Peffa penkkiin ja meditoimaan!

SAMPO_BLOGIPeffa penkkiin ja meditoimaan!

Mikä ihmeen Meditaatio? Onko se joku uskontojuttu? Onko se niitä hihhulijuttuja? Tässä muutamia kysymyksiä, joita tulee silloin tällöin vastaan kun keskustelu siirtyy meditaatioon.  Kurkistetaanpa siihen, mistä meditaatiossa on ihan oikeasti kysymys?

Istumaan vaanMistä Meditaatiossa on kysymys?

Meditaatio on ikivanha rauhoittumis- ja keskittymistekniikka, jota on harjoitettu ihan kaikissa kulttuureissa uskontokunnasta riippumatta jo ainakin 5000-6000 vuoden ajan. Se ei siis ole uskonto ja se ei liity pelkästään Hindulaisuuteen tai Buddhalaisuuteen vaan sitä harjoitetaan todellakin kaikissa kulttuureissa, kaikkialla maailmassa. On totta, että meditaation merkitys on ollut suuri juuri Aasian kulttuureissa, joissa itsetuntemuksen ja –hallinnan rooli on aina ollut keskeistä. Meditaatio on harjoite, jossa mieli siirretään ajatusvirran ohi tarkkailemaan omaa olemustamme, ajatuksiamme, kehoamme ja ympäristöämme ja juuri tämä ymmärrys on erittäin tärkeää, olipa vakaumuksemme sitten mikä tahansa.

Miten Meditaatio vaikuttaa.

Meditaatiota on tutkittu paljon ja tulokset ovat kiistattomat. Meditaatio vaikuttaa täysin päinvastaisilla tavoilla kuin stressi eli se alentaa sykettä, alentaa verenpainetta, vähentää verihiukkasten hyytymistaipumusta, tasapainottaa hormonitoimintaa ja palauttaa kehon ja mielen toiminnot kohti luonnollista tasapainoa. Paitsi kehollisesti hyödyllisenä, meditaatio on ennen kaikkea mielen työkalu. Noin 95% kehon sairauksista juontaa juurensa mieleen ja meditaatio onkin nimenomaan mielen tasapainoa edistävä harjoite. Meditaatio todellakin estää stressin syntymistä ja edistää stressistä toipumista.

Kuinka pian Meditaatio vaikuttaa?

Meditaatio ei ole pikapilleri päänsärkyyn vaan Meditaatio on elämäntapa, jolla monia terveyden häiriötiloja voi todellakin ennaltaehkäistä ja hoitaa. Jotta meditaation vaikutukset alkavat tuntua, pitää sitä harjoittaa joitakin viikkoja. Joskus vaikutuksia syntyy ihan ensimmäiselläkin meditaatiokerralla mutta kaikki riippuu henkilön tilanteesta, meditaatiotavasta ja toki monesta muustakin asiasta. Käytännössä kannattaa siis meditoida säännöllisesti muutamia viikkoja ja tarkkailla itseään ja omaa käyttäytymistään ja pian huomaa konkreettisia muutoksia omassa olotilassaan ja asenteessaan. Elämän heittämät haasteet eivät enää vaikutakaan niin voimallisesti kuin ennen ja koko asenne elämää kohtaan muuttuu suopeammaksi.

Miten sitten meditoidaan?

Meditaatioon pätee pari sääntöä: Sääntö 1. Sinun kannattaa meditoida säännöllisesti. Sääntö 2. Tee meditaatiosta niin mukavaa että viitsit meditoida säännöllisesti. Sinun ei siis tarvitse istua kolmea tuntia lootusasennossa vaan voit rakentaa itsellesi mieleisen tavan meditoida. Tärkeintä ei siis ole jonkin tietyn rituaalin pikkutarkka toistaminen vaan se että viitsit meditoida. Tässä ei myöskään ole kysymys mielen totaalisesta vaimentamisesta hiljaiseksi vaan seesteisestä hetkestä, jossa mielen liikkeet rauhoittuvat itsestään ja pystymme olemaan tarkkailijana tässä prosessissa.

Mitä Meditaatiotapoja on olemassa?

Meditoida voi todellakin monella tavalla. On hengitysmeditaatiota, mantrameditaatiota, kävelymeditaatiota, metta-meditaatiota, vipassana-meditaatiota ja vaikka kuinka monta erilaista meditaatiotekniikkaa. Mindfulness on myös meditaation muoto, samoin tietyn taustamusiikin tai -äänien kuunteleminen joten löydät varmasti juuri sinulle sopivan tavan meditoida. Oleellista on että meditoit säännöllisesti, mikä ikinä menetelmäsi sitten onkaan.

Tässä yksi helppo meditaatiotekniikka

Valitse itsellesi rauhallinen paikka istua ryhdikkäästi, sulje silmäsi ja anna mielesi ja hengityksesi rauhoittua. Vie huomiosi hengitykseesi ja lausu jokaisella sisäänhengityksellä äänettömästi hiljaa mielessäsi ”So” ja uloshengityksellä ”Hum”. So-Hum…So-Hum…So-Hum… toista tätä mantraa vaikkapa aluksi noin vartin tai puolen tunnin verran. Voin luvata, että mielessäsi pörrää ajatuksia mutta älä välitä siitä vaan palaa aina pehmeästi kuuntelemaan tuota So-Hum mantraa. Hetken kuluttua saatat havahtua tilanteeseen, jossa ei ollutkaan ajatuksia, mantraa tai muutakaan tuntemusta. Aikakin häviää. Tämä tila on meditatiivinen tila ja sen tunnistaa vasta kun tulee sieltä takaisin. Pienikin hetki tuossa tilassa vapauttaa kehon ja mielen arjen rasitteista ja antaa keholle viestin rentoutua ja olla rauhassa. Näin helppoa se on.

Shut up and sit!

Meditaatiossa, kuten kaikissa elämän asioissa voi mennä vaikka kuinka pitkälle ja tehdä siitä lähes taidetta. Syvempään sukellukseen meditaation saloihin tarvitaan jo enemmän aikaa, joten siihen kannattaa varata muutamia päiviä aikaa sopivassa ohjauksessa. Oleellisinta on kuitenkin että saat oltua hetken hiljaa ja ilman ulkoisia ärsykkeitä. Älä odota mitään, älä arvioi mitään. Kun alat kokea meditaation hyötyjä, tunnet sen kyllä itsessäsi. Siinä vaiheessa haluat todellakin jatkaa meditaation harjoittamista. Eli ”turpa kiinni ja peffa penkkiin” aamuin illoin, pienikin hetki auttaa!

Meditaation merkitys

Koska Meditaatio on erittäin ennaltaehkäisevä ja kokonaisvaltainen terveydenhoitomuoto, sillä on kauaskantoiset vaikutukset hyvinvointiin. Olen usein sanonut että meditaatio on mitä parhain sote-uudistus ja sen avulla otamme vastuuta omasta hyvinvoinnistamme takaisin itsellemme. Se on parasta mitä voimme tehdä itsellemme ja eikä maksa paljoa. Deepak Chopra, yksi aikamme suurista Meditaation puolestapuhujista vierailee tällä viikolla Helsingissä. Deepak puhuu mm. Meditaation vaikutuksesta hyvinvointiin ja terveyteen Kulttuuritalolla 11.6. klo 18-21 pidettävässä luentotilaisuudessa. Tuo tilaisuus tarjoaa meille kaikille loistavan mahdollisuuden kurkistaa uuteen hyvinvoinnin malliin ja miettiä omaa rooliamme hyvinvointimme luomisessa ja ylläpidossa. Kulttuuritalolla nähdään!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image