, kuormittavat maksaa. Myös vaurioitunut suolenseinämä, ”vuotava suoli”, päästää lävitseen haitallisia aineita lisäten maksan työtä. Hyvä bakteeristo pitää suolen seinämän vahvana ja vähentää maksan taakkaa.

Huolella toteutettu mehupaasto puhdistaa tehokkaimmin, mutta ei sovi kaikille. Hyvään lopputulokseen päästään myös kevytpaastolla, jota tuetaan viherjuomilla ja yrttivalmisteilla. Maksa saa tilaisuuden tehostaa kaikkea toimintaansa, kun kevennetään ruoansulatusta ja muutetaan maksaan virtaavan veren koostumusta. Tähän puhdistavaan kuuriin tarvitaan niukka ja säännöllinen ateriointi, luonnolliset ruoka-aineet, laadukkaat rasvat, korkealuokkainen, mutta rajoitettu proteiininsaanti, marjat ja kasvisvoittoisuus. Maksan verta puhdistavien solujen toiminta saa lisäksi tukea sopivista yrteistä ja vihermehuista ja -jauheista.

Marja Ruuti

Terve maksa - avain hyvinvointiinLisää perusteellista tietoa maksan toiminnasta, siihen vaikuttavista ympäristö- ja elämäntapatekijöistä sekä maksan puhdistamisesta Marja Ruutin kirjassa Terve maksa, avain hyvinvointiin, kustantaja Mividata 2015.

 


Biomed Oy on vuodesta 1982 alkaen kehittänyt ja valmistanut ravitsemushoitoihin soveltuvia ravintolisiä ja erikoisvalmisteita. Biomedin toimintaperiaatteena on pitkäjänteinen yhteistyö eri tutkimuslaitosten, yliopistojen ja käytännön lääkäreiden kanssa sekä eri alojen tietotaidon hyödyntäminen tuotteiden kehittämisessä.

biomed-logo-2013

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image