Erityisherkkä saattaa luovuttaa herkästi, kun joku toinen on eri mieltä – Muista, että sinulla on oikeus kokemukseesi

Koetko elämäsi täydesti, läsnä ollen, nauttien, tuntien myös tuskan ja hyväksyen oman kokemuksesi todelliseksi? Vai oletko kadottanut yhteyden sisimpääsi ja luovutatko liian helposti muiden mielipiteiden edessä?

Ihanaa vai ihan tavallista?

Herkkyyden kauneutta ovat syvät tunteet ja kokemukset. Arjen pienet ilot ja surut menevät parkkiintuneemmilta ohitse ja ne saatetaan heittää koppaan nimeltä “ihan tavallisia/vääriä asioita” tai “turhanpäiväistä tunteilua”.

“Ihana maisema, menee ihan kylmät väreet!!” – “Ihan tavallinen.”
“Taivaallista ruokaa, ah!” – “Samaahan tämä on kuin muuallakin.”
“Rakastan energiahoitoa, se tuntuu niin hyvältä.” – “Täyttä humpuukia.”
“Tekee mieli mennä aamu-uinnille”. – “Ei viitsi mennä kun on niin kylmä.”
“Pelkään kun huudat minulle.” – “Et voi pelätä tällaista, enkä sitä paitsi huuda.”
“Ikävöin lemmikkiäni.” – “Lapsellista surra lemmikin menetystä. Olet yliherkkä!”

Itsensä pettäminen tuntuu surulliselta

Oletko päätynyt joissakin tilanteissa luopumaan kokemuksestasi, jos toinen seurassasi ei jaa sitä? Annatko ilosi tai innostuksesi laimentua, surun, pelon tai pettymyksen hälventyä ennen aikojaan? Luovutko halustasi mennä uimaan, elokuviin tai metsäkävelylle ajatellen: “No, ei se ole niin tärkeää. Ei sitä viitsi yksinkään mennä” jne.

Jotenkin sellaisesta jää helposti vähän surullinen ja pettynyt olo. On pettänyt itsensä, jättänyt huomiotta todellisen kokemuksensa, tunteensa ja tarpeensa. Ei siksi, että toinen olisi käskenyt  unohtaa tunteensa tai tarpeensa, vaikka saattaa joskus rivien välistä sellaista vihjatakin.

Eniten itsensä sivuuttaminen tapahtuu yleensä siksi, että ihan itse on aikojen alussa oppinut joissakin tilanteissa liian joustavaksi ja mukautuvaksi. Sen tiedostaminen on tärkeää, koska tiedostamisen myötä on mahdollisuus vähitellen opetella uskollisemmaksi itselleen. Jokaisella on oma kokemuksensa, jota tarvitsee itse oppia kunnioittamaan.

Voin tuntea ja kokea sitä mitä tunnen ja koen sisälläni aivan riippumatta siitä, kokeeko joku toinen samoin tai pitääkö hän siitä mitä minä koen. Hänellä on oma kokemuksensa, jonka vaaliminen on hänen perusoikeutensa ja jota minun tulee kunnioittaa.

Oletko uskollinen itsellesi?

Koetko usein pettymyksen, kun toinen ei ymmärrä kokemuksesi syvyyttä ja merkityksellisyyttä? Ehkä hiljenet alistuneena, tai häpeissäsikin, kun toisen kommentti tai kuollut hiljaisuus tuntuu lyttäävältä.

Tämä toinen voi olla yhtä hyvin toinen ihminen tai egosi ääni, joka väittelee mielessäsi. Sisältä tai ulkoa, vähättely ja mitätöinti altistaa itsensä hylkäämiselle. Mitä Sinä teet tämän toisen kanssa, joka ei näe tunteitasi ja tarpeitasi? Annatko heti periksi ja luovut omasta todellisesta kokemuksestasi?

“Niin, onhan näitä maisemia muuallakin. Olkoon niin. En minäkään viitsi sitten lähteä. Antaa olla. Parempi olla hiljaa ja piilottaa tunteet. Ei tämä ole niin tärkeää. Ehtiihän sitä myöhemminkin.”

Vai pysytkö uskollisena itsellesi, kunnioitat kokemustasi ja tunnettasi sellaisena kuin se on? Säilytät kykysi nauttia ja aidon aikomuksesi tehden sitä, mikä tuntuu Sinulle parhaalta. Nautit maisemasta täysin rinnoin ja menet uimaan kun siltä tuntuu, toisesta riippumatta. Pelkäät, kun pelottaa ja itket, kun surettaa. Hoidat itseäsi juuri Sinulle sopivalla tavalla.

Kokemuksista on turha kiistellä

Sinun kokemuksesi ja tunteesi ovat todellisia Sinulle juuri sellaisena kuin ne ovat. Sinulla on oikeus omaan kokemukseesi, arvostaa ja vaalia sitä. Toisella ei ole oikeutta kiistää tai vähätellä kokemustasi tai tunteitasi.

Voit aina sanoa: “Minä koen näin ja kukaan ei voi tätä kiistää. Kokemukseni ja tunteeni ovat totta minulle. Tämä sopii minulle.” Toisellakin on yhtä lailla oma kokemuksensa, jota minä en voi kiistää. Tämä on hengen vapautta, joka ei luonnollisesti oikeuta toisen vahingoittamista tai piittaamatonta itsekkyyttä, vaan voi tapahtua vastavuoroisen kunnioituksen hengessä.

Jokaisella on vapaus tuntea omia tunteita, ajatella omia ajatuksia ja tehdä omia valintoja elämässä, ottaen huomioon valintojensa vaikutukset toisiin ja yhteiseen hyvään. Jokainen ihminen on ainoa maapallolla, joka tietää oman kokemuksensa täysin, ja jokainen on siksi oman itsensä paras asiantuntija.

Kokemus on totta, Sinulle. Kiitos.


Katso Helin tulevat koulutukset ja kirja ”Herkkyyden voima – opas omannäköiseen elämään” tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image