Terveyden myytit ja olettamukset


Tämä kirjoitus tarkastelee muutamia myyttejä ja ajatuksia, joita ravintoon sekä liikkumiseen liittyy. Sarjan ensimmäisen osan voit lukea täältä.

Proteiini lihottaa

Kurkataan ensin mitä proteiini oikeastaan on. Proteiinit ovat aminohappoja, joita ruokamme sisältää. Proteiini muodostaa ihmisen luut, ihon, hiukset, solutoiminnan ja ovat mukana entsyymien toiminnoissa, jotka vaikuttavat koko kehoon. Proteiineista kasataan myös lihaksemme. Riittävä aminohappojen saanti vaikuttaa mielialaan positiivisesti ja näläntunnetta vähentävästi. Proteiinin turvaaminen auttaa monin tavoin terveyttä mm. verenpaineen, sydänterveyden, immuniteetin parantuessa. Tämä tarkoittaa tervettä ikääntymistä. Koska proteiini pitää loistavasti näläntunteen loitolla se tukee painonhallintaa loistavasti. Mitä kylläisemmäksi tunnemme itsemme, sitä todennäköisemmin teemme hyviä ruokavalintoja terveydellemme.

Yksi asia jonka ihmiset usein kokevat proteiinipitoisella ruokavaliolla on kuitenkin nälkä, mikä voi aiheuttaa ylisyömisen ja sitä kautta lihomiseen. Tämä korjaantuu helposti silloin kun ymmärretään rasvojen rooli. Rasvaa täytyy olla tasapainottamassa proteiineja. Rasvaa tarvitaan mm. proteiinien imeytymiseen. Teoriassa liika proteiini voi muuntua glukoosiksi, mutta todellisuudessa se on epätodennäköistä, mikäli ruokavalio on kokonaisuudessaan tasapainossa.

Proteiini:

  • Ei aiheuta suuria verensokeriheilahteluja ja parantaa insuliiniherkkyyttä.
  • Auttaa aineenvaihdunnassa (keho joutuu käsittelemään proteiineja enemmän kuin rasvaa tai hiilihydraatteja).
  • Auttaa leptiinin ja greliinin pysymään tasapainossa ja näin ollen pitää ruokahalun aisoissa.
  • Proteiinia on vaikeaa saada liikaa kokonaisista ruoka-aineista. On eri asia jos lisäravinteita käytetään liiallisesti.

Yksi teema mitä usein ei tarkastella on proteiinien laatu. Voi olla, että ihminen voi lihoa huonolaatuisilla proteiineilla enemmän kuin laadukkailla. Tähän yksi syy on eläinten ruokinta. Jos eläimet ruokitaan muuten kuin lajityypillisesti, ne usein lihovat nopeammin kuin lajityypillisesti ruokitut yksilöt. Tämä johtaa liialliseen omega-6 pitoisuuksiin eläimessä. Länsimaissa saamme huomattavasti enemmän omega-6:sta kuin omega-3:sta. Yksi omega-6 liikasaannin haasteista on se, että ne lihottavat. Molempia rasvahappoja tarvitaan, mutta epätasapaino omega-6 suuntaan tuo tulehdusta kehoon ja heikentää terveyttämme.

Oman kokemusteni perusteella hyvälaatuinen proteiini ei lihota, vaan pitää ihmisen hyvässä, elinvoimaisessa kunnossa, kun ruokavalion kokonaisuus ymmärretään. Moni hyötyisi laadukkaasta proteiinilisästä. Esimerkiksi iäkkäämpien ihmisten lisääntynyttä kataboliaa (solujen hajottava aineenvaihdunta) voitaisiin pitää kurissa hyvälaatuisilla rasva- ja proteiinilähteillä.

WP_20150401_12_33_42_Pro

Omega-3 rasvoja kasveista

Useita kasveja mainostetaan hyvinä omega-3 lähteinä. Ja vaikkakin tämä on ihan totta usein jää sellainen mielikuva, että nämä rasvahapot riittäisivät takaamaan omega-3 saannin. Haaste on siinä kuinka elimistö käsittelee näitä rasvahappoja. Kasveissa oleva omega on ALA- tyyppistä, kun taas esim. aivoissamme esiintyvä omega-3 on EPA & DHA tyyppistä. Koska omega-3 muoto kasveista ei ole sama kuin kehossamme, joutuu elimistömme muuttamaan nämä rasvahapot sopiviksi. Tämä muutosprosessi ei ole helppo ja usein vain pieni prosentti (n.5-10%) muuttuu tarvitsemaksemme rasvaksi. Osalla ihmisistä tämä muutosprosessi heikentyy ikääntyessä, sekä osalla väestöä tämä muutosprosessi on jo valmiiksi heikkoa. Näin ollen kasvit ovat loistavia moneen asiaan, mutta rasvahapoiksi ne eivät riitä. Joten on hyvä suojata omega-3 saanti joko ruuasta tai lisäravinteesta.

Aerobinen liikunta on parasta painonpudotukselle

80-luku oli aerobikin kulta-aikaa. Tuosta ajasta on varmasti monia ajatuksia jäänyt elämään tähän päivään. Painonpudotukselle parhaimmat menetelmät on hoksattu jo vuosia sitten. Tässä ei sinällään ole mitään uutta. Aerobisella liikunnalla (pitkäkestoinen liikunta hapellisessa ympäristössä, usein haetaan hyötyjä keuhkoille ja sydämelle) moni tavoittelee painonpudotusta. Vaikkakin aerobinen liikunta tukee monia kehon prosesseja, painonpudotukseen se ei ole tehokkain mahdollinen menetelmä. Pitkän aikaa samalla tahdilla tehtävä liikkuminen tarkoittaa sitä, että keho ehtii mukautua fyysiseen rasitukseen. Näin ollen sama treeni ei tarjoa enää hyötyä. Jos tällaisia harjoituksia tehdään pitkään, keho pääsee helpommalla työllä samasta matkasta ja pahimmillaan menettää lihasmassaa, joka tekee painonhallinnan entistä haasteellisemmaksi. Tähän on yksinkertainen ratkaisu. Tee enemmän intervallityyppisiä harjoituksia yhdistettynä voimaharjoitteluun. Aerobista liikuntaa ei ole mitään tarvetta lopettaa, vaan enemmänkin yhdistää useampien maailmojen parhaimpia puolia.

askel

Rankka työ vaatii rankat huvit

Mitä ikinä huvilla tarkoitetaan yleisesti, niin tässä tapauksessa ajattelen sen tekemisenä. Hupi = tekeminen jotain mukavaa. Muissa yhteyksissä sillä toki on monta muutakin merkitystä, mutta tässä kirjoituksessa mennään tällä. Mitä rankemmin teemme työtä, sitä enemmän kuormitamme kehoa. Mitä enemmän kuormitamme kehoa työn ulkopuolella sitä isompi kokonaiskuormitus on. Jos työ on meillä voimavaroja vievää usein tässä yhteiskunnassa sitä yritetään tasapainottaa rankalla liikkumisella, joka toki itsessään on hyvää hupia. Yhtälö on kuitenkin pitkässä juoksussa hyvin haasteellinen ja voi aiheuttaa ylikuntoa. Eli liiallista kuormitusta liian pitkän aikaa, josta keho ei ehdi palautua. Tämä mentaliteetti on siirtynyt monella useaan elämän osa-alueeseen. Täytyy tehdä fyysisiä / henkisiä harjoituksia aina vaan enemmän. Keho ei välttämättä toimi niin, vaan tarvitsee latautumista, lepoa, peilaamista, kuuntelemista sekä luonnossa olemista. Rankat työt vaatii rankat palauttavat toimet.

Näillä ja monilla muillakin myyteillä on paikkansa ja ne ajavat hyviäkin asioita eteenpäin. Tämä kirjoitus ei ole mikään ehdoton totuus vaan enemmänkin kirjoittajan oman matkan aikana ilmenneitä seikkoja, joihin olen pyrkinyt ottamaan myös kolikon toisen puolen tarkasteluun. Kuulostele mitä kirjoitus herättää sinussa ja peilaa sitä arvomaailmaasi. Toivottavasti sait jonkinlaisia oivalluksia tai ainakin muistutuksia elämästä itsestään.
Hyviä vointeja ja arvokasta olemista sinulle.

Kuvat: Ulla-Maija Takkunen / PSKT / www.teemusyrjala.com

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image