Fyysinen ympäristö vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin ja päinvastoin. Ympäröivä tila heijastaa sisäisiä prosessejamme, sekä myönteisiä että kielteisiä kaavoja elämässämme mitä esimerkiksi menneisyydestä tai kesken jääneistä projekteista kumpuaa. Tila jossa elämme voi olla hedelmällinen alusta ajatteluun, terveyteen, luovuuteen, rakentaville ihmissuhteille, työlle, oppimiselle ja rakkaudelle. Tai se voi olla paikka kaaokselle, turhautumiselle ja ikäville muistoille.
Maaperä tarvitsee happea, jotta siitä tulee hyvälaatuista ja hedelmällistä. Hyvää kasvamista saattavat haitata homeet ja taudit. Pöly ja epäjärjestys ovat kodin tuholaisia ja pöpöjä, mitkä rajoittavat mahdollisuuttamme kasvaa. Saatamme olla takertuneena menneeseen tavaroiden kautta tai sitten elää tulevaisuutta: Teen sen sitten kun on paremmin aikaa. Pölyn voi ajatella olevan viivyttelyn fyysinen tuote.
Vinkkejä hyvän tilan rakentamiseen:
1. Karsi turhat tavarat ympäriltäsi
Tavaroiden karsiminen on elämän karsimista. Kun marjapensaita leikkaa, ne tuottavat parempilaatuista satoa. Ensimmäiseksi karsitaan kuolleet ja sairaat oksat. Kotioloissa tämä voisi tarkoittaa rikkinäisiä tavaroita. Korjaa ne tai hankkiudu eroon. Tavaroilla itsensä ympäröiminen ruokkii turvallisuudentunnetta ja tukee identiteettiä, mutta saattaa rajoittaa vapautta, luovuutta ja vapaa-aikaa. Pensaan leikkaaminen ei tapa sitä. Samalla tavalla turhan tavaran karsiminen kodista mahdollistaa kasvua ja antaa tilaa uusille vaikutteille ja kokemuksille.
2. Raivaa esteet
Seuraavaksi etsitään oksat, mitkä hankaavat toisiaan. Mikä omassa elämässä hankaa ja estää tekemästä jotain muuta?
3. Tee luopumisesta positiivista
Ajatus eroon hankkiutumisesta voi tuntua liian negatiiviselta. Kannattaa mieluummin ajatella, että siirtää tavarat eteenpäin tai luo uutta tilaa, jotta energia pääsee paremmin virtaamaan ympärillämme. Antaminen tarvitsevalle antaa paljon myös itselle.
4. Tee tarpeeksi pienissä paloissa
Yritä luopua myrkyttävistä asioista, huonoista tavoista ja ahdistavista muistoista. Raivaaminen on puhdistava ja parantava prosessi. Puhdistamisen voi aloittaa pienestä alueesta ja laajentaa hiljalleen. Kodin voi jakaa erillisiksi alueiksi, joista ottaa yhden kerrallaan käsittelyyn.
5. Opettele kieltäytymään
Kannattaa harjoitella sanomaan asioille ei. Se ei ole pysyvä tila eikä tarkoita, että pitää loppuelämä kieltäytyä uusista asioista, projekteista tai kokemuksista mitä elämä tarjoaa. Sillä saa hetkeksi tilanteen rauhoitettua.
6. Suuntaa katse päämäärään
Motivaatio muutoksen tekemiseen tulee keskittymällä siihen, mitä haluaa saavuttaa. Menneisyyden taakasta irti päästämisellä saa lisää tilaa ja sallii täyden elämisen nykyhetkessä.
Lähde: Permaculture
Marttojen vinkit siivoukseen