Resepti: Gluteeniton yrttileipä

Uusi vuosi tuo mukanaan lupauksia terveellisemmästä elämästä ja hyvä niin. Monet varmasti tekivät lupauksia ruokavalionsa suhteen tälle vuodelle ja siihen liittyen lupaanpa minäkin jotain. Lupaan keksiä tänä vuonna mahdollisimman herkullisia, mutta terveellisiä reseptejä tänne. Ihan vaan, jos niistä jollekin sattuisi apua olemaan niiden tehtyjen lupauksien pidossa.

Oma ruokaan liittyvä lupaukseni oli aloittaa vuosi itse suunnitellulla elimistön puhdistuskuurilla, mutta palaan sen sisältöön ja mahdollisiin positiivisiin vaikutuksiin kunhan näen onko siitä ollut hyötyä toivomallani tavalla.

Jaan teille nyt loppiaisen kunniaksi yhden onnistuneen gluteenittoman leipäreseptini, jossa hyödynsin tuota aiemmin mainitsemaani “mehumäskiä”, eli mehustuksessa ylijäänyttä kuitumassaa. Käytin tässä porkkana-parsamehun mäskin, mutta voit käyttää hyvin myös muiden mehujen, kuten kurkku-, fenkoli-, punajuuri- tai vaikka omenamehun mäskiä. Jos taas et omista mehulinkoa, voit käyttää mäskin tilalla esim. raastettua porkkanaa. Silloin tosin veden määrää voi hiukan vähentää Maustoin leipää myös reilusti kuivatulla rosmariinilla ja timjamilla ja niiden maku toimi leivässä mielestäni tosi hyvin.

Taikinasta on helppoa muotoilla leipä haluamaansa muotoon, eli vuokaa ei tarvita, mutta toki sellaista voi käyttää. Kananmunasta johtuen leivän säilyvyys ei ole parhaasta päästä, mutta säilyttämällä sitä jääkaapissa, säilyvyysaika pitenee huomattavasti. Itse leikkasin leivästä valmiita siivuja ja laitoin pussissa pakkaseen. Siten voit ottaa leipää sulamaan aina pariksi päiväksi kerrallaan.

Gluteeniton yrttileipä

200g vihannes mehun mäskiä (porkkana, parsakaali, punajuuri jne)

3 munaa

1,5 dl vettä

1,5 rkl rosmariinia

0,5 rkl timjamia

1,5 dl auringonkukansiemeniä

3 dl riisjauhoja

1 dl mantelijauhoja

2 dl tattarijauhoja

2 tl psylliumkuitua

1 tl suolaa

pinnalle:

oliiviöljyä

rosmariinia

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna psylliumin turvota noin 10 minuuttia. Muotoile taikinasta haluamasi kokoinen ja muotoinen leipä/leipiä ja voitele se oliiviöljyllä, sekä ripotteöe pinnalle rosmariinia. Paista leipää uunissa 180 – 200 asteessa noin 1 tunti.

Huom.

Leivän kypsymisaikaa on aina hiukan hankalaa määrittää, koska uuneja on erilaisia. Paras tapa varmistua on toki leikata leipää siten, että näet sen kypsyyden. Jos taas haluat leipäsi säilyvän ehjänä, niin parhaiten leivän kypsyyden varmistat koputtamalla leivän pohjaan, jos siitä kuulu sellainen “kumean” ontto ääni, on leipä mitä luultavimmin kypsää.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image