Vihermehuista ja ruokavalioista

Brittiläisellä vihermehu-guru Jason Valella oli ylipainoa, astma sekä psoriasis, joihin ei lääkäreiden mukaan ollut parannuskeinoa. Hän alkoi juoda vihermehuja ja parani kaikista vaivoistaan. Hänen elämäntehtävänään on opettaa ja inspiroida ihmisiä vihermehujen pariin. Vale on julkaissut pinon kirjoja aiheesta, hänellä on kaksi retriittikeskusta Euroopassa ja hän on tehnyt dokumentin SuperJuiceMe, jossa kahdeksan yhteensä 22:sta eri sairaudesta kärsivää henkilöä juovat vihermehuja 28 päivää.

Jason Vale piti tammikuussa 2015 Lontoossa ensimmäisen seminaarinsa kuuteen vuoteen ja olihan sinne päästävä. Tuhatpäisessä seminaariyleisössä oli ihmisiä monesta Euroopan maasta. Mehustaminen on minulle rakas asia, sillä sen ansiosta parani niin tyttäreni kuin miehenikin, kuten voi e-kirjastani Vihermehuja – Terveydeksi! tai kirjastani Vihermehu-luonnollinen energiajuoma lukea.

Olin ennen matkaa järjestänyt Facebookissa viikon detox-kuurin nimellä Juice Finland. Juice Finlandiin osallistuikin yllättäen yli 400 vihermehustajaa! Osa jatkoi kuuria yli viikon, osa viikon ja osa mehusti päivittäin muun ruuan ohella tai oli hengessä mukana ja oppimassa aiheesta. Viikon aikana jaettiin avoimesti kuurin aiheuttamia tuntemuksia, keksittiin reseptejä ja kysyttiin vinkkejä ja ryhmä jatkoi kasvamistaan. Tänä päivänä ryhmässä on yli 5000 mehustajaa.

Tavoitteenani oli saada ihmiset mehustamaan ilman sen kummempia ohjeita tai suunnitelmia, sillä siten mehustamisesta tulee helppoa ja arkipäiväistä. Tarvitaan itsevarmuus osaamisesta sekä motivaatio, joka kumpuaa itsestä, eikä ulkopuolisesta avusta. Uskoakseni onnistuin tässä aika hyvin, sillä moni postaili omia reseptejään ja kokeilujaan ja kertoi vihermehujen jäävän osaksi arkea.

Valen seminaari oli painavaa asiaa esitettynä sarkasmin kuorruttamalla brittihuumorilla. Jos joku tuli Lontoon seminaariin oppiakseen miten mehustetaan, sai pettyä karvaasti, vaikka seminaarin lopussa Jason nopeasti muutamia vihermehuja tekikin.

Valen mukaan sinulla voi olla hienoin laite maailmassa ja parhaat raaka-aineet, mutta jos sinulta puuttuu ymmärrys ja motivaatio, homma ei toimi.

Suurin osa seminaarin annista olikin mielenhallintaa ja asiaa addiktioista ja median aivopesusta. Kohokohtiin kuului kymmenen tutun suklaapatukan mainoslauseet tai -laulut, joita tuhatpäinen yleisö raikuvalla äänellä lausui tai lauloi! Olemme Pavlovin koiria kaikki, nauroi Jason. Mielleyhtymämme ovat naurettavia, mainoslauseet vielä naurettavampia. Miten kiinnymmekin tuotteisiin! Valen iäkäs täti ei suostu käyttämään enää Cif-siivousainetta, koska vaikka se on ihan samaa tavaraa, sen nimi ei ole enää Vim. Järkyttävää.

Jason Vale on tehnyt pitkän uran addiktioiden parissa. Olemme addiktoituneet ruokatapoihimme ja siirtelemme ruokaongelmiamme, siirrymme -ismistä toiseen, syömme sitä mikä on trendikästä, saavuttamatta helppoa ja sujuvaa tasapainoa. Ruoka, tuo syytön raukkaparka, on ottanut ylivallan elämässämme ja siitä on tehty vihollinen, jota rakastamme vihata. Ruokavalinnoista on tehty osa identiteettiä.

Mehustamisen ja detoxien avulla moni pääsee aloittamaan uuden sivun ruokatavoissaan. Voi puhdistua ja tulla ehkä ensimmäisen kerran elämässään todella ravituksi. Voi oppia kuuntelemaan taas omaa kehoaan ja sen viestejä. Vale sanoo mehustajien olevan sydämellinen yhteisö, sillä jokaisella on vahvin mahdollinen side asiaan – henkilökohtainen tarina muutoksesta tai parantumisesta. Jokainen vie viestiä tehokkaasti eteenpäin, ja niinhän se on, minunkin tapauksessani.

_M8A3416
Kuva: Kirsi Tuura

Monet hänen kirjoistaan ja ohjeistaan ovat detoxeille, joko kolmen, viiden tai seitsemän päivän puhdistuskuureille. Keho osaa Valen mukaan puhdistautua itsekin, me emme vain anna sille ikinä siihen mahdollisuutta, kun ylikuormitamme kehoa jatkuvasti. Detoxin avulla autamme kehoamme sellaiseen tilaan, jossa se voi tehdä sen, mitä se luonnollisesti haluaa tehdä. Detox toimii katalysaattorina siihen tilanteeseeen, mihin haluamme päästä. Hän kutsuu tällä hetkellä meneillä olevaa detox-kampanjaansa, johon osallistuu 45 000 ihmistä, maailmanlaajuiseksi sokerivieroitus-kampanjaksi.

Detoxin aikana Vale valmentaa ja tsemppaa henkisesti, sillä kaikki ne syvään juurrutetut, usein jo lapsuudesta opitut tavat, tunnesyöminen ja ehdollistaminen jatkuvat detoxin jälkeen, jos emme muokkaa myös ymmärrystämme itsestämme ja luo uusia tavoitteita oppimamme perusteella.

Pelkät dieetit eivät yleensä toimi. Pitää korjata tunnetason ongelma eikä ruoka. Ruoka on syytön. Saimme nauraa kun Jason esitti tyypillistä dieetin aloittajaa, joka sunnuntaina vetää jääkaapin tyhjäksi ja maanantai-aamuna tasan klo 8.00 aloittaa dieetin. Hän menee kauppaan ja ylpeänä taluttaa kärryä, toivoen, että jokainen huomaa, miten terveellisiä aineksia hänen ostoskärryssään onkaan! Miten hän tuhahtelee jo tuomiten edessä olevan Colan ostajan, vaikka itse joi litran eilen. Miten ihminen, tämä maailman kehittynein yksilö, nousee illalla varovasti ja hitaasti vaa álle, yksi jalka kerrallaan, ihan siihen keskelle, jospa se vaikka vaikuttaisi suotuisasti lukemaan. Saimme nauraa makeasti itsellemme koko seminaarin ajan, Vale ei säästellyt vitsejään.

Voimme ostaa vaikka miten hienoja laitteita ja raaka-aineita, mutta on meistä itsestä kiinni mitä niillä teemme. Voimme hankkia self help-kirjankin, mutta ei kukaan vahdi luemmeko sitä.

“Parhaita tuloksia saa kun päästää irti dieetti-mentaliteetista ja käsittelee ajatuksiaan ruuasta ja ruokatavoista. Pitää olla tietoinen omista valinnoistaan eikä huijata itse itseään. Monet meistä siirtävät ruokaongelmansa erilaisiin ruokavalioihin, kun ongelmat pitäisi vain kohdata, mennä syvemmälle itseensä. Vastuu hyvinvoinnistasi on sinulla, et voi langettaa sitä kenellekään muulle.”

Seminaariin oli kutsuttu Valen kirjoista tuttuja henkilöitä kertomaan tarinaansa muulle yleisölle. Kuulimme koskettavia kertomuksia miehiltä ja naisilta, jotka olivat yrittäneet kaikkensa ja olivat itseinhon ja skeptisyyden kourissa kokeilleet viimeisenä oljenkortenaan mehustamista. Miten he olivat pudottaneet painoaan jopa yli 50 kiloa, miten olivat parantuneet diabeteksestä, korkeasta verenpaineesta ja nivelvaivoista muutamia mainitakseni. Miten heitä oli varoitettu ja peloteltu nopeasta painonpudotuksesta, vaikkei kukaan ollut ollut niin huolissaan nopeasta painonlisäyksestä. Miten mehustamisen myötä elämäntapamuutos oli tullut aivan kuin huomaamatta, jäädäkseen. Miten itseinho oli vaihtunut ylpeyteen omista saavutuksista ja miten jokainen halusi jakaa sitä hyvää, jota oli saanut kokea vihermehujen myötä.

Jason puhui “Stating the obvious- brigadesta” eli “Päivänselvien totuuksien laukojista”, johon hänen mielestään nykyinen terveydenhuolto Englannissa perustuu. Tupakoivalle ei kannata kertoa, että tupakka tappaa, kyllä hän sen tietää. Ylipainoiselle ei kannata kertoa, että lihavana on riski sairastua, kyllä hän sen tietää. Tarjolla on pillereitä, mutta kuka uskoisi meidän omaan kykyymme muuttaa elämäämme? Ihmisille pitää tarjota ulospääsy, toimiva, helppo ja jokaiselle mahdollinen keino, joka auttaa meitä saamaan itsetuntoa ja vahvuutta haasteiden kanssa taistelemiseen. Hänen mielestään vihermehut ovat tälläinen ratkaisu monelle. Hän sanoo, että hänen missionsa on “to stop people rattling” eli estää ihmisten helinä, niin täynnä pillereitä meistä monet nykypäivänä ovat, että ihan helisemme! SuperJuiceMe-dokumentin herttainen pappa saapui retriitille kahden matkalaukullisen kanssa. Toinen oli ihan täynnä lääkepurkkeja. 28 päivän jälkeen lääkkeitä tarvittiin enää muutama purkki.

Haluatko mehustaa laihtuaksesi, parantaaksesi allergian tai muun kroonisen sairauden, saadaksesi lisää energiaa, paremmat yöunet tai rakkaudestasi kehoasi kohtaan? Kehon toiminnat kulkevat kaikki käsi kädessä, joten vaikka etsit ratkaisua vain yhteen ongelmaasi, saatat huomata että pian ovat korjaantuneet kaikki. Sairausten ennaltaehkäisy on paljon järkevämpää kuin niiden korjaaminen, sillä ihan kaikkea ei valitettavasti voida korjata. Meillä on Valen mielestä illuusio siitä, että kun meillä on osaavat lääkärit ja vakuutus, olemme turvassa ja voimme myrkyttää kehoamme miten haluamme, onhan niitä heliseviä pillereitä joka vaivaan.

Vale ei missään nimessä ole lääketieteen vastainen. Hänen mielestään monesti tarvitaan lääkkeitä, mutta pitää osata myös kysyä, voisiko joku muukin keino toimia? Hän vertasi lääketiedettä palomiehiin. Jos talosi palaa, on järkevää kutsua palomiehet. He tekevät kaikkensa pelastaakseen kotisi. Mutta kun alat rakentaa uutta kotia, ethän enää pyydä palomiehiä apuun?

Tarvitset uutta, ehyempää kotiasi varten elävää ravintoa, pikaruokana. Vihermehu on parasta pikaruokaa maailmassa! Muutamassa minuutissa valmistat herkullisen mehun täynnä vitamiineja ja hivenaineita ja mineraaleja, luonnon edullisista ja turvallisista aineksista!

Kun alamme muuttaa elämässämme jotain, keskitymme usein nippeli-tietoon ja tunne-yhteys asiaan jää sivuseikaksi. Mehustamisen kanssa liian monet jäävät kiinni jo laitehankinnan muka-vaikeuteen. Valen mukaan täydellistä laitetta ei ole vielä keksitty ja paras laite on yksinkertaisesti se, jota käytät usein. Aineksien alkuperää mietitään ja tutkitaan ja haalitaan reseptejä. Kaikki tämä on pois siitä ajasta jolloin voisit jo kääriä hihasi ja alkaa hommiin!

“Älä jää kiinni fyysisiin asioihin, tarvitset hieman tietoa, muttet paljon. Ala vain tehdä mehuja, niin saat kokemuksen asiasta, se on tuhat kertaa arvokkaampaa kuin toisten jakama tieto. Ravintotietous on iso aukko, josta et koskaan löydä ulos. Ruuasta on tehty todella monimutkaista. Luonto ja sen tarjoamat ainekset ovat yksinkertaisia, mutta arvostamme mieluummin monimutkaisuutta. Kaikkea pitää tutkia. Toisen tutkimus kumoaa toisen. Älä tutki ruokaa, syö tai juo sitä!”

Vihermehujen avulla voit saavuttaa monia tavoitteita. Meidän perhe saavutti sen tärkeimmän, eli terveyden ja siitä olen ikuisesti kiitollinen Jason Valelle, jolta vihermehujen tekemisestä opin hieman tietoa, loput opin ihan itse, kokeilemalla!

Jason Valen kotisivut tässä.

Lisää vihermehuista http://vihermehut.fi/ja tarinamme tässä. Pidän innostavia vihermehu-luentoja ryhmille ja yrityksille.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image