Kirjailija Gretchen Rubin: “Luo rennompi elämä tapojen avulla”

Jos sinulla elämässäsi on jokin asia, jota haluat tehdä johdonmukaisesti ja säännöllisesti, sen tekeminen onnistuu paremmin, jos teet siitä tavan. Näin väittää amerikkalainen kirjailija ja entinen lakinainen Gretchen Rubin, joka kirjassaan Tee siitä tapa (Nemo, 2015) tutkailee tapojen muodostamista ja sitä, miten erilaisin keinoin eri ihmistyypit voivat luoda pysyviä tapoja.

Tapa ohjelmoi sinut toimimaan automaattisesti, mikä vapauttaa voimavaroja

Gretchenin mukaan tavat ovat tärkeitä ihmisen onnellisuudelle ja hyvinvoinnille. ”Jos yrität tehdä suuren muutoksen, joka vaatii jatkuvaa huomiota, se onnistuu paremmin tapojen avulla – jos esimerkiksi haluat syödä paremmin, sen täytyy olla tapa, koska syöt päivittäin jokaisena elämäsi päivänä”, Gretchen kuvailee.

vadelmat

Tavat ovat energisoivia ja vapauttavia: kun kerran teet päätöksen, että haluat tehdä jotain asiaa elämässäsi säännöllisesti – ja myös teet siitä tavan – sinulta vapautuu valtavasti voimavaroja, sillä tapa ohjelmoi sinut toimimaan automaattisesti, eikä sinun tarvitse käyttää energiaa sen miettimiseen, tekisitkö kyseisen asian vai et. Et esimerkiksi joka ilta erikseen pohdi, pesisitkö tänään hampaasi, vaan hampaiden pesu on sinulle itsestäänselvyys, koska se on tapa.

Tapojen omaksuminen, ylläpitäminen ja purkaminen voi käydä mitä erilaisimmin keinoin, ja kullekin meistä sopivat näihin erilaiset strategiat, luonteenlaadustamme riippuen. Usein isoa tai pienempääkin elämänmuutosta koitetaan puskea läpi pelkän itsekurin ja tahdonvoiman avulla, mutta ne eivät todellakaan ole ainoita, saati sitten kaikille toimivia vaihtoehtoja.

”Tapojen omaksumiseen ei ole mitään taianomaisia, kaikille sopivia ratkaisuja, sillä mikään yksittäinen keino ei toimi kaikille.” – Gretchen Rubin

Kirjaansa varten tekemiensä tutkimusten ja haastattelujen pohjalta Gretchen on luokitellut ihmiset neljään eri ryhmään sen perusteella, miten he suhtautuvat ulkoisiin ja sisäisiin odotuksiin. Miten toimin, kun joku ulkopuolinen taho odottaa minun tekevän jotakin – ja vastaavasti, miten toimin, kun itse asetan itselleni velvollisuuksia?

into

Näitä toimintamalleja, eli luonteen päätaipumuksia, on Gretchenin mukaan neljä: ylläpitäjä, kyseenalaistaja, velvoittaja ja kapinoitsija. Kuhunkin ryhmään kuuluvat ihmiset suhtautuvat tapoihin hieman eri tavoin, ja kullekin taipumukselle sopii hieman eri strategiat uusien tapojen oppimiseen ja vanhoista luopumiseen.

  • Ylläpitäjä toteuttaa suosiolla sekä ulkoisia että sisäisiä vaatimuksia omatoimisesti.
  • Kyseenalaistaja suhtautuu lähtökohdiltaan kriittisesti kaikkiin vaatimuksiin ja toteuttaa niitä vain siinä tapauksessa, että velvoite tuntuu hänestä järkevältä.
  • Velvoittajat vastaavat ulkopuolisten tahojen vaatimuksiin, mutta heidän on vaikea toteuttaa itse itselleen asettamiaan velvollisuuksia.
  • Kapinoitsija-tyyppi vastustaa kaikkia vaatimuksia ja velvoitteita, sekä ulkoisia että sisäisiä.

Esimerkiksi ylläpitäjien on yleensä helppo omaksua ja ylläpitää erilaisia tapoja, jopa siinä määrin, että ulkopuoliset alkavat ihmetellä. ”Ylläpitäjiä pidetään usein jäykkinä ja itselleen ankarina, mutta ylläpitäjä itse ei näe asiaa noin. Hänen mielestään tilanne on terveellinen ja energisoiva”, kuvailee Gretchen, joka tunnustautuu itse ylläpitäjäksi.

Suuri muutos pyyhkii vanhat tavat pois, jolloin uusia voi tulla tilalle

Joka kerta kun elämässämme tapahtuu jokin suuri muutos – vaikkapa vuodenvaihde, muutto tai läheisen kuolema – meille avautuu tilanne, jota Gretchen kutsuu puhtaan taulun strategiaksi. Tällöin kaikki olemassa olleet tavat pyyhkiytyvät pois, jolloin uusia tapoja voi tulla tilalle. ”Tämä voi olla hyvä tai huono asia”, Gretchen toteaa.

”Esimerkiksi lemmikkikoiran kuolema voi merkitä siihen liittyvän lenkeillä käymisen tavan päättymistä”, Gretchen kertoo esimerkkinä. ”Jos huomaat murroksen ja tapojesi muutoksen, voit vaikuttaa tilanteeseen. Mutta jos vain annat muutoksen ikään kuin lipua ohi, saattaa mennä vuosikin ennen kuin havahdut siihen, ettet liiku entiseen tapaan. Kun alat miettiä miksi, ymmärrät sen johtuvan siitä, että koirasi kuoli vuosi sitten.”

Ulkoiset muutokset, tunteet, toiset ihmiset… Monet meistä eivät ole kovin tietoisia siitä, mikä kaikki vaikuttaa meihin, mutta ympäristön merkitys yksilön tavoille on valtava, sanoo Gretchen. ”Instituutioilla, järjestöillä, elinympäristöllä, toisilla ihmisillä, kaikenlaisilla muutoksilla – kaikilla näistä on valtavia seuraamuksia meidän tapoihimme liittyen. Myös me itse vaikutamme toisten ihmisten tapoihin, mitä harvemmin ehkä tulee ajateltua”, Gretchen toteaa.

“Joka kerta, kun teet valinnan, voit tehdä väärän valinnan. Ja joka kerta kun valitset, väsytät itseäsi. Lakkaa valitsemasta! Valitse kerran, ja sen jälkeen lakkaa valitsemasta.” – Gretchen Rubin

Kun oivallat, mitkä kaikki asiat sinuun vaikuttavat ja miten itse suhtaudut ulkoisiin ja sisäisiin odotuksiin – toisin sanoen, kun tunnistat luonteesi päätaipumuksen, sinun on helpompi alkaa ottaa vastuuta omasta tilanteestasi, sen sijaan, että olet vain kaikkien eri vaikutusten pommitusten alaisena, uskoo Gretchen.

avosyli

”Joskus ihmiset sanovat minulle haluavansa elää tehden joka päivä hyviä valintoja, ja minä vastaan ’etkä halua!’”, Gretchen nauraa, ”koska joka kerta, kun teet valinnan, voit tehdä väärän valinnan. Ja joka kerta kun valitset, väsytät itseäsi. Lakkaa valitsemasta! Valitse kerran, ja sen jälkeen lakkaa valitsemasta. Kun otat tavat avuksesi, sinun ei tarvitse jatkuvasti käyttää itsehillintääsi tai tehdä päätöksiä.”

Kirjailija Gretchen Rubinin 3 vinkkiä parempien tapojen juurruttamiseen

1. Tunne itsesi
Ensimmäinen asia, joka sinun tulee tehdä, on tutustua itseesi. Et voi muuttaa tapojasi, jollet tiedä itsestäsi riittävästi ymmärtääksesi, mitkä keinot tapojen muuttamiseen todennäköisesti toimivat kohdallasi.

2. Nuku tarpeeksi
Riittävä uni on tärkeää, jos aiot pitäytyä hyvissä tavoissasi, sillä kaikki on helpompaa, kun on nukkunut tarpeeksi.

3. Älä päästä itseäsi liian nälkäiseksi
On hyvin vaikeaa tehdä hyviä päätöksiä ja ylläpitää hyviä tapoja nälkäisenä.


Lue lisää: Gretchen Rubin: Tee siitä tapa (Nemo, 2015), Gretchen Rubin: Onnellisuusprojekti (Nemo, 2013)

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image