Terveellinen ja trendikäs matcha-tee on myös läsnäoloharjoitus

Artikkeli on tuotettu mainosyhteistyössä Pur-hyvinvointikaupan kanssa, ja se sisältää linkkejä Purin verkkokauppaan.

Kirkkaanvihreää jauhetta solahtaa kuppiin. Kuuma vesi saa aikaan pulppuavan lähteen kupin pohjalle, mikä nousee hitaasti kurottaen reunaa. Sekoitan juomaa pienellä bambuvispilällä. Käden liike on ripeä, mutta siinä on kuitenkin ripaus eleganttia siroutta. Kupista nousee höyryn mukana vihreän teen ruohomainen tuoksu. Asetan vispilän huolellisesti alustalle ja nostan kupin hitaasti molempien käsien varaan. Katson ystävääni silmiin ojentaessani kupin hänelle ja hymyilen hieman. Hän hymyilee takaisin, nauttii hetken tuoksusta ja vie hitaasti kupin huulilleen. ”Millainen päivä sinulla on ollut?”, kysyn.

Jotenkin näin voisi mennä länsimaisen nykyihmisen versio japanilaisesta teeseremoniasta. Tämä japanilainen yli tuhatvuotinen perinne on oikeastaan taidemuoto, mutta sisältää myös henkisen kasvun ajatuksen ja korostaa läsnäolon merkitystä. Tärkeätä on vaalia hetkeä, joka ei tule toistumaan samanlaisena koskaan, ottaa ystävä vastaan puhtain sydämin, ja osoittaa hänelle kunnioitusta ja vieraanvaraisuutta.

Halusin kysyä lisää matcha-teekulttuurista Yuko Onolta (kuvassa), jolla on pitkä tausta teeasiantuntijana – ja oma teemerkki Yame Matcha. Yuko Onon isän puoleinen suku on teenviljelijöitä, joten japanilainen tee on ollut osa hänen jokapäiväistä elämäänsä pienestä pitäen. Kun Ono muutti Ruotsiin, huomasi hän kunnollisen teekulttuurin puuttuvan. Hänestä tuli jonkinlainen teen suurlähettiläs, joka teen maahantuonnin ohella haluaa myös lisätä laatutietoutta ja ymmärrystä japanilaista elämäntapaa kohtaan:

”Kerron mielelläni miksi löytyy eri lajeja, kuinka niitä viljellään ja kuinka vihreää teetä yhdistetään eri ruokiin. Tee on vaikea ammatti, mikä vaatii paljon kokemusta ja osaamista, mutta työn vaatima intohimo ja rakkaus siirtyvät teehen. Siitä olen hyvin iloinen.”

Matchassa Onoa kiehtovat käsityö, laatu ja ihmiset matchan historian takana. Ono arvelee, että ihmiset ovat avoimempia Japania, perinteitä ja uusien makujen kokeilua kohtaan, mikä voisi selittää nopeasti kasvaneen kiinnostuksen matchaa kohtaan. ”Emme myy enää pelkästään teeseremonia-matchaa, vaan ihmiset ovat nyt kiinnostuneempia ruoanlaitto-matchasta, kiitos kaikkien ammattimaisten ruokakokeilijoiden.”

Mutta mitä on matcha?

Matcha on raikasta ja luonnonmukaista ja sisältää enemmän antioksidantteja ja vitamiineja kuin tavallinen vihreä tee. Tämä johtuu viljelytavasta: Teepensaat suojataan auringonvalolta 2-8 viikkoa ennen sadonkorjuuta, jolloin lehtiin muodostuu enemmän vaikuttavia aineita. Lehdet kuivataan avonaisina, jolloin niistä saadaan tenchaa. Siitä otetaan pois varret ja lehtisuonet sekä jauhetaan hienoksi jauhoksi, jolloin siitä tulee matchaa. Teetä ei hauduteta eikä suodateta.

Yuko Onon oma matcha-teemerkki Yame Matcha nyt PURin verkkokaupasta -10%.

 

Pur-kaupan ohje matchan valmistukseen:

  • Pieni määrä matchaa (1/3 tl) laitetaan teeastian pohjalle ja sekoitetaan tasaiseksi pieneen määrään kuumaa vettä (80 astetta).
  • Lisätään noin 75 ml kuumaa vettä (voimakkaampaan teehen laitetaan 40 ml vettä) ja vispilöidään voimakkaasti, niin että pinnalle muodostuu vaahtoa. Bambuvispilää käytettäessä voi veden kaataa kerralla astiaan.
  • Nautitaan. 

Yuko Onon matchatee Yame Matcha nyt PURin verkkokaupassa -10%. Tilaa TÄSTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image