Sannan kynästä: Ihme nimeltä IHMINEN

Vastasyntyneen vauvamme ensimmäinen möngerrys rintani päällä synnytyssalissa sai avattua näkökentässäni aivan uuden ulottuvuuden: kuinka viisas jokainen ihminen on syntyessään.

Pieni ihminen on täynnä informaatiota, viisautta, joka ei ole opittua. Muutaman minuutin ikäisenä hän osaa möngertää kohti tissiä ja imeä. Hänessä on tietoa enemmän kuin mieli kykenee ymmärtämään. Kaikessa viisaudessaan hän on täysin viaton; tai kuten mieheni sanoo: täysin ilman vikoja.

Jokainen vauva syntyy viattomana, täydellisenä. Mutta mitä sitten tapahtuu…

Ajattelepa elämäsi ihmisiä. Etenkin häntä, joka on tehnyt väärin, sanonut rumasti, käyttäytynyt ahneesti, antanut potkut, huutanut raivon partaalla, saanut sinut itkemään. Miltä tuo ihminen näyttää silmissäsi, kun kuvittelet hänet pienenä limaisena möykkynä ryömimässä äitinsä rinnan päällä?

Jokainen viaton vauva alkaa oppia ensimmäisistä minuuteistaan lähtien. Hän ei vielä opi ajatuksia vaan tunnelmia (energiaa?). Koska hänellä on kaikki viisaus, hän aistii tunnelmia tarkkaan. Tunnelmat opettavat vauvaa olemaan ihminen. Ja ihmisen mallina toimivat hoivaajat. Hoivaajien tunnelma on siis pienelle vauvalle oppimisen perusta. Sille maaperälle rakentuu kaikki muut opit myöhemmin.

Uskon siihen, että jokainen hoivaaja tekee parhaansa – omien elämänoppien puitteissa. Kaikki hoivaajat ovat siis täydellisiä. Silti siirrämme pieneen viattomaan, viisaaseen vauvaamme paljon sellaista, mitä emme näe tai mitä emme haluaisi tai mikä tuntuu oikealta, mutta ei välttämättä ole lapselle parhaaksi. Mutta silti: jokainen hoivaaja toimii omista lähtökohdistaan parhaan arvionsa ja kykyjensä mukaan.

Pieni ihminen elää monenlaiset vaiheet siihen pisteeseen, kun hän käyttäytyy ”väärin”, ”julmasti”, ”epäoikeiudenmukaisesti” tai vaikka ”epäinhimillisesti”. Olipa käytös tai teot miten vääriä tahansa, jokainen meistä täällä on vain opein marinoitu limainen möyrivä möykky.

Jokaisen ihmisen sisässä on alkuperäinen viisaus, rakkaus, tieto. Ja tuo on meille kaikille yhteistä – toisilla se näyttää olevan syvemmällä ja toisilla enemmän pinnassa. Mutta meillä kaikilla on täysin sama määrä viisautta, rakkautta ja tietoa kaiken sen opitun marinaadin (jota kai kutsutaan myös karmaksi ja oman tulkintani mukaan synniksi) alla.

On aika oppia olemaan ihminen niissä puitteissa, mihin on syntynyt. Ja on aika kuoria noita oppikerroksia pois, jotta pääsee taas kosketuksiin viisauden, rakkauden ja tiedon kanssa.

Pieni tyttäremme, joka syntyi helmikuun alussa, sai minussa aikaan vahvan (muisti)kokemuksen siitä, mistä tässä kaikessa on kyse – kehojen ja mielien alla.

Siellä olemme kaikki samaa.

Teksti on julkaistu myös Sannan koulutussivustolla: sannawikstrom.fi. Sannan seuraava avoin koulutusryhmä on UNELMAtyöpaja, lue lisää TÄSTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image