Onko suurempaa voimaa kuin läsnäolo?

Eckhart Tolle: Läsnäolon voima – Tie henkiseen  heräämiseen

(Basam Books, 2002)

”Et koe arvokkaaksi aikaa, vaan sen ulkopuolella olevan pisteen, läsnä olevan hetken. – – Se on ainoa todellinen asia. Se on kaikki mitä on. Ikuinen nykyhetki on se tila, jossa koko elämäsi ilmenee, ainoa asia, joka säilyy muuttumattomana. Elämä on nyt. Ei ole ollut aikaa, jolloin elämäsi ei olisi ollut nyt, eikä tule koskaan olemaankaan. Lisäksi vain läsnä oleva hetki voi johdattaa sinut mielen ahtaiden rajojen tuolle puolen.”

Teos tiivistettynä

Henkisen kirjallisuuden klassikko johdattaa lukijansa kohti henkisiä ulottuvuuksia tarkkailijaksi asettumisen avulla. Päästäksesi puhtaaseen läsnäolon tilaan on sinun ymmärrettävä, kuinka voit irtautua mielesi kahleista, sillä mielesi haluaa sinun elävän menneisyydessä tai tulevaisuudessa nykyhetken sijasta. Tollen mukaan havaitsematon mieli, ego, on ohjaksissa, jos et ole läsnä tarkkailevana tietoisuutena.

Kirja kannustaa huomioimaan, mitä mielessäsi tapahtuu, ja millaisia tunteita samalla koet. Tarkkailijan aseman saavuttaessasi sinun on helpompi huomata haitalliset ajatukset ja esimerkiksi negatiivisen kärsimyskehosi herääminen, joka ruokkii pelkoa ja ahdistusta. Moni meistä odottaa esimerkiksi parempaa työtä, asuntoa tai valaistumista. Se tarkoittaa, ettemme kunnioita läsnä olevaa hetkeä ja olemme siten ristiriidassa sen kanssa.

Myöskään ongelmia ei Tollen mukaan ole. On vain tilanteita, jotka käsitellään, tai jotka hyväksytään ja niiden annetaan olla. Jos keskityt vain tähän hetkeen, huomaat, ettei sinulla ole yhtäkään ongelmaa juuri nyt. Ongelmiksi nimittämämme asiat sijaitsevat usein esimerkiksi tulevaisuudessa, ja ne menettävät huomattavasti teräänsä, kun riistämme niiltä ongelma-tittelin.

Mitä opin kirjasta?

Itselleni kirjan tärkein anti oli tarkkailijan roolin opettelemisessa, ja erityisesti kärsimyskehon tarkkailussa. Kirjan avulla ymmärrän nyt entistä enemmän mieleni toimintaa, ja se avasi ajatteluuni uusia näkökulmia. Esimerkiksi, pystyn toisinaan ennen suuttumistani lopettamaan suuttumuksen etenemisen, kun huomaan, ettei minun oikeastaan tarvitse kiihtyä.

Kirjassa kuvataan myös muun muassa harjoitus, joka auttaa keskittymään läsnä olevaan hetkeen, omaan kehoon ja sen sisäiseen energiaan. Tämän harjoituksen avulla olen pyrkinyt parantamaan yhteyttäni tähän hetkeen ja omaan kehooni.

Kenelle kirja on hyödyllinen?

Kirja sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään itseään henkisesti. Itse vasta muutamia henkisyyttä käsitteleviä kirjoja lukeneena pidin teosta selkeänä ja ymmärrettävänä, eikä liian kaukaisena “vanhaan” ajattelutapaani verrattuna. Kirjaan on helppo palata uudelleen ja uudelleen.

Erityistä apua kirjasta voivat myös saada henkilöt, joilla on usein ahdistus- tai pelkotiloja tai muita negatiivisia tuntemuksia, sillä kirjan avulla niiden syntyä voi ymmärtää paremmin ja siten ehkäistä. Jos lisäksi haikailet tulevaisuuteen tai vellot menneisyydessä, voit löytää kirjasta helpotusta.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image